Mitkä vaalit?

-Tulossa on siis mielenkiintoiset pormestarivaalit.

Näin kuului Ylen Aamu-tv:n toimittajan päätöslause kuntavaaleja koskevaan juttuun, jota en onnekseni nähnyt. Kuulin vain tämän lauseen ensimmäiseksi avattuani aamulla tv:n.

Miten toimittajien päähän saisi taottua, että ensi keväänä ei pidetä pormestarivaaleja, vaan kuntavaalit? Suomessa ei ole suoraa pormestarivaalia, eikä läheskään kaikissa kunnissa ole ollenkaan pormestaria. Sellainen on vain niissä kunnissa, jotka ovat ottaneet käyttöön pormestarimallin, ja niissäkin pidetään ihan tavalliset kuntavaalit, joissa valitaan valtuusto. Tämä valtuusto sitten valitsee pormestarin, jonka ei suinkaan tarvitse olla vaaleissa eniten ääniä saanut eikä edes eniten ääniä saaneen puolueen pormestariehdokas.

Kun uutisointi keskittyy pormestariehdokkaiksi ilmoittautuneisiin, niin kansalaisille tulee vaaleista ihan väärä kuva. Keskitytään yksittäisiin henkilöihin sen sijaan, että keskityttäisiin ehdokkaita asettavien puolueiden ja valitsijayhdistysten vaaliohjelmiin. Tällainen ajattelu nostaa esiin asiapoliitikkojen lisäksi myös niitä, joilla ei ole mitään asiaa, vaan jotka keskittyvät omaan performanssiinsa.

Tällainen on vaikkapa Oulun valtuustossa omana ryhmänään istuva Junes Lokka. Hänen edesottamuksistaan on uutisoitu sen verran, että en niitä rupea kertaamaan. Muistan hänet jo vuosien takaa, kun Lieksan maahanmuuttokeskustelu kävi kuumimmillaan. Silloin Lokka tekeytyi Lieksan ja kuntatalouden asiantuntijaksi lukemalla Lieksan vuoden 2011 tilinpäätöstä päin helvettiä. Hän sai kokoon valtavia summia maahanmuuttajille meneviä rahoja laskemalla yhteen maahanmuuttoon mitenkään liittymättömiä menoja ja jopa tilinpäätöksen tunnuslukuja.

Sen jälkeen hän ei ole edes yrittänyt sanoa mitään asiallista. Nyt hänen käytöksestään valtuuston nettikokouksessa on tehty rikosilmoitus, josta Ylen aluetoimitus uutisoi. Se on tietenkin valemedian valeuutisointia. Tämän seurauksena somen näkyvimmät perussuomalaiset suorastaan sotkeentuvat sukkiinsa kiirehtiessään puolustamaan Lokkaa.

Kun nyt menneitä muistelen, niin muistan Laura Huhtasaaren tuoreena kansanedustajana, joka yritti vastailla somessa kansalaisille asiallisesti. Siihen hän kuitenkin kyllästyi nopeasti ja vaihtoi nykyiseen mistään piittaamattomaan tyyliinsä. Käännekohtana pidän tätä kesän 2015 episodia, jolloin kansanedustaja ja media päättivät yhdessä lynkata kansalaisen kysymättä tältä itseltään mitään.

Tuskinpa Huhtasaari tätä tapausta muistaa, kuten ei varmaan muista sitäkään, että pari vuotta myöhemmin hänen Facebook-profiilissaan eräs hänen kannattajansa uhkasi upottaa minut painot jaloissa Pielisen syvimpään kohtaan. Huhtasaari ei reagoinut uhkaukseen mitenkään.

Menneet ovat menneitä, mutta nyt Huhtasaari näkyy antavan minulle sellaista vaalimainontaa, jota en kaipaa.

Aion olla kuntavaaleissa ehdolla, mutta tämä blogini ei ole kunnallispolitiikkaa, ja valtakunnanpolitiikkaan minulla ei ole mitään aikeita pyrkiä. Eilen illalla vietin nelisen tuntia kunnanhallituksen kokouksessa laatimassa ensi vuoden talousarvioesitystä, ja se on kunnallispolitiikkaa. Kokous sujui tuttuun tapaan hyvässä hengessä kaikkien kanssa yhteistyötä tehden, ja kuten olen ennenkin kehunut, niin paikallisten perussuomalaisten kanssa minulla tai kenelläkään muullakaan ei koskaan ole ollut mitään vaikeuksia tulla toimeen. He ovatkin asialinjalla toimimassa kunnan ja kuntalaisten parhaaksi.

Juuri siitä kuntavaaleissa on kysymys. Vaalit eivät ole pormestarivaalit eivätkä kunnan asioista kiinnostumattomien populistien kisa näkyvyydestä. Valitettavasti nykyinen uutisointi ja ennen kaikkea sosiaalinen media nostavat esille juuri näitä epäolennaisuuksia, koska ne kunnan asiat ovat niin tylsiä ja jopa vaikeita.

Paljon helpommalla saa näkyvyyttä rähisemällä ja melskaamalla. Sen seurauksena valtuustojen kokouksista tulee sirkusta, mutta sekin on hyvä uutisaihe ja tuo lisää näkyvyyttä melskaajalle ja lukijoita uutisille.

puheenaiheet yhteiskunta politiikka
Kommentit (29)
  1. Nopealla googlauksella tuli vastaan uutinen vuodelta 2018, jonka mukaan kuudessa kunnassa oli silloin pormestarimalli.Ei niitä vieläkään ole kuin kourallinen. Tuo Ylen toimittajan lausuma kertoo oleellisen heidän työnsä nykyisestä tasosta. Lähinnä he muodostavat uskollisen kaikupohjan milloin millekin pinnalliselle kysymykselle, jota jankataan viikon ajan joka käänteessä. Pormestarikikilpailu on taas yksi Idols -kisa ja niitähän oletettu kansa rakastaa.

    Asuinkunnassani ainakin järjestetään kuntavaalit, joissa valitaan valtuusto. Kaupunginjohtajan virka on tulossa julkiseen hakuun eläköitymisen myötä. Todennäköisesti se täytetään toistaiseksi kuten ennenkin. Ja toivottavasti paikkaan valitaan taas kuntatalouden ja -hallinnon asiantuntija eikä mitään poliitikkoa.

    1. Ja toivottavasti paikkaan valitaan taas kuntatalouden ja -hallinnon asiantuntija eikä mitään poliitikkoa. Ei kuntatalouden ja -hallinnon asiantuntija välttämättä poissulje poliitikkoakaan. On kuulemma jossain joskus nähty asiantunteva ja osaava poliittisesti suuntautunut kuntajohtaja. Aktiivi [kuntatason]politiikan teko on toinen asia – niistäkin on nähty – ja tehtävistään vapautettu.

  2. Niko Mikkanen
    1.12.2020, 10:41

    Huhtasaarihan olisi voinut vaikka ihan itse laskea, moniko näistä blogeista käsittelee persuja. Mutta sehän olisi ns. faktantarkistusta, ja sellaiseen touhuunhan ei persut alennu.

Kommentointi suljettu.