Matalan riman politiikkaa

Kuluneen viikon aikana on nähty, että politiikka ei ole läheskään kaikille yhteisten asioiden hoitoa, vaan suunnilleen maassa makaavan riman ylittämistä. Varsinkin opposition suunnalta tulevat yritykset kampittaa hallitusta näyttävät olevan suunnattu tietämättömille, jotka eivät ymmärrä asioiden taustoista, syy- ja seuraussuhteista tai yleensä yhteiskunnan toiminnasta juuri mitään.

Viime viikonlopun polttavin poliittinen kysymys oli pääministerin vessa, jonka hän kysyttäessä kertoi siivoavansa itse. Tästä oppositio ja osa mediaa keksivät ruveta puhumaan työllistämisestä, jota pääministeri omalla toiminnallaan ei edistä tai jota hän jopa vastustaa. Asiasta riitti puhetta vielä tämän aamun Jälkiviisaillekin, joista yksi piti asiaa jatkumona pääministeripuolueen piikayhteiskuntaa vastustaville puheille. Sikäli kun ymmärsin, niin vain äärimmäisen vasemmalla olevan hallituksen pääministeri puhuu ja toimii näin.

Kun tämä vessa nyt jotenkin saatiin kuurattua, niin sitten ruvettiinkin puhumaan pääministerin ehdottamasta kuuden tunnin työpäivästä, jota hän ei edes ehdottanut. Hän vain linjasi sen oman puolueensa pitkän aikavälin tavoitteeksi samaan tapaan kuin puolue Forssan kokouksessa vuonna 1903 linjasi tavoitteeksi kahdeksan tunnin työpäivän. Tämä tosiasia ei häirinnyt oppositiota, mediaa eikä isoa osaa kansasta. Pääministeri on romuttamassa Suomen kilpailukyvyn, tuhoamassa yritykset ja horjuttamassa hallitusyhteistyötä mahdottomalla esityksellään.

Ei haluttu ymmärtää pitkän aikavälin tavoitteen ja konkreettisen ehdotuksen välistä eroa, kuten ei myöskään eroa yhden puolueen tavoitteen ja hallitusohjelman välillä. Taas meni täydestä, ja osa kansasta puhuu kuuden tunnin työpäivästä samaan tapaan ivallisesti kuin siitä vappusatasesta, jota ei kuulemma tullutkaan. Sitähän ei koskaan luvattu kerralla, vaan useamman vuoden aikana, ja ensimmäinen osa siitä on jo annettu.

Heti perään kerrottiin pääministerin väläyttäneen ensi kevään kuntavaalien siirtämistä. Ei väläyttänyt, vaan sanoi selvästi, että asiasta ei ole edes keskusteltu, mutta jos epidemiatilanne vaatii, niin sitten voidaan keskustella. Ei mennyt perille, vaan ruvettiin puhumaan punavihreän diktatuurin sinetöimisestä pysyväksi olotilaksi.

Sitten päästiin oikeaan asiaan, kun 1,4 miljardia euroa voittoa tuottanut UPM ilmoitti sulkevansa yhden kannattavan paperitehtaan ja yhtiön 7 miljoonaa euroa vuodessa ansaitseva toimitusjohtaja syytti virheitä vilisevässä kirjoituksessaan asiasta sekä hallitusta että ahneita työläisiä, joista jokainen kuulemma haluaa kakusta siivun. Normaali ihminen alkaisi kysellä, eikö siitä kakusta sitten pitäisi antaa siivu muillekin kuin osakkeenomistajille ja toimitusjohtajalle, mutta ainakaan media ja oppositio eivät pahemmin kysele. Niiden mielestä toimitusjohtaja on oikeassa, ja hallitus tuhoaa suomalaisen teollisuuden veronkorotuksilla.

Kummallisinta on, että iso osa tavallisista ihmisistä nielee mukisematta opposition ja median liiankin läpinäkyvän propagandan. On jotenkin liikuttavan lapsellista, kun keskituloinen palkansaaja samaistuu suuryrityksen osakkeenomistajien rahahuoliin ja jakaa opposition syvän huolen työllistämistoimien puuttumisesta. Ei tarvinne erikseen mainita, että työllistämistoimilla tarkoitetaan tukien kovia leikkauksia ja yhteiskunnan turvaverkkojen alasajoa, jotta alipalkattu pätkätyökin rupeaisi maistumaan. Tätähän tarkoitetaan silloin, kun vaaditaan kaikenlaisen työn tekemistä tuilla elämistä kannattavammaksi.

Demokratiassa kansa päättää ja saa mitä tilaa. Jos kansa päättää haluta maassa lojuvan riman ylittävää politiikkaa, niin sitten kansa saa sitä. Muistutan kuitenkin, että ei oppositio ole niin tyhmää kuin miltä näyttää. Se vain luottaa siihen, että tarpeeksi iso osa kansasta on.

puheenaiheet yhteiskunta politiikka
Kommentit (61)
 1. Somekohinasta ja mediamöykästä päätellen olet Saku oikeassa. Taas kerran☠

 2. Ingmar Forne
  28.8.2020, 10:01

  Laskin huvikseni paljonko seitsemän millin tuloilla olisi maksettu valtiolle tuloveroa vuoden 1970 tuloveroasteikon mukaan. 3689100:-
  Sitten laskin myös paljonko seitsemän millin tuloilla maksettaisiin valtiolle tuloveroa vuoden 2019 tuloveroasteikon mukaan. 2174132:-
  Eli alennusta on saatu 1514968:-

  Yritysten verotus on tietysti asia erikseen. Mutta oikealta kuulu jatkuva valitusvirsi maan velkaantumisesta. Ei ole ihme että velkaantuminen kasvaa, kun oikealla ei haluta maksaa veroja. Tai oikeammin voisi sanoa että halutaan oikealla että kaikki muut maksavat veroja ja tukevat meitä oikealla olevia. Meillä oikealla kun on asiat niin äärimmäisen huonosti. Nyyh.

  Kirjoittamani juttu vuodelta 2016. Nyttemmin salataan omia tuloja sen minkä ehtii.

  https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/ingmarforne/211904-10-suurituloisinta-niitten-tuloveron-hurja-alamaki/

  1. Antti Koskelan kirjoitus avaa silmät 99 miljardin verokakun jakamiselle. Jää sinne kakun päälle jonkinlainen progressiokirsikka. Rikkain kymmenys palkannauttijoista maksaa kuudesta valtion ansiotuloveromiljardista neljä, loput kaksi jäävät pienituloisemmille. Loput 99 mrd peritään tasaverotuksella. Alhainen pääomaverotus ja verokikkailut hyödyttävät vain suurituloisia.
   https://sttk.fi/2019/09/04/rikkaat-eivat-kannattele-suomea/

   1. Korjaus: 93 miljardia kerätään tasaverona kaikilta tulotasosta riippumatta.

    1. Vähävaraiset suurinpiirtein kaiken tulonsa laittavata kiertoon ja suurtuloiset piilottavat jonnekin veroparatiiseihin.

  2. Juuri tämä kehitys aiheuttaa sen että pieni-ja keskituloisia ahdistaa ja tulee jatkossa ahdistamaan vielä enemmän jos käännöstä ei tapahdu. Samalla yhteiskunta velkaantuu vaikka siirtymisestä tasaveroihin kärsii suurin osa kansasta. Kokoomuksen veropolitiikka palvelee lopulta vain kaikkein suurituloisimpia ja varakkaimpia, vaikka muuta annetaankin ymmärtää. Nyt mukaan ovat hypänneet persut omilla populistisilla veronalennuspuheillaan, kun progressiota madalletaan käy väistämättä niin että veropaine tulohaitarin alapäässää kiristyy. Toinen vaihtoehto on kansan eriarvoistuminen paheneminen ja hyvinvointivaltion rapautuminen.

   Vai haluavatko persut ja kokoomus että lopetetaan yhteisten palveluiden tuottaminen. Mihin heiltä unohtuukaan se että julkisilla varoilla pyöritetään vuosittain yksityistä sektoriakin, sillä merkittävä osa vajaan 40 mrd€ hankintapotista menee juuri yksityisille. Mitäs jos leikattaisiin yksityisiltä tehtävistä hankinnoista jos kerran suurituloisten ja varakkaiden veronalennukset ovat kokoomukselle ja persuille niin kovin tärkeitä ja yhteiskunnan tulot laskisivat ? Mitenkä kävisikään kansantalouden ja työllisyyden? No tämä on vain aivojumpaa niille joilla on kyky ajatella.

   Eilinen ohjelma Ylen ulkolinjalla: USA:n sairas terveydenhuolto palautti taas mieleen sen mitä kokoomuslaisesta ryöstösotesta veronalennuksineen seuraisi. Muutamien rikastuminen terveysbisneksellä ja loppujen joutuessa maksajiksi ja kärsijöiksi.

   1. Eilisen USA-terveydenhuollosta kertovassa ohjelmassa järkyttävintä oli se, kun ensiapuun tulleelta tytöltä (jalka turvoksissa ja punainen) tiukattiin: – onko vakuutusta? Kun ei ollut, niin ajettiin ulos. Muutaman päivän kuluttua tyttö tuli takaisin, yhtä kipeänä. Seuraus: keuhkoveritulppa, johon tyttö kuoli, äitinsä syliin.

    JA TÄTÄ SAMAA AJAVAT PORVARIT TÄNNEKIN! Se kuuluisa valinnanvapaus, onkin sitä, että valitaan vain tapaukset, joista hoitofirma takuuvarmasti saa rahaa.

    Eli siellä järjestelmä hoitaa vain sen, että osinkovirta jatkuu, ihmisten hoito on täysin sivuseikka.

    Ja jos siellä kuka tahansa rupeaa puhumaan valtiollisesta, julkisesta terveydenhuollosta, niin aina puhuja nujerretaan inttämällä että sehän on sosialismia/kommunismia!

    1. Matti Viitakoski
     29.8.2020, 13:50

     Esa J, Sipilän hallituskaudella suunniteltu sote-uudistuksen valinnanvapaus perustui nimenomaan saksalaisen terveydenhuollon valinnanvapauteen eikä yhdysvaltalaiseen politiikkaan.

   2. “Eilinen ohjelma Ylen ulkolinjalla: USA:n sairas terveydenhuolto palautti taas mieleen sen mitä kokoomuslaisesta ryöstösotesta veronalennuksineen seuraisi.”

    Katsoin myös dokumentin, ja ei voi muuta kuin huokaista helpotuksesta kun meillä Suomessa ei edellinen perskeko-hallitus päässyt jatkamaan samanlaista oikeistolaista politiikkaa kokoomukselaisine valinnanvapauksineen ym.

    Aivan hirveä katastrofi päällä olisi meilläkin, mikä nyt jatkuu vieläkin USA:ssa republikaanien takia. Katsokaa kaikki, niin näette varoittavan esimerkin oikeiston harjoittaman politiikan seurauksista!
    https://areena.yle.fi/1-50510312
    “Ulkolinja: USA:n sairas terveydenhuolto”
    “Yhdysvaltojen terveydenhuoltojärjestelmä on maailman kallein – silti se ei toimi. 28 miljoonaa kansalaista on ilman sairausvakuutusta, eikä heillä ole varaa hoitaa terveyttään. Järjestelmä ei perustu sairaiden hoitoon vaan puhtaasti terveysalan yritysten voitontavoitteluun. Se tappaa potilaansa, sanoo asiantuntija.”

    1. Erna Hartgivson
     28.8.2020, 22:39

     Toivottavasti em. dokkari todisti myös ainoastaan markkinoiden autuaaksitekevyyteen uskoville , kuinka potilas-asiakkaiden kannalta onnettoman surkeisiin ja/tai järjettömän kalliisiin lopputuloksiin yksityinen ja yhdistetty vakuutus- ja terveydenhoitobisneksen markkina-ajattelu pahimmillaan = ahnaimmalla voitontavoittelulla saattaa johtaa.

  3. Laske kuinka paljon eläkemaksut 7 miljoonan palkasta olisivat olleet vuonna 1970 ja 2019? Tai ihan normaalista 40.000 palkasta. 2019 eläkemaksut ja 1970 veroprosentit yhdistettynä olisi myös mukava laskelma, joka voisi avata ongelmaa, jota ei kukaan halua ääneen sanoa.

Kommentointi suljettu.