Korvia raastava hiljaisuus

Tänään somen täyttää kiljumiskohu ja eduskunnan kyselytunti alkoi EU:sta tulossa olevalla luonnon ennallistamista koskevalla asetuksella, jota perussuomalaiset kiivaasti vastustavat. Ymmärsin, että luonnonsuojelu vie meidät sotien jälkeiseen aikaan, ja sen seurauksena hyvinvointivaltiokin taantuu samalle tasolle.

Olisin odottanut kyselytunnin alkavan kysymyksellä YK:n lapsen oikeuksien komitean päätöksestä, jonka mukaan Suomi rikkoi al-Holin leirillä olevien lasten oikeuksia epäonnistumalla heidän kotiuttamisessaan. Asia ei kuitenkaan näytä kiinnostavan niitä kansanedustajia, joita se aiemmin kiinnosti valtavasti. Ulkoministeri Pekka Haavistolle esitettiin epäluottamuslausetta, ja mediakin mässäili aiheella vuoden päivät.

Se olikin eri asia, sillä Haavisto pyrki kotiuttamaan leirillä olevat lapset. Muistellaanpa näitä tapahtumia.

Haaviston tapauksen selvittäminen alkoi asiakirjavuodosta, jossa vasta valmisteilla ollut ”mystinen” Operaatio Korpi päätyi Ilta-Sanomiin. Operaatio ei edennyt alustavaa valmistelua pitemmälle, ja valmisteilla olevat asiat ovat salassa pidettäviä. Poliisi aloitti vuodon tutkimisen, mutta siitä ei ole sen jälkeen kuulunut mitään.

Sitä ennen oli kuitenkin tapahtunut paljon. Haavisto oli pyytänyt ministeriön virkamiestä selvittämään palauttamisen mahdollisuutta, mutta tämä kieltäytyi, koska katsoi mahdollisesti joutuvansa rikkomaan lakia. Lisäksi alueelle meneminen olisi liian vaarallista, ja näin tärkeässä elämän ja kuoleman kysymyksessä virkamiehillä tulisi olla selkänojanaan selkeä poliittinen päätös.

Tehtävä annettiin toiselle virkamiehelle, joka meni alueelle ja sai neuvoteltua kahden alaikäisen lapsen palauttamisen. Haaviston epäiltiin yrittäneen siirtää kieltäytynyt virkamies toisiin tehtäviin lainvastaisesti vielä sen jälkeen, kun tehtävä oli jo annettu toiselle. Haaviston todettiin tällä yrityksellä toimineen vastoin hallintolakia ja ulkoasiainhallintolakia, mutta syytekynnys ei ylittynyt. Haavisto sai äänestyksessä eduskunnan luottamuksen. Tämä prosessi kesti vuoden, ja koko ajan oppositio vaati Haaviston eroa.

Entä sitten ne lapset? Joulukuussa 2019 oppositio oli kyselytunnilla vahvasti sitä mieltä, että ketään ei pidä palauttaa, vaan pysykööt siellä. Some huusi, että kohta pommit paukkuvat ja suomalaisten kurkut leikataan, kun jihadismi valtaa maan. Kohta alkaa sisällissota, kun hallituksen salakähmäisyyteen kyllästyneet kansalaiset nousevat kapinaan. Varsinkin perussuomalaiset poliitikot Jussi Halla-ahon johdolla maalasivat uhkakuvia kaulojen katkomisesta ja puhuivat hallituspuolueiden tahallisesti joulun alla järjestämästä operaatiosta. Tiedotusvälineet antoivat runsaasti tilaa kauhua kylväville oppositiopoliitikoille.

Kun pari päivää ennen joulua kaksi lasta palautettiin, niin heitä vastassa oli suunnilleen lynkkausjoukko, jota johtivat toimittajiksi tekeytyneet vihastriimaajat. Poliitikot puolestaan kiirehtivät keräämään irtopisteitä lasten saapumisesta. Facebookissa kokoomuksen kansanedustaja Sanni Grahn-Laasonen iloitsi lasten saamisesta turvaan ja paheksui hallituksen hidastelua heidän kotiuttamisessaan. Hänen mukaansa hallitus teki poliittisen linjauksen vasta välikysymyksen aiheuttaman paineen takia.

Sitten asia unohtui, ja leiriltä on kotiutettu 35 henkilöä, joista 26 on lapsia. Kaikkia ei ole saatu kotiutettua, sillä Suomen lastensuojeluviranomaisilla ei ole toimivaltaa vieraan valtion alueella. Jos äiti ei halua lähteä itse eikä päästä lastaan lähtemään yksin, niin asialle ei voi tehdä mitään.

Vuoden kestänyt tapahtumasarja oli täysin ala-arvoinen näytelmä, jossa sekoittuivat medialle vuodetut asiakirjat, yritys kaataa hallitus ulkoministeriin kohdistuvalla epäluottamuksella ja jopa rikossyytteellä, rasismi, muukalaisviha, terrorismilla pelottelu ja rähinöitsijöiden villitsemä some. Suoraan sanoen olisin odottanut samanlaista näytelmää nyt, kun YK antoi Suomelle nuhteet puutteellisesta toiminnasta.

Olisi ollut ihan mielenkiintoista nähdä, miten täsmälleen samat poliitikot ja somessa rähisijät olisivat nyt syyttäneet Haavistoa ja koko hallitusta lasten oikeuksien unohtamisesta.

***

Kommentointi vain omalla etu- ja sukunimellä, joiden on liityttävä tunnistettavasti sähköpostiosoitteeseen. Nimimerkillä tai pelkällä etunimellä kirjoitetut kommentit lentävät lukematta roskiin. Sen yrittäminen kertoo, että ette ole lukeneet juttua loppuun.

puheenaiheet yhteiskunta politiikka
Kommentit (34)
  1. Juha Marjanen
    13.10.2022, 18:14

    ”Olisi ollut ihan mielenkiintoista nähdä, miten täsmälleen samat poliitikot ja somessa rähisijät olisivat nyt syyttäneet Haavistoa ja koko hallitusta lasten oikeuksien unohtamisesta.”

    Näinhän sen pitäisi olla, mutta ei oppositiota kiinnosta, koska ei Al-Holin lapsilla enää irtopisteitä kerätä. Persut olisivat kyllä voineet kehaista hallitusta, kun ylikansallisen korporaation kanssa jouduttiin näin vastakkain😉.

    1. Mikko Rintasaari
      13.10.2022, 20:57

      Aikalailla sama ilmiö kuin se miten rokotteita vastaan kiihkoilleet ovat nyt äänekkäimpiä Venäjän myötäilijöitä.

    2. Heli Heikkinen
      15.10.2022, 13:45

      Oppositiosta kokoomusta ei kiinnosta mainitsemastasi syystä, ja persuja ei kiinnosta, koska heitä ei kiinnosta lasten oikeudet vaan kaikkinainen maahanmuuton ja islamilta haiskahtavankaan vastustus, vaikka kyse olisi kuinka suomalaisista.

      Kristilliset sijoittunevat tässä lähemmäs persuja kuin kokoomusta.

  2. Sirkka Lehtinen
    13.10.2022, 18:15

    Kyllä, näitä ala-arvoisia näytelmiä perussuomalaiset kyllä osaavat järjestää, mutta mitään järkeviä asioita ei saada aikaiseksi. Tämä tuli eilen mieleen, kun asiasta uutisissa kerrottiin. Konsulipäällikkö kyllä selvitti juuri tämän asian, ettei sieltä saada ihmisiä, lapsia sen paremmin kuin aikuisia, väkisin tuotua pois, jos he eivät itse halua lähteä. Silloinen Haaviston kaatamisyritys oli kyllä aivan tolkutonta, mutta nyt ollaan tosiaan sitten hiljaa kuin ”kusi sukassa”, mutta täytyy todeta että persu on persu on persu !!!

Kommentointi suljettu.