Kikyä pukkaa

Kuten eilen kerroin, niin kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo tarjosi kansalaisille hyvinvointisopimusta, jossa jokainen saa veroilleen reilulta ja oikeudenmukaiselta tuntuvan vastineen. Lisäksi hän lupasi miljardiluokan pysyvän tuloverojen kevennyksen. Se kohdistuisi valtion tuloveroon, jota pienituloisimmat eivät maksa ollenkaan. Antti Lindtman (sdp) laskeskeli Facebookissa, että veronalennuksesta 713 miljoonaa euroa menisi kaikkein hyvätuloisimmalle kymmenykselle, ja suurituloisin prosentti kansalaisista saisi alennuksesta peräti 293 miljoonan euron hyödyn.

Kun nämä eniten veroa maksavat saisivat hyvinvointisopimuksella reilun ja oikeudenmukaisen korvauksen, niin vähemmän maksavat saisivat vähemmän reilun ja oikeudenmukaisen korvauksen. Heidän tehtäväkseen jäisi näiden veronkevennysten maksaminen. Koko tämän hallituskauden velkaantumisesta valittanut kokoomus aikoo rahoittaa tämän pysyvän veroalen ottamalla ensi alkuun miljardin lisävelkaa. Sitten talouskasvun oletetaan korvaavan puuttumaan jäävät verotulot eikä velkaa tarvitse ottaa lisää.

Ei se kuitenkaan riitä, sillä kukaan ei pysty ennustamaan talouskasvua eikä laskemaan sen vaikutuksia. Niinpä jo tänään tuli selväksi, että tarvitaan uutta kikyä. Sen sanoi ääneen elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk). Hänen mukaansa kansantalouden pitäminen vientikaupan kautta kunnossa edellyttäisi jatkossa kilpailukykysopimusta. Nyt Suomi köyhtyy, kun julkisten ammattialojen tuore työehtosopimus palkankorotuksineen aiheuttaa todennäköisesti lisää korotuspaineita myös yksityissektorilla.

Julkisen sektorin työntekijät saavat siis liikaa palkkaa, joten tarvitaan kikyä leikkaamaan palkkoja ja lomarahoja, pidentämään työaikaa ilman lisäpalkkaa ja siirtämään työnantajamaksuja työntekijöiden maksettavaksi. Näinhän tehtiin Sipilän kikyssä, joten ei ole mitään syytä kuvitella etteikö sama tehtäisi uudelleen. Kikyksi sitä tuskin kukaan uskaltaa enää toteutusvaiheessa nimetä, sillä kyllä sen seuraukset muistetaan. Olkoon se sitten vaikka hyvinvointisopimus, kun pienipalkkaiset julkisen sektorin työntekijät maksavat hyvätuloisten veronkevennykset. Antaahan se hyvinvointia joillekin.

Eihän kiky tietenkään yksin riitä paikkaamaan puuttumaan jäävää veromiljardia, joten on leikattava työttömyysturvaa ja sosiaalietuuksia. Sekin onnistunee ihan vanhalla kaavalla, kun ensin jäädytetään indeksit. Näin varmistetaan, että tuet ja eläkkeet eivät nouse ollenkaan, vaikka hinnat nousevat enemmän kuin pitkiin aikoihin. Työttömille tietenkin keksitään palkatonta työtä ja tukien leikkaamista jollain uudella nimikkeellä, sillä tuskin mikään hallitus uskaltaa palauttaa aktiivimalli ykköstä, jossa työttömän piti saada ja tehdä palkkatyötä tuen leikkaamisen uhalla. Ainahan työttömille annettavalle kepille on jokin uusi nimi keksitty.

Meille luvataan jo hyvissä ajoin ennen vaaleja, että kokoomuksen johdolla muodostettava seuraava hallitus ottaa velkaa ja leikkaa pienituloisilta ja köyhiltä antaakseen rahat rikkaille. Leikkauksia lupasivat Petteri Orpo ja Riikka Purra jo viime syksynä, ja niitä lupaa tänään myös Jani Mäkelä (ps) kommentoidessaan Teollisuusliiton Riku Aallon vastausta Lintilälle.

On ihan hyvä, että meille kerrotaan jo etukäteen tulevista leikkauksista, jos seuraavassa hallituksessa ovat kokoomus ja perussuomalaiset mahdollisesti keskustalla vahvistettuna. Kun kurjistaminen alkaa, niin kukaan ei voi sanoa etteikö olisi varoitettu. Jos hyvin käy, niin äänestäjät sanovat sanansa jo vaaleissa. Jos huonosti käy, niin sitten alkaa itku ja hammasten kiristys.

Sitten sanotaan, että miksi kukaan ei varoittanut ja emmehän me tarkoittaneet, että meiltä pitää leikata. Piti leikata joiltain muilta.

puheenaiheet yhteiskunta politiikka
Kommentit (60)
  1. Onneksi pääsin pois työelämästä ennen näitä loputtoman itsekkäitä.eivät osaa edes hävetä ja tyhmä väki äänestää ja ihmettelee miten tässä näin kävi.

  2. Kari Heinilä
    13.6.2022, 17:46

    Onneksi puolueiden gallupmenestyksellä ja vaalipäivän äänestyksellä ei ole yhtäläisyyttä. Kokoomus on ollut hallitusvastuussa niin kauan, että jokaisella pitäisi olla hyvin asiat ja toimeentulo turvattu.

Kommentointi suljettu.