Paskapuhetta ja hevosenleikkiä

Kun opetusministeri Li Andersson vajaa vuosi sitten sanoi suorassa tv-lähetyksessä ”paskapuhetta”, niin media pillastui ja kansa raivostui. Politiikan toimittajat kirjoittivat aiheesta monta juttua ja niiden alla lukijat saivat mellastaa vapaasti. Ihan yleisesti vaadittiin ministeriä eroamaan.

Kun Seinäjoen kaupunginvaltuutettuna ja Lapuan hiippakuntavaltuutettuna toimiva poliisi julistaa lapuanliikkeen trendikkyyttä liikkeen väreissä ja kirves kädessä, niin vallitsee hiljaisuus. Somessa asiaa ihmetellään, mutta ainakaan helsinkiläinen kokoomusta edustava kaupunginvaltuutettu Otto Meri ei näe siinä mitään kummallista.

Lapuanliike oli siis lähellä terroristijärjestöä olematta kuitenkaan sellainen. Selityksenä on, että sillä oli hyvä tarkoitus.

Selvähän tämä. Koska murhat, pahoinpitelyt, muilutukset ja muut terroriteot tehtiin hyvässä tarkoituksessa, niin kyse ei ollut terrorismista. Puheet ovat kuin suoraan lapuanliikkeen selityksistä omana aikanaan. Tai eihän liike mitään selitellyt, vaan julisti ylpeänä rikkovansa lakia.

Jos nyt ajattelitte verrata lapuanliikettä vaikkapa Elokapinaan, niin mikäs siinä. Lakia sekin rikkoo, mutta passiivisesti ja seuraukset hyväksyen. Lapuanliike rikkoi lakia väkivaltaisesti ja lievienkin tuomioiden oikeellisuuden kiistäen. Siinä on se terrorin ja kansalaistottelemattomuuden välinen ero.

Sinänsä on samantekevää mitä jotkut valtuutetut puhuvat, mutta lapuanliike on meillä jo kauan ollut jonkinlaisen kunnianpalautuksen kohteena. Sipilän hallituksen puolustusministeri Jussi Niinistö piti liikkeen toimintaa hevosenleikkinä, ja puolueen silloinen puheenjohtaja ja ulkoministeri Timo Soini puolusti häntä tutkijoiden epäilyjä vastaan. Tämä tapahtui vuonna 2016, joten silloin lapuanliikkeellä oli puolustajansa ihan maan hallituksessa. Siinä mielessä on menty parempaan suuntaan.

Jos tästä jotain juttua lehtiin tulisi, niin Meri saisi varmaan taas samanlaisen erityiskohtelun kuin jouluna sanottuaan köyhien jonottavan ruokaa ihan vain siksi, että he saavat sitä ilmaiseksi. Iltapäivälehti pyysi ja sai haastattelun, jossa Meri sai selittää sanomisensa parhain päin. Ehkä tuo aiempi trollaus oli niin tehokas keino saada julkisuutta, että hän päätti kokeilla sitä uudelleen.

Jos ette tiedä lapuanliikkeestä mitään, niin googlettakaa ja päätelkää itse, olivatko asialla isänmaallisuuden elähdyttämää hevosenleikkiä harrastaneet kansanmiehet vai poliittista terroria harjoittaneet äärioikeistolaiset. Sen jälkeen voitte miettiä vaikkapa paskapuheen määritelmää.

puheenaiheet yhteiskunta politiikka
Kommentit (46)
 1. Itse jäin miettimään tuon PKK:n pr-kuvan symboliikkaa että mitä tuohon kirveen alla olevaan ketjuun on kytketty🤔

  Ollaanko kenties saunan takana lopettamassa jotain?

  1. Lapualaiset hakkasivat ketjuilla ihmisiä.

   1. No, ei kyllä ketjuilla hakattu! Housujen vöitä käytettiin.

    1. Lea Bäckman
     2.1.2021, 20:07

     Vyön solkipää on kyllä kovempi kuin remmi!

    2. Ihan sama , millä hakattiin. Lapualaiset olivat väkivaltaisia fasisteja!

 2. Geek Rousbeer
  2.1.2021, 17:03

  Lapuanliike oli terroristijärjestö, jonka yhtenä tavoitteena oli lopettaa demokratia. Terrorismin liitän liikkeeseen siksi, että keinona oli terrorisoida kansanryhmiä ja siten saada aikaan poliittinen muutos. Esimerkkeinä terroriteoista ovat työväentalojen hajottamiset ja sulkemiset, ihmisten pahoinpitelyt, väkivaltaiset kuljetukset (eli muilutukset) ja murhat. 1930-luvulla samankaltaisia äärikansallismielisiä ja -oikeistolaisia liikkeitä oli Euroopassa taajaan. Saksassa NSDAP ja italiassa Fasistit.En ymmärrä, mitä ihannoitavaa kyseisessä liikkeessä on, mutta on erittäin hyvä, että Persut ja Kokoomus tuovat julkisesti kannatuksensa ko. toiminnalle esiin. Näin me tolkun ihmiset voimme välttyä äänestämästä vääriä puoluieta.

  1. Vesku Nikula
   3.1.2021, 02:33

   Puhtaaksiviljelty terroristijärjestöhän Lapuan liike oli. Jopa silloisella, mutta varsinkin nykymittapuulla. Ei pidä antaa pientäkään tilaa niiden ihailulle!

  2. Hm… siksiköhän Urkki aikanaan piti sekoomuksen lähes keinoja kaihtamatta poissa hallitusvastuusta… jotain siihen suuntaanhan hän muistaakseni sanoi ettei kokoomusta saa mistään hinnasta päästää sotkemaan asioita.. no, pitänee hieman virkistää muistia…

Kommentointi suljettu.