Valta ja vahtikoira

Media on vallan vahtikoira, mutta joskus tulee miettineeksi, kuka vahtii sitä vahtikoiraa. On ihan selvää, että missään tapauksessa se ei saa olla valta itse, vaikka silloin tällöin sellaisiakin epäilyksiä herää. Muistetaan vaikka Juha Sipilän ärähdys hänen taloudellisia kytköksiään selvitelleelle medialle. Suomessa valta kuuluu kansalle, joten kansan pitäisi vahtia myös vallan vahtikoiraa. Viimeksi kuluneen viikon aikana on kuitenkin näyttänyt siltä, että vallan vahtikoira paimentaa kansaa isäntiensä haluamaan suuntaan.

Puhun tietenkin pääministeri Sanna Marinin aamiaisesta, josta on riittänyt juttua kyllästymiseen asti. Ensin Iltalehden toimittaja tutki sinänsä ihan asialliselta pohjalta pääministerin ateriaedun juridista perustetta ja sen tulkintaa. Etuhan on kuulunut kaikille pääministereille jo kauan, ja sitä on käytetty vaihtelevalla tavalla pääministerin asuinpaikasta riippuen. Kuitenkin jo ensimmäisistä uutisista lähtien kritiikki henkilöityi pääministeri Sanna Mariniin.

Vauhti kiihtyi, ja kohta puhuttiin vain Marinin ateriaedusta. Näytti ihan siltä, että hän on kautta aikojen ainoa etua käyttänyt. Kansa raivostui ja alkoi syyttää Marinia verovarojen väärinkäytöstä ja virkamiesten selän taakse piiloutumisesta. Saunajuomatkin tutkittiin ja joka ikinen kuitti vaadittiin nähtäväksi. Esitettiin jopa epäilys pääministerin häiden maksattamisesta valtion varoista. Pääministeriä vaadittiin “tekemään johtopäätökset” eli eroamaan. Sosiaalisen median itseoppineet virologit muuttuivat valtionhallinnon, vero-oikeuden ja kirjanpidon asiantuntijoiksi.

Nyt asia on selvitetty niin tarkasti, että siinä ei pitäisi olla mitään epäselvää. Valtioneuvoston kanslia antoi eilen vastauksen julkisuudessa käytyyn keskusteluun, ja se kannattaa lukea. Ohjeet virka-asunnon käytöstä on annettu vuonna 2010 ja niitä on tarkennettu Kesärannan osalta vuonna 2019 eli ennen Marinin tuloa pääministeriksi. Käytetyt summat on kerrottu, verottajalta on pyydetty lausunto edun mahdollisesta veronalaisuudesta ja pääministeri on ilmoittanut keskeyttävänsä edun käytön. Marin ei ole itse tulkinnut lakia, vaan on toiminut vakiintuneeseen käytäntöön perustuvan ohjeistuksen mukaisesti. Jos ohjeistus osoittautuu virheelliseksi, niin ohjeistusta muutetaan.

Tuosta edun mahdollisesta veronalaisuudesta sanon sen verran, että kukaan asiaa pähkäillyt ei ole tullut vilkaisseeksi tuloverolain 70 §:n 3 momenttia: Veronalaista tuloa ei ole etu kansanedustajan toimeen tai valtioneuvoston jäsenen tehtävään liittyvästä oikeudesta maksuttomaan matkustamiseen eikä pääministerin asuntoetu siihen kuuluvine palveluineen.

Oikeastaan pääministeri ei itse saakaan tulkita ministeripalkkiolakia ja tuloverolakia, koska kyse on hänen omasta asiastaan. Tämä tiedoksi kaikille niille, jotka väittävät pääministerin olevan kansliansa johtajana vastuussa joka ikisestä siellä laaditusta ohjeesta ja hyväksytystä kuitista. Jos pääministeri tutkisi jokaisen kanslian työntekijän jokaisen virkatoimen ja päättäisi niistä itse, niin ei hän muuta ehtisi tekemäänkään eikä olisi mikään pääministeri, vaan kansliapäällikkö.

Kansaa saatiin huudatettua melkein viikon ajan. Se huuto peitti alleen muun muassa kaupallisen median vaatimuksen Ylen toiminnan rajoittamisesta, Jussi Halla-ahon äärimmäisen oikealla olevan talouspoliittisen linjauksen ja Husu Husseiniin kohdistuneesta rikoksesta annetun tuomion, josta vasta eilisen juttuni jälkeen tehdyt pikku-uutiset olivat juuri sellaisia kuin odotinkin. Niissä Husun valhe asiakkaan jättämisestä kyydistä kesken matkan nostettiin vähintään yhtä tärkeäksi asiaksi kuin häneen itseensä kohdistunut rikos.

Sinä aikana olisi voinut keskustella monesta muustakin tärkeästä asiasta, kuten vaikkapa soten etenemisestä ja siitä tehdystä välikysymyksestä. Mutta ei, kansalla oli nyt paljon tärkeämpää pohdittavaa. Näytti jo siltä, että kaikki valtioneuvoston kanslian monen vuoden kuitit on kuljetettava rekalla vuorotellen jokaisen huutajan kotiin tarkastettavaksi.

Tämän kohun aiheutti vallan vahtikoira paimentamalla kansaa haluamaansa suuntaan. Syytä en tiedä, ja jos sanon kyseessä olevan Mariniin kohdistuvan ajojahdin, niin minua sanotaan henkilökultin sokaisemaksi ideologiseksi demariksi. Jos sanon kaiken takana olevan halun rahastaa klikkiotsikoilla, niin ei sekään kelpaa. Mediahan tekee vain pyyteetöntä työtään vallan vahtikoirana valvoessaan julkisten varojen käyttöä.

Vahtikoirilla on aina isäntänsä, ja jos kansa ei mediakritiikkiä antamalla vahdi vahtikoiraa ja sen isäntiä, niin vahtikoira voi ruveta paimentamaan kansaa.

puheenaiheet yhteiskunta politiikka
Kommentit (117)
 1. Arto Vuorinen
  1.6.2021, 09:18

  Tiesitkö Saku, että Il:n yms kekustelupalstojen moderointia hoitaa firma jota johtaa PS Packalen…?

  1. Antti Nieminen
   1.6.2021, 12:09

   Kyllä huomasin kun yritin sivuille en päässyt sinne ,twiitti olisi ollut asiallinen,mutta moderoijan mukaan ilmeisesti oikeanlaista tekstiä,en nimitellyt enkä moittinut ketään.siinä se vika.

  2. Luukas Pyykorpi
   1.6.2021, 17:02

   Kyllä tuo on jo melkein kaikkien tiedossa. Turha sinne on mitään kirjoittaa. Hiljaisuus on heille paras. Ei ostetta, ei kommentoida ja ei tehdä mitään ! Dorkatkin tajuu vähitellen

   1. ..niin, että missä mediakritiikkä voi enää esittää, Yle poisti viimeisessä uudstuksessaan palautelaatikot, tai piilotti, enkä ole löytänyt. Kyllästyivät tod. näk. mediapalautteeseeni.

    Kiitos taas uuninpankolle, kun tuotat tätä järkevää sisältöä, asiallista pesrpektiiviä eli näkökulmaa!
    Ja mediakritiikkiä! Kiitos.

    1. Blogistia voi kiittää monestakin asiasta, mutta fakta on, että hän sietää kritiikkiä todella heikosti. Pahimmillaan jopa kieltää muut kuin samaa mieltä olevat kommentit. Siinä mielessä blogin kommenttikenttää voisi hyvin verrata iltalehden vastaavaan.

     Eli kiitän itse blogistia hyvistä ja perustelluista kirjoituksista mutta en näe että hän olisi lukijoitaan kohtaan paljoa mediaa parempi.

     1. sakutimonen
      1.6.2021, 21:28

      Minun pitäisi näköjään oikesati julkaista parikin sataa kuvaa siitä “kritiikistä”, jota päivittäin siivoan pois. Minä en kiellä enkä poista asiallisesti eri mieltä olemista, mutta asiattomuuksia ja henkilööni tai oletettuun persoonaani kohdistuvaa piruilua en siedä yhtään. Minulla ei ole mitään velvollisuutta olla kaikkien sylkykuppina.

   2. Erna Hartgivson
    1.6.2021, 23:03

    Itselleni oli tuo IL:n moderointi ihan uutta tietoa. Eduskunta- puolueen kansanedustaja siis johtaa oikeasti firmaa, joka moderoi politiikasta raportoivan valtakunnallisen yleismedian mielipidefoorumia. Miten ikinä juolahtanut jollekin suoda kellekään poliitikolle mahdollisuutta noin ylimaalliseen kiusaukseen?

 2. Kyösti Hyttinen
  1.6.2021, 09:28

  Mielestäni pääministerin palkka kaikkineen etuineen on aivan liian pieni ottaen huomioon työn vastuullisuus, henkinen paine, stressaavuus ja vaarallisuus.

  1. Luukas Pyykorpi
   1.6.2021, 17:04

   Veikkauksen bossi saanee hiukkasen enemmän, mutta onhan jännää arpoa numeroita lauantaisin koko kansan edessa !

Kommentointi suljettu.