Näin se mylly pyörii

Olen ennenkin sanonut, että todellisuudesta kertomisen lisäksi uutiset myös muokkaavat yleisön todellisuudesta saamaa kuvaa. Viikonloppuna tästä saatiin hyvä esimerkki, kun Helsingin Sanomien otsikon mukaan Etlan toimitusjohtaja Aki Kangasharju oli vihjaissut pääministeri Sanna Marinin tulleen hulluksi.

Tästä somekansa innostui ja kaivoi esille otsikon vuodelta 2015. Sen mukaan silloin Nordean ekonomistina toiminut Kangasharju oli sanonut, ettei köyhille anneta rahaa, koska he eivät osaa käyttää sitä.

Luonnollisesti Kangasharju pahastui Helsingin Sanomien uusimmasta uutisesta ja syytti lehteä kiusaamisesta.

Sikäli kuin olen ymmärtänyt, niin asiaa ei näiden klikkiotsikoiden takana oikeastaan ollut. Kangasharju veti yhdestä pääministerin twiitistä pitkälle meneviä johtopäätöksiä, mutta mitään mielenterveysdiagnoosia hän ei tehnyt. Englanniksi pitämässään puheessa hän käytti sanoja gone crazy, jotka lehti suomensi sanatarkasti. En tiedä mitä hän vuonna 2015 tarkkaan ottaen sanoi, mutta silloinen otsikko napattiin yli kaksi tuntia kestäneestä tulonjako- ja köyhyyskeskustelusta.

Näin klikkimedia toimii, ja siitä olemme tällä hallituskaudella saaneet paljon esimerkkejä pääministeri Sanna Marinin ympärille rakennetuista kohuista. Jos Marin olisi vaikka vain kerran puhunut kiusaamisesta, niin siitä vasta rähinä olisi syntynyt. Kuten viime viikolla saimme kuulla, niin hallituksen naisethan kiljuvat niin, että mies ei saa suunvuoroa. Kohu tehdään yksittäisistä sanoista, ja nyt kohujyrän alle jäivät vaihteeksi miehet.

Tuosta Petteri Orpon haastattelusta Suomen Kuvalehdessä olisi saanut monta hyvääkin juttua, sillä Orpo puhui velkaantumisesta ja keinoista sen taittamiseksi. Hän on jo ennenkin sanonut, että julkisiin menoihin tarvitaan kahden miljardin vuosittaiset leikkaukset, ja niistä yksi miljardi on veronkevennyksiä. Hän on sanonut, että erityisesti työttömyysturvasta ja toimeentulotuesta pitää leikata kannustinloukkujen purkamiseksi ja asumistuesta pitää leikata, jotta ihmiset kannustetaan hankkimaan halvempia asuntoja. Klikkijournalismi syrjäyttää tällaiset linjaukset ja puhuu mieluummin kiljumisesta. Saa nähdä millaisia otsikoita saadaan sitten, kun kokoomus julkaisee varjobudjettinsa ja muut pääsevät kommentoimaan sitä.

Arvaan, että sitten puhutaan ainakin velkaantumisesta, sillä olemme saamassa leikkauslistavaalit uusintana vuodelta 2015. Sitä pohjustetaan suunnilleen päivittäin, ja kansalaisia pelotellaan velalla ikään kuin valtio jossain vaiheessa lähettäisi jokaiselle kansalaiselle karhukirjeen. Sitä pohjustaa muun muassa Iltalehti eilisessä pääkirjoituksessaan, jonka mukaan velkakriisi iskee tuossa paikassa, jos leikkauksia ei tehdä läpi budjetin ja erityisesti ansiosidonnaiseen päivärahaan ja sosiaaliturvaan. Tuttuun tapaan lehden Facebook-sivulle ryntäsi lauma velasta huolestuneita, jotka kuvittelevat valtion velan olevan rinnastettavissa kotitalouden velkaan.

Mitä nämä huolestuneet kansalaiset sanovat sitten, jos seuraava hallitus oikeasti rupeaa tasapainottamaan taloutta leikkaamalla sosiaaliturvasta, asumistuesta ja toimeentulotuesta sekä jäädyttämällä indeksit vuoden 2019 eli käytännössä vuoden 2014 tasolle, jonne Sipilän hallitus ne alensi ennen niiden jäädyttämistä? Sanovatko he, että jo oli aikakin ja kyllä nyt tulevat sukupolvet meitä kiittävät? Ryntäävätkö he etsimään halvempia vuokra-asuntoja ja kiittävätkö he hallitusta koulutukseen ja terveydenhoitoon kohdistuvista leikkauksista? Ylistävätkö he suurituloisille annettavia veronkevennyksiä, joilla maan talous saadaan nousuun?

Saattavat tehdä niinkin, mutta en oikein usko. Riippuu tietysti siitä, miten ne leikkaukset uutisoidaan. Koronan, energiakriisin ja maanpuolustusmenojen takia otettu velka tietenkin nimetään Marinin hallituksen holtittomuudeksi, vaikka suurinta osaa niistä veloista ovat kaikki puolueet kannattaneet ja jopa vaatineet lisää. Sekin unohdetaan, että Suomi ei ole yhtään sen velkaantuneempi kuin muutkaan Euroopan maat. Todennäköisesti kuitenkin saadaan joukkomielenosoituksia leikkauksia vastaan, mutta sitten se on myöhäistä.

Tämän jutun tarkoitus on vain kertoa, että näin se mediamylly pyörii. Yhdestä sanasta saadaan muutaman päivän kestävä kohu, jotta lukijat pysyvät linjoilla ja muistavat lukea myös taustalla tapahtuvan mielien muokkauksen.

***

Kommentointi vain omalla etu- ja sukunimellä, joiden on liityttävä tunnistettavasti sähköpostiosoitteeseen. Nimimerkillä tai pelkällä etunimellä kirjoitetut kommentit lentävät lukematta roskiin. Sen yrittäminen kertoo, että ette ole lukeneet juttua loppuun. Älkääkä käyttäkö tätä blogia pulinapalstana, tai suljen kommentoinnin.

puheenaiheet yhteiskunta politiikka
Kommentit (59)
 1. Sirkka Lehtinen
  17.10.2022, 11:15

  Tämä, ihmettelin HS:n juttua, koska mielestäni Kangasharju ei sanonut, että Sanna Marin on “hullu”, en tosin kaikkia Kangasharjun sanomisia ihaillen lue, mutta täytyisi joku fakta olla jutussa. Lainaan tähän kirjasta “Mustat lampaat/Pertti Laesterä”, muutaman aforismin, jotka kuvaavat nykylehdistöä varsin hyvin, “Ei median tehtävänä ole uutisten välittäminen, vaan niiden värittäminen”, “Lehti kysyy: Onko talousennusteista mihinkään ? Onhan toki, niillä on oma merkittävä viihdearvonsa”, “Ei laatu ole tärkeä. Mielikuva laadusta sitä vastoin on”. Seuraava menee vähän ohi blogista, mutta on hyvä esimerkki tämän hetkisestä Uniper-jutusta. “Yhteiskuntavastuu ei mitenkään kuulunut suuren yrityksen toimialaan. Yhtiön vastuu rajoittui yksinomaan omistajien tuotto-odotusten saavuttamiseen ja ylittämiseen. Vararikon uhatessa yrityksen johto luonnollisesti edellytti yhteiskunnalta vastuuta yhtiön pelastamiseksi”. Nyt kun olen vuoden verran lukenut näitä Sakun blogeja, olen niin samaa mieltä nykymenosta. Kiitos, Saku, näistä teksteistä.

  1. Juha Marjanen
   17.10.2022, 12:30

   Tuo “gone crazy” kääntyy monin eri tavoin tilanteesta ja asiayhteydestä riippuen.

   Esimerkiksi:

   “I must be going crazy. I can’t find my car keys anywhere.”

   “The crowd went crazy when the team won the championship.”

   Se on siis aika lavea termi, jolla ei useinkaan ole yhteyttä varsinaiseen mielenterveyteen. Mekin sanomme usein että “maailma on tullut hulluksi” tarkoittamatta sitä sanan varsinaisessa merkityksessä.

   Siis jälleen kerran paljon melua tyhjästä. Mielikuvamarkkinoita tuo tietysti palvelee. Sen lisäksi, että Sanna Marin on alkoholisti ja narkkari, on siis nyt myös hullu. Taitavasti HS käytti tuon aika neutraalin lauseen omaan agendaansa sopivaksi.

 2. Seppo Kinnunen
  17.10.2022, 11:18

  Näyte siitä, miten täsmällistä kokkareiden “holtiton velanotto”-syyttely hallitusta vastaan on käytännössä, kun ilmoitin Orpolle ja Heinoselle, että otitte itse kahdella edellisellä hallituskaudella 64 mrd lisää velkaa.
  Seppo:
  “Mitähän pakollista teillä oli,  kun velkaa otitte todella holtittomasti.  Siitä ette voi mitenkään kiistää lähettämieni numeroiden mukaan. Otitte velkaa hyvätuloisten ja veronkiertäjien veronkantovajeen ylläpitoon. 

  Orpo/Heinonen:
  Kiitos palautteestanne. Totesinkin, että nuo pakolliset ovat olleet pakollisia ja arvostelimme sitä kaikkea muuta mitä myös asiantuntijat ovat arvostelleet. Velkaa otetaan enemmän kuin on välttämätöntä.”

  Seppo:
  Mitä se “kaikkea muuta”  on? 
  Mitä se “enemmän kuin on välttämätöntä” on?

  Tähän ei vastausta enää tullut.
  Joten sekin kokkaripropaganda meni täysin kiville. Ihmettelenkin, miksi kukaan muu ei laita heitä vastuuseen puheistaan?

  1. Markku Syrjänpää
   17.10.2022, 15:01

   Kyllä iso osa kansasta kykypuolueen vastuuseen teoistaan, mutta medialla on selkeä agenda ajaa rikkaiden verokevennyksiä. Ei siihen sovi puheet todellisuudesta.

   1. Seppo Kinnunen
    18.10.2022, 19:21

    Toivottavaa olisi, että ainakin Elina Valtonen katsoisi brittien Trussin ajamisen päin seinää talouspolitiikassaan. Sitä hän nyt pyytelee anteeksi. Valtonen voisi pyydellä puheitaan myös anteeksi ja tunnustaa, miten väärässä hän on.

    1. Markku T Koivisto
     18.10.2022, 21:04

     Valtonen pyytäisi houreitaan anteeksi. Älä unta näe.

  2. Vote Kumpula
   19.10.2022, 13:23

   Terveisiä ‘paikallistasolta’ – maan oikeistolaisimmalta alueelta, Etelä-pohjanmaalta.
   Täällä kun on suuuuri joukko kansalaisia, joilla ei ole alkeelisintakaan käsitystä talouden peruskurssin kolmesta käsitteestä, joita tarvitaan taloudellisen toiminnan pyörittämiseen. Siinä, missä tuo “lapsemme joutuvat maksamaan velkamme”hokema menee perille.
   Olisikohan vieläkin selkeämmin kerrotava heille? Mieluiten rautalanka-menetelmin?
   Kysyen. Siis mitä sillä rahalla saadaan?
   Esimerkkinä vaikka rakentaa OK-talo? Pääomaa? Raaka-ainetta? Työtä?
   Sekä yhteisknnan velka versus yksityisen velka ja niiden hoito?
   Kyllä! Hyvin moni tätä ei ymmärrä, vaikka on sitä yritetty kertoa.
   Koulujen opetussuunnitelmiin sitä ei huolittu?

   1. Kirjoita jatkossa itse nimesi kommenttiin.

Kommentointi suljettu.