Rupusakkia ja perustuslakia

Keskustelu poliisin toiminnasta Elokapina-liikkeen mielenosoituksessa saa yhä absurdimpia piirteitä. Kirjoitin asiasta toissapäivänä ja eilen, ja vastaväitteiksi juridiikalle on tarjottu mitä kummallisimpia puheita. Jussi Halla-aho sanoi mielenosoittajia rupusakiksi ja huligaaneiksi, joita tavallinen kansa ei puolusta. Ylen uutislähetyksissä lähes päivittäin yhteiskunnallisia asioita kommentoiva Markku Jokisipilä ei omien sanojensa mukaan näkisi tapahtumassa oikeusvaltio-ongelmaa edes kirveltävien silmien läpi. Perussuomalaisten Suomen Uutiset pyrkii tekemään Elokapina-liikkeestä murhilla uhkailevan liikkeen,  ja helsinkiläinen kokoomusvaltuutettu Otto Meri pitää liikettä PVL:n kaltaisena laitonta toimintaa harjoittavana järjestönä.

Kaikkea tätä ja paljon muuta on tarjottu ikään kuin tasavertaisena argumentointina rikosoikeuden ja perustuslain asiantuntijoiden arvioihin, joiden mukaan poliisin toimet näyttävät suhteettoman kovilta, mahdollisesti jopa ihmisoikeusloukkaukselta. Mielenosoittajien toiminnan tuomitseville kelpaa ihan kaikki heidän omaa ajatteluaan tukeva, jopa Aleksi Valavuoren väkivallan ihannointia tihkuva somepäivitys. En sitä nyt viitsi linkittää enkä kopioida, mutta monta kertaa sitäkin tarjottiin vastapainoksi juridiselle pohdinnalle. Helsingin poliisin Twitter-tilillä on niin paljon väkivaltaa ihannoivia kommentoijia, että poliisin olisi jo syytä huolestua kavereidensa mielenliikkeistä.

Perussuomalaiset ovat tähän asti pyrkineet kaikin tavoin horjuttamaan yhteiskunnan perusrakenteita poliisia, syyttäjälaitosta ja tuomioistuinlaitosta myöten. Poliisi on poliittinen, syyttäjälaitos punavihreä ja tuomarit Demlan mädättämiä aina silloin, kun joku perussuomalainen joutuu esitutkintaan ja tuomiolle. Kun poliisi nyt käytti voimakeinoja heidän vihaamaansa ideologiaa edustavia ihmisiä vastaan, niin poliisi onkin kansan puolella. Lakia, järjestystä ja ennen kaikkea kuria vaaditaan kovaan ääneen, mutta oikeusvaltioperiaate unohtuu.

Oikeusvaltiossa jokaisella on oikeus osoittaa mieltä. Poliisin ensisijainen tehtävä on turvata mielenosoituksen sujuminen. Jos mielenosoittajat rikkovat lakia, niin poliisi voi keskeyttää mielenosoituksen ja antaa sakot. Poliisi voi myös hajottaa mielenosoituksen, mutta voimakeinoja käytettäessä on noudatettava suhteellisuusperiaatetta ja vähimmän haitan periaatetta. Nyt on kyse yksittäisestä mielenosoituksesta ja sen keskeyttämisestä, ei mistään muusta.

Elokapina-liike ei ole tuomiolla. Sen edustajat ovat ilmoittaneet aikovansa harjoittaa kansalaistottelemattomuutta jatkossakin, ja siitä seuraa rangaistus ihan samalla tavalla kuin lauantaina seurasi sakko poliisin käskyn noudattamatta jättämisestä. Se ei tee liikkeestä rikollisjärjestöä, sillä ketään ei rangaista etukäteen mahdollisesti tulevaisuudessa tapahtuvista lain rikkomisista. Elokapina ei ole tutkittavana, vaan poliisi.

Tämä ei tarkoita sitä, että jokainen voi vapaasti istua kadulle tai muuten rikkoa lakia ja poliisin käskyjä vastaan. Tai voi tietysti, mutta pitää varautua siitä tulevaan rangaistukseen. Niin Elokapinakin varautuu, mutta rangaistukset määräytyvät lain mukaan. Niitä ei määrätä somessa eikä puoluetoimistoissa.

Oikeusvaltio takaa perusoikeudet myös niille, joista jokin puolue, somevaikuttaja tai vaikka se niin sanottu yleinen mielipide ei pidä. Nyt kuria, järjestystä ja lain noudattamista vaativat unohtavat tämän joko tahallaan tai tietämättömyyttään.

***

Jouduin sulkemaan kahden edellisen jutun kommentoinnin, koska kyllästyin jankuttamisen aloittamiseen alusta. Jos sama jankutus alkaa taas, niin kommentointi loppuu heti.

puheenaiheet yhteiskunta laki
Kommentit (23)
  1. Kiitos Saku järjen äänestä.

  2. Yleinen ”oikeustaju”han on sitä, että jos joku muu törttöilee niin sitä saa vetää turpiin. Itse asiassa semmoista kuuluu vetää turpiin koska se kerjää sitä ja se on sille ihan oikein. Törttöilyksi voidaan määritellä mikä tahansa asia josta en pidä tai jota en kannata. Jos jostain syystä teen itse samoin, eli törttöilen niin pitäähän nyt sokean Reetankin nähdä, että minun törttöilyyni on järkevä syy.

    1. SÄHKÖPOSTIMIES
      6.10.2020, 16:34

      Tämä kyllä summasi nykypäivän menon todella hyvin. 🙂

Kommentointi suljettu.