Oi aikoja, oi tapoja!

Muistan vielä ajan, jolloin saattoi sanoa jotain ilman että kymmenet ihmiset tulivat väittämään sanojan jättäneen sanomatta sen asian, jonka hän juuri sanoi. Muistan myös ajan, jolloin kansalainen saattoi arvostella kansanedustajan toimintaa ilman että kansanedustaja käytti hyväkseen asemansa antamaa näkyvyyttä arvostellakseen arvostelijaansa. Se oli myös aikaa, jolloin poliisia kunnioitettiin ainakin sen verran, että ei tehty jonkinlaisen joukkopsykoosin vallassa perättömiä ilmoituksia tapahtuneista rikoksista.

Sitten internet ja sosiaalinen media muuttivat kaiken. Nyt jokainen pääsee näyttämään sekä kykynsä että kyvyttömyytensä kaikelle kansalle.

Kun eilen kirjoitin polttoaineen hinnan vaihtelusta ja veronkorotuksen vaikutuksesta hintaan, niin noin 30 ihmistä sanoi minun unohtaneen keväisen hinnan alenemisen johtuneen maailmanmarkkinahinnasta ja veronkorotuksen olevan eri asia. Niinhän minä sanoin, mutta sitä ei osattu lukea. Tähän uuslukutaidottomuuteen törmään lähes päivittäin.

Kun olen kirjoittanut muutaman jutun eräiden kansanedustajien nettikäytöksestä, niin minun sanotaan maalittavan, viheltävän koirapilliin ja kirjoittavan vihapuhetta. Minähän sitä koirapillivertausta ensin käytin, ja sitä ruvettiin heti käyttämään minua vastaan.

Palautetta antaa aika usein kansanedustaja ja suuren valiokunnan varapuheenjohtaja Jani Mäkelä (ps), joka toimii sosiaalisessa mediassa kuten kuka tahansa tavallinen kansalainen. Onhan se tietysti tasavertaista ja kansanomaista, mutta kansanedustajalla luulisi olevan muutakin tekemistä kuin arvostella yksittäisiä kansalaisia.

Tässä kansanomaisen arvostelun kohteiksi päätyivät minun lisäkseni kolumnisti Janne “Rysky” Riiheläinen, historiantutkija ja dosentti Oula Silvennoinen ja somessa aktiivisesti toimiva Dimmu Gurbanov. Yhteistä meille on vain se, että otamme asioihin kantaa sosiaalisessa mediassa. Erityisesti Gurbanov on jatkuvasti Mäkelän nälvimisen kohteena niinkin vakavan asian kuin oikeinkirjoituksen takia.

Ei minua haittaa tyhjänpäiväisen palautteen saaminen noinkin korkealta taholta, mutta on se jotenkin noloa palautteen antajan kannalta. Paljon mieluummin ottaisin vastaan asiallista kritiikkiä, johon voisin vastata asiapohjalta. Sitä kutsuttiin ennen keskusteluksi. Nykyisin se on kai tylsää jorinaa.

Netti ja erityisesti some ovat muuttaneet ihmisten käsityksiä niin paljon, että jopa joukkopsykoosiin joutuminen on mahdollista. Vain maahanmuutosta puhuvissa on sellaisia, jotka eivät mistään muusta puhukaan eivätkä ilmeisesti mitään muuta ajattelekaan. He kykenevät yhdistämään maahanmuuton vaikka heinäntekoa koskevaan keskusteluun, ja joskus he saavat päähänsä ilmoittaa poliisille täysin keksitystä rikoksesta.

Kirjailija Heikki Turunen on joskus sanonut nettiä saatanan keksinnöksi. Ei se minun mielestäni sitä ole, mutta se paljastaa käyttäjänsä ajatusmaailman. Ennen oli paremmin, kun itse kukin oli tyhmä vain omissa oloissaan.

puheenaiheet yhteiskunta politiikka
Kommentit (54)
 1. Kimmo Rossinen
  1.8.2020, 10:09

  Ihan vaan harjoituksen vuoksi yritän kommentoida ilmeisellä vihapuheella;

  1. Persut haisee.
  2. Demarit haisee.
  3. Kepu haisee.
  4. KD haisee.
  4.1. Kaikki puolueet haisee.

  5. Alkaako Suomikin haisemaan tunkiolta?

  Keskustelun taso somessa on alentunut tasolle, jossa lähinnä rotat viihtyvät.
  Kysynkin, onko konsteja, jolla tämä rottailu voitaisiin ylentää katutasolle?
  Voitaisiinko joskus palata ihan normaalin keskustelutason tasalle?

  Nimittäin kaikille immeisille sanon aina “Terve, mitä kuuluu, meneekö hyvin?” Enkä koskaan,
  ikinä, että “Mee v…u pe…r pa…

  Mihin käytöstavat ovat kadonneet?

  1. Kimmo Paaso
   1.8.2020, 10:27

   Enemmän kuin käytöstapojen katoamista ihmettelen tätä uhriutumisvimmaa.

   Siis kyllähän minullakin palaa päreet täysille kusipäille ja idiooteille, mutta vielä pahemmin ne palaa silloin, kun ensin on saanut kokea vaikka mitä joltain taholta, ja kun sitten lyö nyrkin pöytään ja sanoo pahan sanan niin kuin se on, niin johan alkaa kauhistelu ja itku.

   “Kuulitteko miten pahasti se sanoi?”

   ” Hyi kun on ilkeä mies, se väitti meitä valehtelijoiksi. Vaikka mehän toki valehdeltiin…”

   Tällainen helvetin uhriutuminen sen jälkeen, kun on ensin itse aiheuttanut sen negatiivisen reaktion vastapuolessa, on minusta pahempaa kuin se huono käytös.

   Vaan ikävä kyllä tämä tuntuu olevan maan tapa.
   Sillä ei kai kaikki kuitenkaan ole rasisteja ja persuja? Salasellaisia?

   Eihän… 🤔

 2. Jani Mäkelä kuuluu samaan sarjaan oraattoreita, kuin niin moni muukin perussuomalainen. Esimerkkeinä vaikka Huhtasaari, Purra, Tavio ja tietysti itse mestari. He puhuvat paljon ja nauttivat silminnähden omasta puheestaan, mutta heidän puheensa sisältö on yksipuolista. Ivan pilke silmissään he arvostelevat, tuomitsevat, irvailevat ja herjaavat, mutta äärimmäisen harvoin esittävät mitään rakentavaa. Heidän kanssaan ei voi keskustella, koska he mielestään ovat aina oikeassa ja tuomitsevat toisten sanomiset, joita ei ole edes sanottu.
  En pyöri somessa, mutta olen ymmärtänyt, että siellä meno on monin verroin hurjempaa.
  Mietin usein, mitä järkeä meidän veronmaksajien on maksaa palkkaa kansanedustajille, jotka eivät koskaan tee mitään kansakunnan kannalta rakentavaa. Ainoa, mitä he rakentavat, ovat eri kansanryhmiä erottavat vihan muurit.

Kommentointi suljettu.