Sama kaiku

Kuin kaksi marjaa, totesi Li Andersson eilen Twitterissä Petteri Orpon ja Jussi Halla-ahon keskustelusta politiikan toimittajien tilaisuudessa. Jotkut sanovat tilaisuutta väittelyksi, mutta minusta se oli enemmänkin yhteisen linjan hakemista. Molemmat puoluejohtajat esittelivät omia näkemyksiään muun muassa turvapaikkapolitiikasta ja taloudesta, ja eroista huolimatta niissä on paljon yhteistä. Ainakin niin paljon, että yhteinen linja löytyy tarvittaessa.

Tiivistetysti sanoen Halla-aho haluaa sulkea EU:n ulkorajojen lisäksi myös sisärajat turvapaikanhakijoilta, kun taas Orpolle riittäisi vain ulkorajojen sulkeminen tarvittaessa.  Halla-aho toistaa entistä linjaansa humanitaarisen maahanmuuton kokonaan lopettamisesta, mutta Orpo ottaisi edelleen kaikkein haavoittuvimmassa asemassa olevia. Halla-ahon mukaan myös sosiaaliturvasta pitäisi tehdä kansalaisuuspohjaista eli rajoittaa sosiaaliturva koskemaan vain Suomen kansalaisia.

Talouspolitiikan suhteen ei juurikaan ole eroja. Halla-ahon mukaan työn ja yritysten verotusta pitäisi keventää, ja tästä ei ainakaan tule kokoomuksen kanssa riitaa. Molemmat puolueet haluavat tunnetusti vahvistaa julkista taloutta vähentämällä sekä tuloja että menoja veronkevennyksin ja leikkauksin. Tästä saatiin ikäviä kansalaiskokemuksia jo viime vaalikaudella, kun leikkaukset kohdistuivat köyhimpiin ja veronkevennykset rikkaimpiin. Taloustieteilijätkin tämän ajatuksen tyrmäävät, mutta eihän niitä kaiken maailman dosentteja ole ennenkään kuunneltu.

Kyllä tästä yhteinen linja löytyy. Halla-aho haluaa ottaa tuet pois maahanmuuttajilta, kun taas kokoomus haluaa leikata köyhien tukia. Yhteinen linja on tietenkin se, että kaikkien tukia leikataan. Tätä vaatii jo perustuslain edellyttämä yhdenvertaisuus lain edessä.

Rajojen sulkeminen on vaikeampi asia, mutta kyllä siihenkin yhteisymmärrys löytyy. Se löytyi myös viime vaalikaudella, kun humanitaarisin perustein myönnettävistä turvapaikoista luovuttiin kokonaan ja turvapaikanhakijoiden oikeusapua rajoitettiin. Käytännössä luovuttiin yhdenvertaisuudesta lain edessä, joten sama voidaan tehdä uudelleen.

Juuri yhdenvertaisuudesta luopuminen on perussuomalaisten päähänpinttymä ja kannatuksen perusta. Perustuslaki näyttäytyy heille ikävänä esteenä, joten sen muuttamisesta he puhuvat jatkuvasti. Niin nytkin.

Siinähän se ”kaikille avoin sosiaaliturva” taas tuli. Twiittinä asia näyttää helposti toteutettavalta, ei muuta kuin muutetaan perustuslakia poistamalla yhdenvertaisuus. Se sitten avaisi tien mielivaltaan, sillä sen jälkeen ihan kenelle tahansa voitaisiin tehdä mitä tahansa perustuslain sitä estämättä.

Aina kun kerron tämän, niin minulle tullaan opettamaan perustuslakia ja muistutetaan saman pykälän toisesta momentista. Sen mukaan ketään ei saa ilman hyväksyttävää perustetta asettaa eri asemaan sukupuolen, iän, alkuperän, kielen, uskonnon, vakaumuksen, mielipiteen, terveydentilan, vammaisuuden tai muun henkilöön liittyvän syyn perusteella.

Hyväksyttäväksi perusteeksi tuntuu jokainen kuvittelevan ihan minkä tahansa mieleensä juolahtavan asian, ja taloudelliset perusteet tuntuvat monen mielestä riittävän yhdenvertaisuuden poistamiseen maahanmuuttajilta. Siinä tapauksessa ne riittävät kenen tahansa kohdalla, sillä yhdenvertaisuutta ei voida rajata koskemaan vain suomalaisia.

Mutta turhaahan tämän sanominen taas oli. Kuten eilen sanoin, niin kaikkea voi tehdä, kun vain tekee. Kunhan veljekset Orpo ja Halla-aho löytävät yhteiset linjat ja saavat syötettyä ne äänestäjille, niin sitten taas tehdään.

***

Kommentoinnista sen verran, että Rainer Aaltonen pääsee kohta esitutkintaan laittomista uhkauksista ja Matti Lintula voi lopettaa monta kertaa päivässä toistuvan jankuttamisen lukijoideni vähenemisestä. Unohdatte jatkuvasti, että minä näen kaikkien kommentoijien sähköposti- ja IP-osoitteet, joten nimimerkin taakse piiloutumisesta ei ole hyötyä. Lisäksi olen tarvittaessa hyvin epämiellyttävä ihminen.

Blogini täyttää tänään kymmenen vuotta, ja olen saanut jo kauan sitten tarpeekseni sonnan heittäjistä ja uhkailijoista. Lukijamäärät ovat jatkuvassa nousussa, ja siitä kiitos kaikille asiallisille lukijoille ja kommentoijille.

Kommentit (103)
 1. Kari Miettinen
  12.3.2020, 09:49

  Onneksi olkoon vuosipäivän johdosta ja kiitos hienosta blogista!

 2. Riitta Häkkinen
  12.3.2020, 09:56

  Tuo ”perustuslaki haittaa politiikkamme toteuttamista” saa aina miettimään, miten hyvä perustuslaki meillä on ja miten kyseenalaista se perustuslakiin asettumaton politiikka on.

  1. Ulla Vehaluoto
   12.3.2020, 10:10

   29 § : ”Kansanedustaja on velvollinen toimessaan noudattamaan oikeutta ja totuutta. Hän on siinä velvollinen noudattamaan perustuslakia, eivätkä häntä sido muut määräykset.”

   On velvollinen muttei kuitenkaan. Ei rikolliset lakia noudata.

Kommentointi suljettu.