Teeskenneltyä tyhmyyttä

Eilen eduskunnan kyselytuntia seuratessani totesin, että politiikassa kukoistaa teeskennelty tyhmyys. Perussuomalaiset tivasivat ties kuinka minta kertaa sisäministeri Maria Ohisalolta hänen kantaansa Elokapinan mielenosoitukseen, ja kaikkien kysymysten oletusarvona oli, että Ohisalo hyväksyy laittomuudet. Ohisalo vastasi yhtä monta kertaa, että hän ei hyväksy laittomuuksia ja että sisäministeri ei ohjeista poliisin operatiivista toimintaa yksittäistapauksissa.

Ei mennyt perille, vaan samaa kysymystä vähän eri sanoin jankutettiin jatkuvasti. Ei ollut tarkoituskaan ymmärtää vastauksia, koska sillä tavalla pääsee lehtiin. Sekä Iltalehti että Uusi Suomi otsikoivat perussuomalaisten ja Maria Ohisalon olevan ilmiriidassa Elokapinan takia. Minun nähdäkseni vain perussuomalaiset riitelivät. Ohisalo vastasi asiallisesti, että eduskunta säätää lait ja laillisen ja laittoman toiminnan tulkinta kuuluu viranomaisille.

Tätä perussuomalaiset eivät suostu tajuamaan. Näin he luovat mielikuvaa, jonka mukaan sisäministeri ja koko hallitus hyväksyisivät lainvastaisen toiminnan. Tämän mielikuvan luomisessa osa mediaa näyttää auttavan mielellään, kuten voi päätellä vaikkapa Iltalehden Mika Koskisen kolumnista. Koskinen muistelee kevättä 2017, jolloin silloinen varavaltuutettu ja puolueensa varapuheenjohtaja Ohisalo kysyi, onko oikein järjestää äärioikeiston mielenosoitus koulun välittömässä läheisyydessä keskellä koulupäivää. Poliisin mielestä paikka oli sopiva, joten asia oli sillä selvä. Poliisi teki päätöksen, eikä taatusti kysynyt silloiselta sisäministeriltä mitään.

Tekisi mieli epäillä Koskiselle jääneen jotain hampaankoloon elokuussa 2018, jolloin hän väitti Ohisalon sanoneen turvapaikan hakemisen olevan sellainen perusoikeus, joka ohittaa kaikki muut oikeudet. Iltalehti sai jutusta JSN:n langettavan päätöksen, koska Ohisalo ei sanonut niin. Hän sanoi vain turvapaikan hakemisen olevan perusoikeus, kuten se onkin. Koska media tunnetusti on puolueeton ja neutraali,  niin en toki epäile mitään tällaista.

Mutta mennäänpä takaisin eiliseen keskusteluun. Ohisalo vastasi ihailtavan rauhallisesti ja asiallisesti samaan kysymykseen monta kertaa. Minä en olisi siihen kyennyt, vaan olisin kysynyt ensimmäisenä kysyneeltä Vilhelm Junnilalta, hyväksyykö hänen puolueensa Junnilan osallistumisen äärioikeiston mielenosoitukseen peräti puhujana elokuussa 2019. Vastaushan tosin saatiin jo silloin, ja sen mukaan puoluejohdolla ei ollut asiaan huomautettavaa.

Perussuomalaiset luovat tahallaan väärää mielikuvaa ja unohtavat perusoikeudet. Kuten Ohisalo monta kertaa vastasi, niin rauhanomainen mielenosoitusoikeus on kaikille kuuluva perusoikeus. Se ei tarkoita sitä, että näin sanova hyväksyisi laittomuudet. Kuten eilen kerroin, niin yksikään mielenosoitus ei ole etukäteen laiton. Lisään vielä minua valistamaan pyrkineille, että edes ennakkoilmoitusvelvollisuutta ei ole, vaikka ilmoittaminen onkin suotavaa. Poliisi voi puuttua mihin tahansa yleistä järjestystä ja turvallisuutta vaarantavaan mielenosoitukseen, ja jos poliisin antamia määräyksiä ei noudateta, niin silloin rikotaan lakia. Lisää voitte lukea poliisin verkkosivulta.

Ja jos poliisi ylittää toimivaltuutensa, niin siitäkin voi tulla seuraamuksia. Näin se oikeusvaltiossa menee, vaikka kuinka rähisisitte netissä. Se rähinä kuuluu sananvapauteen, mutta silläkin on rajansa. Tästä päivästä alkaen vaikkapa Ohisaloon kohdistuvat laittomat uhkaukset ovat virallisen syytteen alaisia rikoksia. Niitä uhkauksia on muuten näkynyt ihan liikaa viime päivinä.

Minulla on sanottu olevan sokea piste Elokapinan kohdalla. Ei ole, sillä en hyväksy laittomuutta. Olen vain kertonut, että kansalaistottelemattomat ovat tietoisesti päättäneet rikkoa lakia ja ovat valmiita ottamaan vastaan seuraukset. Juuri siinä on se ero niihin rikoksiin syyllistyneisiin, jotka eivät tunnusta rikkoneensa lakia. Sivumennen sanoen sellainen henkilö kierteli kuvaamassa Elokapinaan osallistuvia ja on aiemminkin käynyt opettamassa heille lakia.

Mutta se siitä. Kuten olen ennenkin sanonut, niin tässä keskustelussa unohtuu aina se tärkein. Niin se unohtuu jatkossakin, sillä ilmastonmuutos on niin vakava uhka elämälle, että sitä ei haluta nähdä.

puheenaiheet yhteiskunta politiikka
Kommentit (89)
 1. Kuinka kukaan voi tehdä tuommoisella jankuttamisella pellen? Ihailen Maria Ohisalon hermojen hallintaa. Ei onnistuisi minulta ees lääkkeillä. Ja mikähän mahtoi olla tarkalleen ottaen Sebun vierailun syy elokapinan tapahtumapaikalle? Oletusarvona on, että vaikka pääsääntöisesti ko. mielenosoittajat ovat rauhanomaista joukkoa, niin kyllä siinäkin hommassa rajat löytyvät….noh, pääsihän uhriutumaan taas. Ja hyvää kansalaisvaikkuttamisen päivää kaikille!

 2. Pakko ihailla oikeastaan kaikkien ministerien käyttäymistä kyselytunnilla. He eivät hiilly ja vastaa ”juurihan minä tämän sanoin”-tyyppisesti, vaan selittävät asian kärsivällisesti uudelleen ja uudelleen kuin pikkulapselle. Se saa opposition kysyjät näyttämään idiooteilta ja hyvä niin.

  1. Luukas Pyykorpi
   1.10.2021, 16:00

   Demokratiaan kuuluu myös vähä-älyisten tai sellaiseksi tekeytyvien oikeus ilmaista mielipiteensä myös kansakunnan kaapin päällä. Kuunnelkaa vaikka lähibaarin nurkkapäydän iltamyöhäpolitikointia. Totuus löytyy tuopin jälkeen toisesta tuopista. Puhallutus ja huumetesti ehkä Eduskuntaan. Tai kuulonmittaukset kaikki edustajille?

  2. Hannu Volotinen
   1.10.2021, 17:34

   Ovat pitäneet mielessään Manun neuvon: Jos provosoidaan, ei pidä provosoitua. Persut provosoituu , vaikka ei provosoidakkaan.

Kommentointi suljettu.