Arvovalintoja

Talousosaajaksi mielletyn kokoomuksen vaaliteemat alkoivat hahmottua, kun Elina Valtonen toissaillan A-studiossa moitti Marinin hallitusta menojen lisäämisestä ja holtittomasta velanotosta. Sitten hän sanoi, että tuloverotusta pitää alentaa miljardilla eurolla vaikka velaksi. Jostain syystä media ei juurikaan tarttunut tähän epäjohdonmukaisuuteen, vaan pitää sitä ilmeisesti normaalina talousosaamisena.

Ei siinä mitään ihmettelemistä olekaan. Ihan samaa on puolueen puheenjohtaja Petteri Orpo sanonut, joten se on puolueen virallinen tavoite. Kauhistellaan muiden ottamaa velkaa ja heti perään ollaan ottamassa sitä itse hyvätuloisten veronkevennyksiin. Tuloverojen kevennykset ovat aina prosentuaalisia ja valtion tuloveroa maksetaan vasta suunnilleen 40 000 euron vuosituloista, joten alennukset hyödyttävät eniten suurituloisia. Asteikon alarajalla alennukset olisivat muutaman kympin luokkaa vuodessa. Kokoomus on selkeästi hyvätuloisten puolue, jota kannatuskyselyistä päätellen myös monet pienituloiset kannattavat.

Kokoomus tai kukaan muukaan velanottoa kauhisteleva ei koskaan kerro mitä olisi pitänyt jättää tekemättä. Olisiko pitänyt antaa vähemmän koronatukia yrityksille ja kunnille? Tuskin ainakaan yrityksille, mutta kunnista en ole ollenkaan varma. Marinin hallitushan antoi kunnille koronapaketteja kompensoimaan terveydenhoidon lisääntyviä kustannuksia ja alenevia verotuloja. Tuet olivat sen verran runsaita, että niillä paikattiin vähän myös Sipilän hallituksen tekemiä leikkauksia valtionosuuksiin. Tuet olivat pelastus monelle kunnalle.

Toisen asteen koulutuksen maksuttomuus olisi varmaan jätetty toteuttamatta. Uskon myös, että sosiaalitukien ja pienimpien eläkkeiden korotukset sekä ylimääräinen indeksikorotus olisivat jääneet tekemättä. Sote olisi ihan varmasti jäänyt toteuttamatta nykymuotoisena, sillä kokoomuksen tavoitteena oli ja on yhä edelleen perusterveydenhoidon siirtäminen entistä enemmän yksityisten hoivajättien hoidettavaksi ja verovaroin maksettavaksi. Tätä tarkoitti se viime vaalikauden puhe valinnanvapaudesta.

Tässä ei ole mitään ihmeellistä, vaan kaikki on ihan kokoomuksen ideologisten arvojen mukaista. Kun vaalit lähestyvät, niin nämä puheet selkiytyvät, ja tarkemmin niitä voidaan tutkia tulevista varjobudjeteista. Viime syksyn varjobudjetin mukaan kokoomus halusi muun muassa purkaa työllistymisen kannustinloukkuja leikkaamalla työttömyysturvaa ja asumistukea sekä palauttamalla toimeentulotukeen omavastuuosuuden.

Julkista keskustelua hallitsee puhe velkaantumisesta tilanteessa, jossa työllisyys on ennätyslukemissa, talous kasvaa ja yritys toisensa jälkeen ilmoittaa huipputuloksista. Samaan aikaan meillä on terveydenhuollon kriisi, joka voidaan korjata vain rahalla. Julkisuudessa on esitetty mitä ihmeellisimpiä tekosyitä kriisiin alkaen ensi vuoden alussa voimaan tulevasta sotesta sekä hoitajamitoituksesta ja päättyen opiskelijoiden haluttomuuteen tehdä kesätöitä. Sote ei vielä vaikuta millään tavalla ja väläytetty hoitajamitoituksen lieventäminen vain pahentaisi tilannetta, kun vielä jäljellä olevat hoitajat ajettaisiin entistä tiukemmalle ja lopulta ulos alalta. Olisi aika viimeinkin tunnustaa, että tilanne on pitkän kehityksen tulos ja nyt kamelin selkä on katkennut.

Miksi hallitus ei sitten lupaa rahaa palkkaratkaisuihin, kysytään jatkuvasti. Yhtä monta kertaa siihen on vastattu, että hallitus ei ole työmarkkinaosapuoli, joten se ei voi luvata tiettyä summaa rahaa. Se olisi kiellettyä työmarkkinaneuvotteluihin puuttumista. Sen sijaan hallitus löytää ilman muuta rahaa palkkoihin sitten, kun neuvotteluissa on päästy sopuun.

Mutta kun ideologiat puhuvat, niin järki väistyy. Jokaisen kannattaisi kuitenkin miettiä ihan itse, mihin verorahoja ja otettavaa velkaa oikein tarvitaan ja käytetään. Tarvitaanko niitä hyvätuloisten veronkevennyksiin vai pienituloisimpien tukemiseen ja palvelutuotannon turvaamiseen? Jos pidätte veronkevennyksiä tärkeämpinä, niin se on ihan teidän vapaa valintanne, eikä minulla ole siihen sanomista. Älkää sitten kuitenkaan valittako niitä leikkauksia, sillä tehän saatte veronkevennyksiä. Ostatte sitten puuttuvat palvelut niillä.

puheenaiheet yhteiskunta politiikka
Kommentit (101)
 1. Tämä on juurikin esimerkki siitä että kokoomus on rehellinen yhden kansanosan puolue. Todella hyvätuloisten ahneiden ihmisten puolue.
  Se rehellisyys tulee siitä , ettei se yritä peitelläkkään sitä.
  Se kova kannatus taas, se menee yli hilseen.

  1. Jussi Parviainen
   10.8.2022, 17:49

   Kansa asettuu jonoon niin kauan, kun on aina heikompi jota lyödä kepillä!

  2. Kimmo Paaso
   11.8.2022, 04:41

   Ei mene mitenkään yli hilseen.

   Enemmän minulla menee yli hilseen se, että se menee niin monella yli hilseen.

   Sillä vastaus on annettu ensinnäkin minun toimesta satoja kertoja, sekä pikkuhiljaa totuus on kuultu muidenkin suusta. Tai kynästä. Tai näppäimistöstä..

   Sillä kysehän on niinkin yksinkertaisesta asiasta kuin tyhmyys.

   Mikä siinä on niin vaikeaa? Eikö suomalainen ( retorinen kysymys. Tietenkään kunnon suomalainen ei mitään myönnä) kykene myöntämään sitä, että suuri osa tästä kansasta on tyhmää kuin se vasemman jalan saapas?

   No, koska tätä kokoomuksen kannatusta ihmetellään jatkuvasti, niin se kertoo minulle kolme asiaa. Tai neljä.

   Ensinnäkin, Timoselle tulee jatkuvasti uusia lukijoita. Ne eivät ole voineet nähdä vastauksiani, eli totuutta.

   Toiseksi, minun kommentit on jätetty lukematta helvetin monien toimesta.

   Kolmanneksi, ne kuitenkin on luettu, mutta niitä ei muisteta. Se kertoo todella huonosta muistista, sillä kuten totesin hetki sitten, olen kertonut totuuden varmasti satoja kertoja.

   Neljänneksi se, mikä todistaa väitteeni tyhmästä kansasta oikeaksi. Ja sehän on se,vettä on luettu totuuteni, muistetaankin se, vaan ei tajuta sitä.

   Ja jos niinkin yksinkertaisen totuuden ymrtäminen on vaikeaa, todistaa se täysin suomalaisen tyhmyyden.

   Sillä se totuus on, yllätys yllätys, tyhmyys.

   Kokoomusta äänästää tavallinen duunari ja köyhä ja pienellä eläkkeellä kituutteleva suomalainen (toki voi olla muunkin maan kansalainen) ainoastaan yhdestä syystä:
   Tyhmyydestä.

   Vaan tulkaa taas huomenna kysymään ja ihmettelemään, miksi rikkaita suosiva puolue, joka myös ihan selvästi sen kertoo, on maan suosituin….

 2. Lasse Kosonen
  10.8.2022, 10:11

  Vanhojen asioiden muisteleminen on tietysti lyhytjänitteisessä markkina suomessa väärin. Kokoomus talousosaajana on aina kyseenalainen puolue. Kataisen ministerikausia velkaantuminen oli rajua noin 50 miljardin luokkaa. Kun markkinoille on nyt annettu lähes määräävä asema kansalaisten kohtaloissa, tulee tietysti mieleen että onko myös tuo 20 vuoden leikkauskampanja terveydenhuoltoon ideologinen toimi, jonka tarkoitus on antaa markkinoille täysi voima jyllätä sielläkin. Jos näin on sen teho ja vaikutukset ovat nyt näkyvissä kuin hiilen pala valkoisella hangella. Poikkeusoloissa julkistenpalvelujen luhistaminen ei ehkä ole se Suomen turvallisuutta lisäävä tekijä. Sokea markkinausko johti jo kerran Suomen selvitystilaan.

  1. Seppo Kinnunen
   10.8.2022, 10:31

   En vaan voi lakata ihmettelemästä, miksi ko. A-studiossa ei toimittaja tai Mäkynen sanonut Valtoselle Kataisen valtavasta velanotosta vastauksena Valtosen syyttelyyn holtittomasta velanotosta. Tosin toimittaja ei saanut Valtosen päällehuutamistakaan kuriin.
   Todennäköisesti ei ollut valtuuksia toimia niin. Kyseistä naista olen aina pitänyt talousosaajan irvikuvana.

   1. Jos kaikki keskusteluohjelmat valuvat siihen että poliitikot saavat tulla puhumaan mitä sattuu niin mihin enää toimittajia tarvitaan ko ohjelmissa. Yhtä hyvin voi jättää keskustelijat huutamaan keskenään toistensa päälle jos toimittajilla ei ole enää valtuuksia puuttua peliin. Onko näin YLE? Uskon että YLE:n toimittajilta edelleen löytyy ammattitaitoa esittää kritiikkiä lööperin puhujille joka puolestaan nostaisi ohjelmien tasoa huimasti enemmän kuin nöyrä kuuntelu paperit kädessä.

    1. ne pitäisilaitaa eri koppeihin josta sitten se mikorfooni suljetaan siksi aikaa kuin toisella on puheenvuoro.

    2. Palautteen voi antaa suoraan YLElle
     https://asiakaspalvelu.yle.fi/s/?language=fi

Kommentointi suljettu.