Asia rähinän takana

Kuten viime tammikuussa kerroin, niin perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho kommunikoi kannattajiensa kanssa antamalla heille somerähinän aiheen. Muuta hänen ei tarvitse tehdäkään, sillä kohderyhmä ei piittaa asian taustoista, vaan sille tärkeintä on metelin pitäminen. Yksikään toinen poliitikko ei voisi nostaa jotain aihetta esille taustoittamatta ja selittämättä sitä millään tavalla, mutta Halla-aho voi.

Eilen silmiini sattui tällainen kuvakaappaus:

Tämä riittää hänen joukoilleen. Kuvakaappaus on osa Halla-ahon aloittamaa Twitter-ketjua, jossa hän ohjaa kannattajansa sisäministeriön kimppuun. Siellä valmistellaan lakimuutoksia, joiden avulla voitaisiin helpottaa oleskeluluvan myöntämistä jo työllistyneille, mutta kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneille. Turvapaikkaprosessi voi olla pitkä, ja sen aikana moni ennättää kotoutua ja saada työpaikan, jolla pystyy elättämään itsensä. Kielteinen päätös johtaa sekä työn että maassa oleskelun loppumiseen.

Aina ei asia ollut näin kerrasta poikki, vaan tällaiselle henkilölle saatettiin myöntää oleskelulupa humanitaarisin perustein. Sipilän hallitus poisti tämän mahdollisuuden. Ei tarvinne muistuttaa, että Sipilän hallituksessa olivat myös perussuomalaiset, ja hallituksen maahanmuuttopoliittinen linja myötäili perussuomalaisten linjaa. Saattoipa se olla itsensä Halla-ahon kynästä lähtöisin.

Tällä lakimuutoksella tehtiin joukko paperittomia ihmisiä, jotka eivät voineet tai halunneet poistua maasta. Monella heistä oli työpaikka ja saattoi olla perhekin, mutta se ei auttanut asiaa. Maasta oli lähdettävä. Joulukuussa 2016 käynnistettiin vain neljän ministerin päätöksellä toimenpideohjelma paperittomien etsimiseksi ja palauttamiseksi. Se johti toimintaan, josta Gestapo ja Stasikin olisivat olleet ylpeitä, kuten silloin asiaa kuvailin.

Tämä paperittomien ongelma aiheutettiin ihan itse poistamalla kokonaan mahdollisuus myöntää oleskelulupa humanitaarisista syistä niille, jotka eivät täytä turvapaikan myöntämisen edellytyksiä. Heistä ihan tekemällä tehtiin paperittomia eli laittomasti maassa oleskelevia.

Kukaan ei vaivautunut pohtimaan edes sitä, mitä tehdään sellaisille, jotka eivät saa turvapaikkaa, mutta joita heidän kotimaansa tai mikään muukaan maa ei suostu ottamaan vastaan. Vaikka heillä olisi ollut työpaikka, niin he olivat laittomia ihmisiä oikeusvaltiona itseään pitävässä maassa. Koska heitä ei virallisesti saanut olla olemassa, niin heistä tuli helposti pimeää halpatyövoimaa.

Viime syksynä nykyinen hallitus päätti laittaa turvapaikanhakuprosessin kuntoon, ja humanitaarisen oleskeluluvan palauttaminen liittyy juuri siihen. Suomi aloitti paluun oikeusvaltioksi, kuten silloin kirjoitin.

Juuri tämä kismittää nyt Halla-ahoa, mutta sitä hän ei sano, eikä hänen tarvitsekaan. Hänen kannattajilleen riittää, että he voivat nyt ihan johtajansa antaman esimerkin mukaisesti naureskella hallitukselle ja turvapaikanhakijoille.

Tällaista helppoheikin hommaa voi politiikan tekeminen olla nykyisin. Mitäpä asioiden taustoista, kun ilman niitäkin pärjää.

puheenaiheet yhteiskunta politiikka
Kommentit (40)
 1. Jaakko Lautaoja
  17.10.2020, 12:25

  Ehkäpä aivan tarkoituksella silloin luotiin työvoimareservi, jolla ei ole mitään lainsuojaa ja jolle voi maksaa miten vähän tahansa. Jopa ruokaa ja asuntoa vastaan. Jospa kyse ei ollutkaan tyhmyydestä.

  1. Ei ollut kyse tyhmyydestä vaan ahneudesta ja työläisen totaalisesta halveksunnasta mitä palkkaan tulee. Ovat hengeltään kuin entisaikojen orjien omistajat.

  2. Näppärä juttu
   17.10.2020, 16:18

   EK/ETLA/EVA/Kokoomuksen ja Kepun oikeistosiiven tavoitteenahan on vääntää suomalainen työväki väkisin hiljaisiksi puurtajiksi, joilta ei mitään kysytä ja joille ei tarvitse juuri palkkaa maksaa. Aika ihmeellistä, että ne yrittäjät, joilta tällä projektilla tullaan viemään asiakkaat, yhä äänestävät koalitiota tajuamatta samalla sahaavansa omaa oksaansa.

   1. Kököttäjä
    17.10.2020, 18:40

    Nyt keskusta kantaa Sipilän hallituksen “vastuuta” heikolla kannatuksella. Kansa vastaa aina niin kuin sinne huudetaan ! Yksinkertaista matematiikkaa ja valehtelu vaalikentillä ei auta vaan todenpuhuminen niin että kansa tietää varmasti puhutun toteutuvan – oma todistelunne ei riitä. Kansalaiset määrittelevät itse mikä on tosi. Halla-ahosta voi sanoa sen verran että on osoittautunut heikoksi – painuu puoluekavereidensa tasolle.

   2. äimänkäki
    17.10.2020, 18:50

    Nuo mainitut “Elinkeinoelämien” keskusjärjestöt ovat julkisesti esittäneetkin, että sosialiturvalla maksetaan eläminen ja työstä vähemmän. Pakolaisten kanssa se onnistuu parhaiten. Kovia ovat kusettamaan Suomea ja suomalaisia. Täytyy oikein lippalakkia nostaa.

    1. Nollatunti ukko
     17.10.2020, 21:45

     Mutta eivät kerro kuka sen sosiaaliturvan maksaa, kun veroja alennetaan, velkaa ei saa ottaa ja palkkaa maksetaan vain hitusen verran.

     1. no ahkerat, upeat sekä rehelliset yrittäjät tietenkin. viimeisimmän esimerkin tästä loistokkuudesta saimme kevään koronakriisin lauetessa naamalle.

 2. Dog Whistle!

Kommentointi suljettu.