Virkistäviä totuuksia

– Pidän tätä esitystä monestakin syystä halpahintaisena, poliittisena ja populistisena temppuna. Osa ei ole toteuttamiskelpoisia ilman perustuslain muuttamista.

Näin sanoi perussuomalaisten väistyvä puheenjohtaja Jussi Halla-aho Ylen Ykkösaamussa kokoomuksen eduskuntaryhmän esityksestä alentaa maahanmuuttajien tukia. Kerroin jo viime viikolla esityksen olevan vastoin perustuslakia, ja nyt kun puolue sortui selittelemään siinä käytettyä sanaa ”kantasuomalainen”, niin toivottavasti tähän perustuslailliseen kysymykseen kiinnitetään myös laajemmin huomiota. Lyhyen selityksen siihen voitte lukea vaikka eilisestä jutustani.

Olen siis kerrankin täysin samaa mieltä Jussi Halla-ahon kanssa. Esitys on populistinen, ja kuten Halla-aho myös sanoo, niin se on lainattu suurelta osin perussuomalaisten ohjelmasta. Näin sai selityksensä kantasuomalaisuudesta puhuminen, jota kukaan ei tunnusta esitykseen kirjoittaneensa. Itse asiassa jo eilen vaikutti siltä, että kukaan ei ole esitystäkään kirjoittanut, vaan se vain ilmestyi jostain. Kuten eilen muistutin, niin Sipilän hallituksen perussuomalainen sosiaali- ja terveysministeri Hanna Mäntylä yritti ajaa samaa esitystä jo vuonna 2016. Se törmäsi heti perustuslakiin ja siitä luovuttiin vähin äänin.

Mielenkiintoiseksi Halla-ahon nyt sanoman tekee, että hän myöntää ensimmäisen kerran perussuomalaisten oman tavoitteen maahanmuuttajien tukien alentamisesta vaativan toteutuakseen perustuslain muuttamista. Onhan hän sen varmasti tiennyt viimeistään vuodesta 2016 lähtien, mutta ei hän minun tietääkseni ole sitä ennen sanonut. Puolue on kyllä vaatinut maahanmuuttajien tukien alentamista, mutta ei ole esittänyt perustuslain muuttamista sen sallivaksi.

Vaikeaa se olisikin, sillä silloin pitäisi ensin muuttaa perustuslain yhdenvertaisuutta koskeva 6 § 1 momentti kuulumaan niin, että Suomen kansalaiset ovat yhdenvertaisia lain edessä. Kuten eilen kerroin, niin se olisi melkoinen viesti työntekoa Suomessa miettiville ulkomaalaisille.

Väistyvänä puheenjohtajana Halla-aho voi siis viimeinkin kertoa todelliset ajatuksensa ja tietonsa. Hänen seuraajansa saa sitten selittää puolueväelle ja kannattajille, että yksistään maahanmuuttajien tukien alentaminen vaatii perustuslain muuttamista. Toivottavasti samalla kuullaan sitten sekin, että kaikkien tukia voidaan kyllä alentaa tasapuolisesti ihan perustuslain puitteissa.

Samassa Ykkösaamun haastattelussa vasemmistoliiton Paavo Arhinmäki sanoi, että sosiaaliturvan leikkaaminen on aina kokoomuksen vastaus kysymykseen kuin kysymykseen. Ihan samaa sanoi myös SDP:n kolmas varapuheenjohtaja Matias Mäkynen sosiaaliseen mediaan kirjoittamassaan vastineessa Iltalehden Emilia Kullaksen kolumniin. Mäkysen mukaan oikeistopiirit eivät pysty tarjoamaan muuta lääkettä taloudelle kuin heikossa asemassa olevilta leikkaamisen ja hyvin toimeentulevien verojen alentamisen.

Näinhän se aina menee. Kun puhutaan työttömyydestä, niin lääkkeeksi tarjotaan tukien leikkauksia, jotta työnteosta tulisi houkuttelevampaa. Kun puhutaan työvoimapulasta, niin siihenkin tarjotaan samaa lääkettä ikään kuin ammattitaitoista työvoimaa olisi pilvin pimein kotona nauttimassa 33,78 euron työmarkkinatukea mieluummin kuin kävisi töissä. Myös hyvätuloisten verojen alentaminen on yleislääke, jolla kaikki ongelmat voidaan ratkaista.

Tätähän minäkin olen sanonut jo monta vuotta. Vaatimukset ovat linjassa keskenään, sillä tukien alentaminen säästäisi tukiin tarvittavia verorahoja, ja sen verran ainakin voitaisiin keventää hyvätuloisten verotusta. Näin saataisiin myös alipalkattua työvoimaa, mutta siihen ovat esteenä ay-liike ja yleissitovat työehtosopimukset. Ja kuten ehkä olette huomanneet, niin niistähän samat oikeistopiirit ovat kovasti haluamassa eroon.

Kesä on siitä hyvää aikaa, että kun politiikassa tapahtuu vähän, niin silloin voi kuulla totuuksia.

puheenaiheet yhteiskunta politiikka
Kommentit (33)
 1. Ahti+Granat
  29.7.2021, 16:14

  Kompastuttavien kantojen jälkikäteinen tasoittelu on sekin politiikkaa.

 2. Twitteristä lainattua:
  _____________________________________________________
  Jussi Halla-aho @Halla_aho
  28. heinäk.
  Määritelmä ”kantasuomalaiselle”:
  Henkilö, joka ministeriksi noustessaan ei rikkoisi lasikattoja.
  ______________________________________________________

  Nyt se sitten tuli, kantasuomalaisen määritelmä.
  En toki ymmärtänyt, mutta muistiin laitoin 😉

  1. Johan oli johdonmukaisuuspläjäys!!! Tuon mukaan nainen, joka toimii ministerinä, EI OLE kantasuomalainen…?

   Mistä näitä ajatusten Mätäojia oikein sikiää ja riittää? Annamunkaikkikestää…

   1. Mistä repäisit tuon, ettei ministerisnainen voisi olla kantasuomalainen?

    1. Esa varmaankin otti sen tuosta Halla-Aholta lainatusta twiitistä, jossa se aika selvästi sanotaan. Naisten kun usein sanotaan rikkovan lasikattoja päästessään vaikutusvaltaisiin tehtäviin. Ja näin ollen ministerinä toimiva nainen ei olisi kantasuomalainen Halla-Ahon määritelmän mukaan.

     1. Jaa jaa.

      ”Nykyään sitä käytetään myös muiden vähemmistöryhmien, kuten rodullistettujen tai sukupuolivähemmistöjen, etenemisesteitä kuvatessa.”

      Eli ei se tuolla päättelyllä rajoitu pelkästään naisiin.

Kommentointi suljettu.