Ei mitään nähtävää

Jos jostain asiasta halutaan nostaa kohu, niin se saadaan nousemaan jatkuvilla uutisilla, joita korjaillaan ja täydennetään sitä mukaa kuin kohun kohteet vääriä tietoja oikovat. Tästä annoin esimerkin eilen. Jos jostain asiasta ei haluta nostaa kohua, niin homma kuitataan tekemällä yksi juttu ja sijoittamalla se jonnekin vähemmän näkyvälle paikalle. Tästä annan kaksi esimerkkiä tänään.

Viime viikolla esille nousi Petteri Orpon saama vaalirahoitus kokoomuksen puheenjohtajakampanjaa varten, ja asiaan liittyi myös Harry Harkimon jo aiemmin tiedossa ollut osallistuminen tähän rahankeräykseen. Uutisointi asiasta oli nihkeää, mutta viimein Iltalehti sai puserrettua asiasta jutun. Sen mukaan rahoitus kerättiin ilman rahankeräyslupaa, mutta heti perään asia taputellaan sanomalla, että ei sitä tarvittukaan tai ainakin liikutaan lainsäädännön harmaalla alueella. Kohun ainekset olisivat olleet koossa, mutta kohua ei nostettu. Kukaan ei tiedä tai muista mitään, joten hajaantukaa, ei ole mitään nähtävää. Tutkiva toimittaja päästi Orpon pinteestä tyytymällä siihen, että rahaa vain ilmestyi jostain.

Voin vain kuvitella millainen meteli olisi noussut, jos rahankerääjä olisi ollut Sanna Marin.

Viime viikolla maa- ja metsätalousministeri Antti Kurvinen (kesk) sai aikaan somekohua julkaisemalla kuvia Saga Furs -yhtiön turkishuutokaupasta ja moittimalla asiaa arvostelleita “tietyn kuplan” parkaisusta. Sidonnaisuusilmoituksensa mukaan Kurvinen omistaa 124 kappaletta Saga Furs -yhtiön osakkeita. Kurvinen kuittasi asian sanomalla omistavansa pieniä osuuksia myös monista muista yhtiöistä ja pidättäytyneensä käymästä kauppaa pörssiosakkeilla ministerikautensa aikana.

Asia oli sillä selvä. Hajaantukaa, ei ole mitään nähtävää. Kuvitellaanpa taas Sanna Marinia mainostamassa firmaa, jonka osakkeita hän omistaa. Vuosi sitten saatiin aikaan monta päivää kestänyt kohu pääministerin repusta. Itseään säästelemättä tutkivat journalistit selvittivät, että reppu oli pääministerin opiskelukaverin siskon firman tuote. Vaikka Marin oli ostanut repun omilla rahoillaan eikä edes tuntenut opiskelukaverinsa siskoa, niin uutinen oli etusivun juttu.

Näin se käy. Pojat ovat poikia ja pojat tekevät bisnestä, mutta naispuolisen pääministerin uudessa repussakin on jotain arveluttavaa.

Tämä oli tällainen satunnainen havainto pyhäpäivän ratoksi. Mennäänpä sitten urbaanitarinaan, jonka mukaan omistajaohjausministeri Tytti Tuppurainen (sd) lahjoitti miljardeja euroja veronmaksajien rahaa Saksaan ja samaan aikaan pääministeri huiteli jossain bilettämässä. Somekansa uskoo tämän tarinan täysin, eivätkä tutkivat journalistit muiden kiireidensä takia ole ennättäneet selittää asiaa kansalle ymmärrettävästi.

Sen tekee kuntaministerin erityisavustaja Valtteri Aaltonen Twitterissä. Koska somekansa katselee mieluummin kuvia, niin laitan tähän koko ketjun.

Samaan syssyyn Aaltonen murskaa myös toisen urbaanitarinan, jonka mukaan hallitus antoi tammikuussa Uniperille kahdeksan miljardia euroa. Laitetaan siitäkin kuvat.

Tämän selkeän esityksen jälkeen voisi oikeasti sanoa, että hajaantukaa, ei ole mitään nähtävää. Niin ei kuitenkaan tehdä, sillä oikea ja vähän monimutkaiselta vaikuttava tieto ei kiinnosta. Teistäkään suurin osa ei jaksanut lukea noita Aaltosen selvityksiä, vaikka ne ovat kuvina. On paljon helpompi huutaa, että hallitus nyt kuitenkin lahjoittaa rahaa miljarditolkulla saksalaisten asuntojen ja pesuvesien lämmittämiseen, vaikka veronmaksajien rahaa ei ole annettu senttiäkään.

Nyt jään odottelemaan, että tutkivat toimittajat tarttuvat tilaisuuteen ja kertovat totuuden, joka tarjoillaan heille ihan ilman omaa vaivannäköä.  Mutta ehkä muhimassa on jokin uusi Mariniin liittyvä kohu, joka on tietysti paljon mielenkiintoisempi ja jonka tollotkin ymmärtävät.

***
Kommentointi vain omalla etu- ja sukunimellä, joiden on liityttävä tunnistettavasti sähköpostiosoitteeseen. Nimimerkillä tai pelkällä etunimellä kirjoitetut kommentit lentävät lukematta roskiin. Sen yrittäminen kertoo, että ette ole lukeneet juttua loppuun.

puheenaiheet yhteiskunta politiikka
Kommentit (75)
 1. Jari Saarinen
  11.9.2022, 11:13

  Jopas oli pitkä tarina Fortumin ja Uniperin tilanteesta sekä Suomen hallituksen omistajaohjausministerin roolista. Luin sitkeästi jutun läpi, mutta ymmärrykseni ei riitä sen selvittämiseen. Tuli vanhat ajat mieleeni ja katekismus. Sielä oli selvitys: Mitä se on.

  1. Asko Jylhä
   11.9.2022, 11:50

   Juttuhan on todella selkeä, mutta vaatii tosin ymmärrystä siitä kuinka osakeyhtiöt toimivat, mitkä lait niiden toimintaa ohjaavat ja kuinka niissä kannetaan vastuuta. Vaikkei ymmärryksesi riitäkään kokonaisuuden ymmärtämiseen , niin toivottavasti ymmärsit ainakin sen ettei Suomi antanut miljardeja Saksaan ja että Uniperin ajaminen konkursiin ei olisi palvellut sen paremmin Uniperin, Fortumin, Saksan kuin Suomenkaan etua, ei myöskään noiden yhtiöiden muiden osakkaiden etua.

   Tajuavatko Uniperin konkurssia vaativat mitä konkursi oikeasti tarkoittaisi ja tajuavatko mitä tarkoittaisi pörssiyhtiön kansallistaminen joka seuraisi konkurssista? Eivät tosiaankaan, mutta jos he tajuavat niin mielenkiintoista on se että kaikenlaista sosialismia kiivaasti muuten vastustavatkin haluaisivat nyt kuitenkin käytännössä sitä sosialismia takaaman ihmisille heidän kohtuulliset perustarpeensa kohtuulliseen hintaan. Ovatko heidän silmänsä vihdoinkin auenneet ja ovat luopumassa sokeasta uskostaan että markkinat hoitavat kaiken ihmisten parhaaksi?

   1. Vesku Nikula
    11.9.2022, 14:55

    Tätä olen itsekin miettinyt. Ainoa hyvä asia tässä keississä on se, että tolloinkin porvari alkaa ymmärtää sosialismin etevämmyyden!

    1. Asko Jylhä
     11.9.2022, 16:00

     Ainakin se pitäisi ymmärtää ettei sitä markkinataloutta tungeta ratkaisuksi kaikkeen. Vaikka toki markkinatalous kykeneekin hoitamaan monet asiat tehokkaasti, niin se ei missään toimi kaikkien kansalaisten hyväksi pelkästään markkinoiden ehdoilla vaikka oikeisto tarjoaakin sitä ratkaisuksi lähes kaikkeen. https://demokraatti.fi/markkinatalous-ja-demokratia-enta-kapitalismi/

     Sen olen huomannut että suurin osa ihmisistä on käytännössä vasemmistolaisia vaatiessaan valtiolta tekoja jotka korjaavat markkinatalouden toimimattomuutta, mutta useat kuitenkin puheissaan esiintyvät oikeistolaisina jotka vastustavat jyrkästi sitä että asioita ohjataan palvelemaan kaikkia kansalaisia, ei vain kapitalisteja. Kuinkahan monta kertaa oikeisto-oppositio on jo vaatinut Marinin hallitusta tukemaan rahallisesti markkinoiden toimintaa vaikka ovat itse ulkoistaneet energiantuotannon ja jakelunkin markkinoiden armoille perustellen sitä sillä että markkinat kyllä hoitavat. Ja kehtaavat siltikin vaatia yhä enemmän kansalaisille välttämättömien toimintojen siirtämistä markkinoiden rahastettaviksi, vaikka kokemukset ovat osoittaneet jo moneen kertaan kuinka huonosti markkinatalous toimii kun se pääsee “isännäksi” mistä tahansa syystä, kuten on taas käynyt. No, eiväthän he itsekään usko markkinoiden hoitavan kaikkea, mutta kun ideologia sokaisee ja ahneus voittaa niin ollaan valmiita laittamaan kansalaiset maksajiksi että jotkut saavat rahastaa.

     1. Lasse Kosonen
      11.9.2022, 18:17

      Markkinat eivät ole lempeitä, verohelpotukset yrityksille ne siirtävät taseisiinsa,jakavat bonuksina johtajilleen tehostuksen nimissä vaikutusta työllisyyteen ei ole vaikka niin luvattaisiin. Kun virhe ja munaus on suuri apuun huudetaan valtio, velkainen sellainen, rahaa ulosmitataan leikkaamalla julkisia palveluja. Lopputulokset ovat nähtävillä.

 2. Reijo Salokannel
  11.9.2022, 11:13

  Tuollaiset twiitit eivät Suomen Uutisten tiukkaa seulaa läpäise, sillä sehän veisi lukijakunnalta ison osan hauskuutta pois.

  1. Kimmo Paaso
   11.9.2022, 13:37

   Vaikka tuo twiitti luettaisiinkin niiden toimesta, jotka sitä valhetta levittävät, ei se muuttaisi mitään. Tämä Aaltonen kun tietenkin valehtelee Marinin käskystä.

   Ei ihmisille riitä totuus. Jos riittäisi, niin asiathan olisivat ihan toisin niin täällä kuin koko maailmassa.

   Usko se on se tärkeä.

   Jumalaan uskovat eivät muuta käsitystään hyvästä jumalasta, vaikka näkevät pahuuden joka puolella, koko ajan. Jos siis haluavat nähdä.

   Oikeistoon uskova ei muuta mieltään, vaikka sen oikeiston leikkaukset saavat hänet ulos talostaan ja näkemään ( ja kokemaan😂) nälkää.

   Ihminen on tyhmä. Ei se asia muuksi muutu vaikka tämän viestin kertoja ammuttaisiin.

   Halleluja 😇🤣

   1. Tomi Riihelä
    11.9.2022, 14:23

    Aivan mahtava kommenti, kiitos Kimmo. Media rummuttaa Marin-kultista mutta taitaa olla oikeistossa se kultti. Varsinkin räyhäpuolueen piirissä. Ja räyhän kupla luultavasti puhkeaa vaaleissa. Ei muutama sataa someräkyttäjää ole kansan ääni, vaikka he kovasti niin olettavat. Käykääpä tsekkaamassa Suomen Uutisten kommentteja, on mielestäni aikamoista epätoivon vimmaa kommenteissa kun melkein kaikissa postauksissa korostuu että nouskaa sohvalta ja äänestäkää. Noh, populistien keinot on vähissä näinä päivinä.

    1. Reijo Rekunen
     11.9.2022, 14:59

     Ja keltaisen lehdistön räksytys se jatkuu ja jatkuu vaikka keksityt aiheet ovat olleeet loppu jo aikaa sitten. Ei tarvi luoda kuin nopea katsaus em. julkaisun klikkeihin (ovat siis niitä klikkejä joita ei tule avattua) ja siellä oikeiston torvet pauhaavat tuomiopäivän sanomaa.

     1. Esa Rintamäki
      11.9.2022, 15:47

      Eivätkä mainitut “torvet” suinkaan ole puhallinsoittimia!

      Näin olin ymmärtävinäni.

   2. Reijo Puttonen
    11.9.2022, 17:46

    Ehkä hiukan vaikea ensi lukemalla ymmärtää mikä jutussa on sarkasmia ja mikä Jeesustelua. Siitä huolimatta ei kertojaa tarvitse ampua, hiukka vaikea mutta hauska , vakavastikin !

   3. Vesa+Kauppinen
    11.9.2022, 19:37

    Uskossaan väkevät näkyjä näkevät.

Kommentointi suljettu.