Näinkin asiat koetaan

Heinäkuu on politiikassa hiljaista aikaa, joten jotkut kansanedustajat nostavat profiiliaan puoluetoimistossa laadituilta näyttävillä lehtikolumneilla. Viime kesänä kansanedustaja Jouni Kotiaho (ps) hämmästytti kirjoituksellaan, jossa yksikään fakta ei ollut oikein. Tänä kesänä hän tekee sen taas ehdottamalla tai oikeastaan vaatimalla Elokapinaan osallistuvien nuorten huostaanottoa. Lisäksi hän haukkuu Jämsän seudulle lääkäripulan ja potilasjonot tuovan soten ja lopuksi pilkkaa vielä EU:n tukipaketin myötä Suomen rahoilla Zorbasta tanssivia Kreikan kerberoksia.

Käydäänpä taas tämä uusi kirjoitus läpi asia kerrallaan. Vaatimus Elokapinaan osallistuvien alaikäisten huostaanotosta ja sijoittamisesta maaseudulle on niin älytön, että se saa varmasti lastensuojeluviranomaiset joko nauramaan tai huokaisemaan syvään. Lastensuojelu on tiukasti säädeltyä ja huostaanoton perusteet on tarkasti määritelty laissa. Viranomaiset soveltavat lakeja yksittäistapauksiin, eikä kansanedustajalla tai edes koko eduskunnalla ole mitään oikeutta esittää vaatimuksia lain soveltamisesta yksittäistapauksiin. Kansanedustajalla ei näytä olevan mitään käsitystä vallan kolmijaosta.

Soten vaikutuksista Jämsän terveyspalveluihin löytyy ihan nopealla googlauksella oikeaa tietoa. Jämsän terveydenhoito on kokonaisulkoistettu Jämsän kaupungin ja Pihlajalinnan yhdessä omistamalle Jämsän Terveys Oy:lle, jonka pääomistaja on Pihlajalinna ja Jämsän kaupunki on vähemmistöosakas. Kaupungilla on ollut ainakin yksi kokonaisulkoistukselle tyypillinen riita palvelusopimuksen hinnasta.

Hallituksen hyväksymän sote-lainsäädännön mukaan kokonaisulkoistukset loppuvat, ja niin käy myös Jämsässä. Se ei kuitenkaan tapahdu ihan heti, sillä sopimus on voimassa vuoteen 2025. Ainakaan toimialajohtaja ei näe siirtymisessä ongelmaa, mutta ilmeisesti kansanedustaja Kotiaho on yhteiskunnan varoilla kustannettavan kokonaisulkoistuksen kannattaja.

Sivumennen sanoen kokonaisulkoistukset ovat arveluttavia aiemmankin lainsäädännön mukaan, sillä julkinen sektori on vastuussa palvelujen olemassaolosta, ja siksi sillä on oltava myös omaa palvelutuotantoa. En ole koskaan ymmärtänyt, miten tällaisia kokonaisulkoistuksia yleensä on sallittu.

EU:n tukipaketista on jaettu niin paljon väärää tietoa, että viittaan vain tähän juttuuni. Nettosaanto on eri asia kuin bruttosaanto, ja kaikki tukea saavat maat myös maksavat sitä. Eniten minua ihmetyttää, että Keskisuomalainen sallii palstoillaan halventavan puhumisen Zorbasta tanssivista kerberoksista. Vaikka teksti onkin kansanedustajan, niin kyllä lehtikin on vastuussa sisällöstään yleisönosastokirjoituksia myöten.

Tästäkään Kotiahon kirjoituksesta ei jäänyt käteen mitään konkreettista, mutta ehkä se riittää hänen kannattajilleen. Onhan kansanedustaja taas todistanut, että hän tohtii sanoa faktoista piittaamatta.

puheenaiheet yhteiskunta politiikka
Kommentit (42)
  1. Pipsa Mäntykangas
    12.7.2021, 15:27

    Huoh. Lainaan nyt edesmennyttä isääni,joka sivalsi hyvin.
    Miten voi joku olla noin pihalla ollakseen sisätiloissa.
    Harvoin en ymmärrä pätkän vertaa, mutta nyt kävi näin. Kelpo suoritus häneltä.

  2. Kyseiseen kansanedustajan ajatusmaailmaan pätee sama, kuin Riikka Purraan voi heitellä ilmoille mitä vaan kyseenalaistajat todistakoot väitteet vääriksi eli toisin sanoen ihan sama, pääasia että omat uskoo ja uskoohan he

Kommentointi suljettu.