Rahat vai kolmipyörä?

Ylen uusin puolueiden kannatusmittaus kertoo kokoomuksen kannatuksen nousseen 3,5 prosenttiyksikköä ja perussuomalaisten kannatuksen laskeneen 2,0 prosenttiyksikköä. Muiden puolueiden kannatuksessa ei ole tapahtunut suuria muutoksia. Taloustutkimuksen tutkimusjohtaja Tuomo Turjan mukaan kokoomuksen  kannatuksen kasvu liittyy nimenomaan turvallisuuspoliittiseen muutokseen. Käytännössä kyse on Nato-jäsenyydestä, jota kokoomus on kannattanut avoimesti jo kauan.

Perussuomalaiset menettää kannatustaan erityisesti kokoomukselle ja katsomoon. Puolueen pitovoima ei tällä hetkellä ole ihan parhaalla tolalla, Turja sanoo.

Näin varmaan on. Tulevat mittaukset sitten näyttävät, miten puolueiden kannatukseen vaikuttavat yhä useamman puolueen siirtyminen Natoon liittymisen kannalle, kokoomuksen lupaukset leikata köyhiltä ja perussuomalaisten koko ”arvopohjan” katoaminen Ukrainan sodan takia. Laitoin arvopohjan lainausmerkkeihin, koska sitä ei varsinaisesti ole koskaan ollutkaan. Puolueen kannatus perustuu populismiin, jonka ytimenä on ollut EU:n ja maahanmuuton vastustaminen. Nyt ei voi vastustaa kumpaakaan tekemättä poliittista itsemurhaa.

Erityisen kuvaavaa on puolueen suhtautuminen Ukrainan pakolaisiin. Aluksihan puolueen someväki ei tiennyt miten suhtautua, mutta Jussi Halla-aho suoristi nopeasti rivit omalla linjauksellaan. Ukrainalaiset ovat oikeita pakolaisia toisin kuin aiemmin tulleet ”bodatut korstot”, jotka valittivat puurosta. Tämä vihellys koirapilliin määritteli somekirjoittelun suunnan. Puolue joutui kuitenkin Aku Ankasta tuttuun tilanteeseen, jossa Akun piti valita rahojen ja kolmipyörän välillä. Perussuomalaiset yrittävät valita molemmat.

Niinpä puolue valitsi sekä avoimen pakolaismyönteisyyden että entistäkin avoimemman rasismin. Halla-ahon linjauksen mukaisesti puolueen kannattajat vaativat Ukrainan pakolaisille nykyistä parempia tukia, vaikka ovat vuosikausia vaatineet pakolaisten saamien tukien leikkaamista tai poistamista kokonaan. Se käy selvästi ilmi vaikkapa tämän Iltalehden jutun alla Facebookissa olevasta kommentoinnista. Monet tuntuvat olevan vilpittömän hämmästyneitä, kun pakolaiset eivät saakaan Kelan asumistukea, toimeentulotukea ja opintotukea. Nyt Ukrainan pakolaisille vaaditaan välittömästi samoja tukia kuin suomalaisillekin.

Jos nämä kommentoijat tietäisivät vastaanottorahankin olevan pienempi kuin alin toimeentulotuki, niin meteli kovenisi entisestään. He eivät tajua, että juuri sitähän he ovat vaatineet ja saaneet haluamansa. He eivät tajua sitäkään, että laki kohtelee kaikkia pakolaisia yhdenvertaisesti, eli jos Ukrainan pakolaisille annetaan samat tuet kuin suomalaisille, niin ne on annettava ihan kaikille pakolaisille ihonväriin, kieleen ja uskontoon katsomatta.

Jollain tasolla he taitavat sen tajuta, joten tuttuun tapaan he väittävät juuri näiden ”väärien” pakolaisten saavan muita, jopa suomalaisia paremmat tuet. Kommenttien mukaan he saavat ilmaiset asunnot, ajokortit, autot ja kaiken mitä keksivät pyytää. Tämä on täyttä paskapuhetta, ja sellaiseksi sen tajuaa jokainen tuista jotain tietävä. Tämä porukka ei tiedä eikä haluakaan tietää, vaan toistaa iänikuisia valheita ja luuloja. Aika yleisesti vaaditaan myös väestönvaihtoa, jossa aiemmin tulleet pakolaiset heitetään ulos ja otetaan uusia tilalle.

Väestönvaihtoteoriaan palaa myös Riikka Purra, joka hämmästelee pääkaupunkiseudun vieraskielisen väestön kasvua lähteenään Tilastokeskuksen uusi julkaisu.

Purra unohtaa mainita, että jo vuonna 2020 ylivoimaisesti yleisin vieras kieli oli venäjä. Toiseksi suurin oli viro ja vasta kolmantena arabia. Purra ei muistanut sitäkään, että ihan hänen omankin puolueensa linjauksen mukaisesti ukrainaa puhuvista tulee nyt merkittävän suuri vähemmistö.

Lähde: Tilastokeskus

Mutta sehän on tietysti ihan eri asia. Puolue jakaa pakolaiset oikeisiin ja vääriin, ja jakoperuste on rasistinen.

Kun ilman ideologiaa toimiva populistipuolue joutuu täysin uuteen tilanteeseen, niin sen koko aiemmalta toiminnalta putoaa pohja. Koska se ei voi saada sekä rahaa että kolmipyörää, niin se tekee kuin kolmipyörän valitseva Aku Ankka, joka yleisön naurun säestämänä sanoo ajavansa ilman päätä.

***
Älkää edes yrittäkö tulla väittämään, että pakolaisten saamissa tuissa olisi eroja. Siihen tietämättömyyteen ja härskiin valehteluun perustuvaan jankutukseen olen kyllästynyt jo aikoja sitten.

puheenaiheet yhteiskunta politiikka
Kommentit (61)
  1. On pakko tunnustaa, että nautin täysin rinnoin tästä persujen aivan itse rakentamasta loogisesta labyrintista, jonne kannattajat nyt ovat eksyneet ja yrittävät löytää edes jonkin ulospääsyn. Näin siitäkin huolimatta että pakolaisten tilanne on aina lähtömaasta riippumatta traaginen. Olisiko niin, että populismin halvat ja helpot ratkaisut eivät kestä kun maailma ympärillä hajoaa ja ihmiset tajuavat etteivät vastuuttomat moraalittomat klovnit kykene tätä kriisiä lievittämään saati edes auttamaan sen uhreja.

  2. Persujen leirissä kuohuu pinnan alla. Ennen Halla-Ahon koirapillin vihellystä Suomen Uutisten kommenttipalstoilla puhuttiin laajasti ukrainalaisista varttiryssistä, joita tänne ei tarvita. On siinä Purralla ja kumppaneilla tekemistä navigoidessaan populismin karikkoisilla ja alati tuulensuuntaa vaihtavilla merillä.

    1. Markku Laine
      7.4.2022, 15:53

      Sehän se on huolestuttavaa, jos tämä puolen miljoonan äänestäjän kannattajakunta tottelee noin sokeasti mestarinsa koirapilliä. Silloin on viholliselle informaatiosota helppoa – ei tarvitse kuin saada tämä mestari talutusnuoraan, joka hoitaa sitten muut.

Kommentointi suljettu.