Ja taas hallituksen vika

Maan nykyinen hallitus näyttää olevan syypää ihan kaikkeen maassa tapahtuvaan. Koronakriisi oli keväällä kokonaan maan hallituksen vika, ja pari viikkoa sitten maan hallitusta syytettiin koronan toisen aallon tulemisesta. Nyt hallituksen syntilista on kasvanut, kun UPM päätti sulkea Jämsässä olevan Kaipolan paperitehtaan. Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpon mukaan sekin on hallituksen syytä. Hallitus ei ole sitoutunut hillitsemään teollisuuden kustannuksia, ja tehtaan sulkeminen on siitä suora seuraus.

Jos tälle linjalle lähdetään, niin aiempia hallituksia voi syyttää monen paperitehtaan sulkemisesta. Pelkästään Sipilän hallituksen aikana suljettiin Kyron paperitehdas Kyröskoskella, Tervasaaren paperitehdas Valkeakoskella ja Varkauden paperitehdas Varkaudessa. Sitä ennen suljettiin monta muuta tehdasta, mutta en muista kenenkään syyttäneen asiasta maan silloisia hallituksia. Maan hallitus ei sulje tehtaita, vaan sen tekevät yhtiöt itse.

Mutta kuten sanottu, niin Kaipolan tehtaan sulkeminen on nyt Marinin hallituksen syytä. Suunnilleen niin sanoi Orpon lisäksi myös UPM. Paperiteollisuutta ei ole tuettu ja kustannuksia on nostettu. Yhtiön edustaja syytti myös työntekijöitä, joille maksetaan liian kovaa palkkaa. Kaikki muut paitsi yhtiö itse ovat syyllisiä.

Eikö yhtiöitä sitten ole tuettu? Kuukausi sitten teollisuuden sähkövero laskettiin EU:n minimitasolle. Kymmenisen vuotta sitten yhteisöveroa laskettiin roimasti. Kikyn myötä aiemmin työnantajille kuuluneita sosiaaliturvamaksuja siirrettiin työntekijöiden maksettavaksi 800 miljoonan euron verran vuodessa ja palkankorotuksissa on menty nollalinjalla jo kymmenkunta vuotta. Samaan aikaan osinkoja on jaettu ennätysmääriä ja UPM on jatkuvasti ollut yksi suurimpia yritystukien saajia.

Marinin hallitus korotti polttoaineveroa, ja se muistetaan mainita. Öljyn hinta on kuitenkin romahtanut eikä näillä näkymin ole ihan heti palaamassa entiselle tasolle, joten veronkorotuksesta huolimatta polttoaine on halvempaa kuin aikoihin.

Paperin kulutus on laskenut jo parikymmentä vuotta ja tulee laskemaan lisää.  Yhteiskuntien sähköistyessä paperia ei enää kuluteta entiseen tapaan, ja sille asialle ei yksikään hallitus mahda mitään. Hallitus ei voi lisätä yritysten tuottavuutta eikä määrätä kulutuskysyntää. Hallitus ei myöskään neuvottele palkoista eikä yleensäkään puutu yritysten toimintaan. Yritykset tekevät päätökset ihan itse, mutta nykyisin nekin näyttävät mielellään politikoivan aina silloin, kun syyllinen pitää löytää muualta kuin peilistä. Menestys on aina yrityksen ansiota, huono menestys hallituksen vika.

Vasta viime tammikuussa UPM kehui Uruguayssa avattavaa uutta sellutehdasta historialliseksi kasvuloikaksi. Sitä se varmaan onkin, sillä ihan metsäteollisuutta varten viljelty eukalyptus kasvaa nopeasti eivätkä maassa maksettavat palkatkaan päätä huimaa. Yhtiö povaa paperin kysynnän maailmanmarkkinoilla kasvavan. Kun puhutaan Suomen tuotannosta, niin kysyntä onkin laskussa.

UPM tuottaa ja on tuottanut jatkuvasti voittoa, mutta ilmeisesti ei tarpeeksi, koska se on tehnyt päätöksen Kaipolan tehtaan sulkemisesta jo aikoja sitten. Tehtaaseen ei ole investoitu, vaan on vain odoteltu sopivaa hetkeä sulkea se. Nyt ilmeisesti on oikea hetki, kun asiasta voi syyttää maan hallitusta ja oppositiokin pääsee politikoimaan.

Kun Petteri Orpo seuraavan kerran lyö varpaansa sängynjalkaan, niin se on varmasti Marinin hallituksen vika.

puheenaiheet yhteiskunta politiikka
Kommentit (61)
 1. Kohta varmaan Aasian maanjäristyksetkin pannaan Marinin piikkiin persukannattajien tai orpolasten toimesta. Ai niin, eiväthän ne persut, vaan ne siniset….. 🤫🤣

 2. Sanomalehtiv ja kirjoitsupaperin käyttö vähenee jatkuvasti. Painetut lehdet ovat pian historiaa. Ei minullekaan ole paperilehteä tullut enää aikoihin. Kolme päivää vanhoja uutisia ei viitsi lukea edes historian harrastusmielessä.
  Kaipolan tehtaan lakkauttaminen oli siis kehityksen tuomaa. UPM näyttää tosin kehityksen kelkasta pudonneen. Ei kyetty uudistumaan ja uudistamaan. Hiukan ATK:lla (nimenomaan sillä) ryyditetystä 1950-luvun tekniikasta putistettiin viimeisetkin tipat. Tämän toteaminen olisi ollut reilua ja tehnyt lopettamisen ymmärrettäväksi jollakin tasolla. Mutta liiketoimintajaohtaja ja paperitehtaan johtaja suolsivat ihmeellistä tarinaa yhteiskunnan hylkäämästä tehtaasta. Tätä valehtelemista en ymmärrä. Kertoo kyvyttömyydes5ä kantaa vastuuta ja osaamattomuudesta.Toisaalta myöskin siitä, kuinka halpatyövoima ja ilmainen työvoima kiehtoo bisnestä.
  Paperiteollisuudessa palkat olivat niin merkityksetön tekijä. Sen voi kuvitella kun miettii sadan kilometrin tuntinopeudella paperia tuottavaa konetta 24/7.
  Se itketty dieselikin on nyt halvempaa kuin -koskaan. Mutta Lontoossa elelvää eliittiähän suomalaisten työntekijöiden pitää elättää (pätee UPMn johtoon) vaikka nälkäpalkalla. 5akqnq ovat ne ajat jolloin tehdas rakensi Kaipolaan infrastruktuurin ja palveluja työntekijöitä varten. Bisnesvieraille rakennettiin laskettelurinne Pitkävuorelle.

  Kiintoisaa kuinka monien mielestä hallituksen on vahdittava niin koronaa mahdollisesti ulkomailta tuovat ja pyöritettävä metsäteollisuusbisnestä.

  1. Kari Miettinen
   27.8.2020, 09:47

   Minä ymmärrän tuon valehtelemisen ja sulkemissyiden vierittämisen maan hallituksen ja muka korkeiden palkkojen syyksi, kun katsoo hallituksen kokoonpanoa ja varsinkin, kun hallituksen puheenjohtajana istuu kokomusta Björn Wahlroos! Kyllä sieltä yhtiön hallituksesta on toimivalle johdolle annettu hyvin selkeät ohjeet kenen syyksi sulkeminen tulee vierittää, vaikka perimmäiset syyt ovatkin aivan muuta! Väitän, että vaikka tehtaalle ilmaantuisi jostain ihmeellisestä syystä varteenotettava ostajaehdokas käypäseen hintaan, niin yhtiö ei sitä myisi ja syynä olisi tehtaan tuotantomäärien vaikutus sanomalehtipaperin maailmanlaajuiseen markkinahintaan alentavasti kysynnän ollessa selvässä laskussa, sillä jäähän UPM:lle edelleen sanomalehtipaperikoneita pyörimään ja niiden tuotannosta halutaan saada maksimaalinen hinta.

   1. Lasse Kosonen
    27.8.2020, 14:22

    BW on reilu kapitalisti. Jos hän päättäisi kaikesta yhteiskunnassa ei olisi julkista muuta kuin poliisi ja armeija mellakoitsijoita hillitsemässä, jopa palokunta olisi maksullinen yksityinen palvelu. Mutta mistä hän sitten marmattaisi ehkäpä masennus iskisi mieheen.

    1. Entinen työtön
     27.8.2020, 14:36

     Muuten Halla-ahon eilinen lausunto piti sisällään täsmälleen saman asian eli vain nämä ovat ainoita välttämättömiä yhteiskunnan hoidettavia tehtäviä. Toki kannattakunta ei käsitä, että etuuksilla eläviltä viedään etuudet Halla-ahon mallissa.

     Muistan, et tä Vanhanen pantiin lujille, kun Kemijärvellä suljettiin tehdas. Hän jopa vieraili siellä ja kertoi tehtaan toimineen kannattamattomana kauan. Eli hänelle kerrottiin tämänkaltaista johdon taholta, kun hän oli pääministeri. Vanhanen uskoi nämä väittämät. Silloin taidettiin sentään vedota huonoon menekkiin eikä vain kuluihin niin kuin nyt. Tuo palkkakulujen vaikutus nyt vedetään nykyään joka paikkaan ikään kuin sen kustannuksen vastineeksi yritys ei saisi mitään. Olisi aika tuoda esille, että ilman Pesosta tuotanto kyllä pysyy pystyssä jonkin aikaa, mutta ilman työntekijöitä ei päivääkään.

     Huvittavinta tämän asian yhteydessä kommentointi on ollut persuporukoilla, jonka pitäisi olla Suomen suurin duunaripuolue. Ihan yhtä lailla tarpeettomana kulueränä siellä pidetään työntekijöitä kuin kokoomuksessakin. Mutta ehkä nämä persuduunarit eivät älyä tätä asiaa.

Kommentointi suljettu.