Arvotonta menoa

Eilen kirjoitin somemölinän leviämisestä eduskuntaan, ja tätä ylätason mölinää saatiin kuulla, kun eduskunta kävi translakiesityksen lähetekeskustelua. Ilmeisesti hallituksen esityksen lukematta jättäneet kansanedustajat maalailivat kauheita uhkakuvia pukuhuoneisiin tunkevista tirkistelijöistä ja naisvankilaan pääsevästä sarjakuristajasta, kun lakiesityksen mukaan sukupuolen voi korjata pelkällä ilmoituksella. Erityisesti tässä kauhistelussa kunnostautui Mari Rantanen (ps), jonka puheita sitten puolueen puheenjohtajakin jakoi edelleen somessa.

(Kuvakaappaus Helsingin Sanomien uutisesta )

Taisimme saada uuden Pentti Oinosen, joka avioliittolain käsittelyn yhteydessä puhui avioliitosta rakkaan hauvelin kanssa. Ihanko tosissaan nämä kansanedustajat kuvittelevat, että joku haluaa korjata sukupuolensa päästäkseen tirkistelemään naisten pukuhuoneeseen, ja heti tirkistelysession päätyttyä korjata sukupuolensa takaisin? Ja kun halu seuraavan kerran iskee, niin hän korjaa taas sukupuoltaan vähäksi aikaa?

Ei sukupuolen korjaaminen ole lakiesityksen mukaan niin helppoa kuin nämä kansanedustajat julistavat. Esityksen mukaan sukupuolen oikeudellinen vahvistaminen eriytettäisiin lääketieteellisistä tutkimuksista ja hoidoista, eikä sukupuolen vahvistamisen edellytyksenä olisi lääketieteellistä selvitystä tai diagnoosia. Tällä hetkellä voimassa olevassa laissa oleva vaatimus lisääntymiskyvyttömyydestä poistettaisiin. Tämä on lakiesityksen keskeisin asia.

Henkilö voitaisiin vahvistaa kuuluvaksi toiseen sukupuoleen kuin mihin hänet on väestötietojärjestelmään merkitty, jos hän esittää selvityksen siitä, että hän pysyvästi kokee kuuluvansa vahvistettavaan sukupuoleen, on täysi-ikäinen ja on Suomen kansalainen tai hänellä on asuinpaikka Suomessa. Selvityksessä olisi kyse henkilön omasta selvityksestä hänen sukupuolen kokemuksestaan. Esitys olisi tehtävä kirjallisesti Digi- ja väestötietovirastolle. Virastolle säädettäisiin velvollisuus viipymättä antaa hakijalle tietoa hakemuksen käsittelystä ja sukupuolen vahvistamisen oikeusvaikutuksista. Hakijan olisi nämä tiedot saatuaan vahvistettava hakemuksensa, kuitenkin aikaisintaan 30 päivän kuluttua siitä, kun hakemus on tullut vireille.

Tämän jälkeen vahvistettua sukupuolta olisi pidettävä henkilön sukupuolena sovellettaessa muuta lainsäädäntöä, mutta siihen tehtäisiin poikkeuksia raskaana olevan, imettävän tai synnyttäneen henkilön sukupuolen vahvistamisesta riippumatta. Lukekaa lisää ensimmäiseen kappaleeseen linkittämästäni hallituksen esityksestä.

Ei tässä sen kummemmasta ole kyse. Nykyinen lainsäädäntö edellyttää lääketieteellistä tutkimusta ja sterilisaatiota, mutta uusi laki erottaa nämä asiat sukupuolen vaihtamisesta. Suomeksi sanottuna tällä uudella lailla helpotetaan henkilötunnuksen loppuosan vaihtamista.

Jostain syystä tämä tuntuu kaatavan monien maailman ihan samalla tavalla kuin sen kaatoivat aikoinaan sukunimilaki ja tasa-arvoinen avioliittolaki. Monet kokevat, että yhdenvertaisten oikeuksien antaminen toisille ottaa jotain pois itseltä. Miettikääpä asiaa oikeasti. Minä mietin sen niin, että translaki ei vaikuta minun elämääni yhtään millään tavalla, mutta tuo transihmisten oikeudet lähemmäksi samoja oikeuksia, jotka minä sain jo syntyessäni.

Maailma muuttuu, mutta kaikkien maailmankuva ei kykene muuttumaan sen mukana. Heidän maailmassaan mies on naisen pää, sukupuolia on vain kaksi ja koko yhteiskunnan pitää rakentua jo ammoin kiveen hakatulla tavalla. Heitä ei häiritse yhtään, että siinä maailmassa kaikki eivät ole yhdenvertaisia. Niin on aina ollut ja niin pitäisi aina olla.

Ei kuitenkaan ole, ja hyvä niin.

***

Kommentointi vain omalla etu- ja sukunimellä, joiden on liityttävä tunnistettavasti sähköpostiosoitteeseen. Nimimerkillä tai pelkällä etunimellä kirjoitetut kommentit lentävät lukematta roskiin. Sen yrittäminen kertoo, että ette ole lukeneet juttua loppuun.

EDIT 5.10.2022 klo 16.45: Muutettu sukupuolen vaihtaminen sukupuolen korjaamiseksi lakiesityksen mukaisesti.

puheenaiheet yhteiskunta politiikka laki
Kommentit (26)
 1. Lasse Kosonen
  5.10.2022, 15:51

  Varmaankin osa ihmisistä näkee homoavioliitotkin asiana joka likaa pyhää heteromaailmaa ja sen avioliittorituaaleja. Tämä trans asia liittynee tähän lukkiutuneeseen ajatusmaailmaan. On kumma että tälläiseen suunpieksäntään on aikaa, eikä sitä käytetä johonkin järkevään toimeen.

 2. T.S. Aaltonen
  5.10.2022, 16:03

  Keskustelu menee jo lähdössä pieleen, jos puhutaan sukupuolen vaihtamisesta. Juridisesti kyse on sukupuolen vahvistamisesta, mutta transihmisen kannalta kyse on sukupuolen korjaamisesta.

  1. sakutimonen
   5.10.2022, 16:50

   Olet oikeassa, ja muutin juttua siltä osin.

Kommentointi suljettu.