Kukapa olisi uskonut?

-Minun on hyvin vaikea ymmärtää, että yritykset toisella kädellä vaativat valinnanvapautta ja toisella kädellä ovat valmiita tekemään valinnanvapauden kanssa ristiriidassa olevia ratkaisuja, monopoleja kokonaisten alueiden mittaluokassa.

23559838_882673871892591_6247511716982591723_n

Tämä peruspalveluministeri Annika Saarikon lausahdus kuvastaa hyvin päättäjien ja yritysten erilaista käsitystä soten valinnanvapaudesta. Poliitikkomme näyttävät elävän utopiassa, jossa jokaisessa kunnassa on rinnakkain vähintään kolme terveyspalveluiden tuottajaa, julkinen ja pari yksityistä. Palvelua tarvitseva asiakas sitten päättää mistä ovesta kävelee sisään.

Todellisuus on jotain ihan muuta. Terveysyritysten käsitys valinnavapaudesta on se, että mahdollisimman moni asiakas valitsee juuri heidän yrityksensä. Yritykset kilpailevat sekä asiakkaista että markkina-alueista, se kuuluu yritysten väliseen kilpailuun luonnollisena asiana.

Juuri siksi Attendo tarjoutui viime keväänä ostamaan kuntien terveyskeskuskiinteistöjä. Tarkoitus oli ja on edelleen varmistaa yritykselle asiakaskunta takaamalla kunnille peruspalvelujen pysyminen paikkakunnalla. Myönnän ihan suoraan, että minua kuntapäättäjänä houkuttelee tällainen tarjous. Pohjois-Karjalassa jo toimivalla maakunnallisella Siun Sotella on omat ongelmansa, jotka olivat ennakoitavissa jo vuosi sitten, siis ennen kuin Siun Sote edes aloitti toimintansa. Nyt nämä uhkakuvat alkavat toteutua. Tämän vuoden tilinpäätös tulee olemaan 10 miljoonaa alijäämäinen, ja sama säästäminen jatkuu myös ensi vuonna. Kun valtakunnallinen sote ja maakuntamalli tulevat, niin kumuloituneet laskut rysähtävät kuntien maksettavaksi.

Ulkoistamisessa on myös valtava riski, joka konkretisoitui Rääkkylän tapauksessa. Vuonna 2010 Rääkkylä ulkoisti koko perusterveydenhuollon Attendolle ja päätyi neljässä vuodessa kriisikunnaksi. Kunta velkaantui Attendolle miljoonan vuodessa ja joutui asian paljastuttua ottamaan lainaa maksaakseen tämän budjetointivirheen seurauksena syntyneen velan. Jos Rääkkylän tapaus kiinnostaa, niin seurasin sitä takavuosina aika tiiviisti. Kooste löytyy täältä.

Kun tällaisia katastrofeja syntyy jo peruskuntatasolla ihan vain osaamisen puutteen takia, niin hirvittää ajatella mitä saadaan aikaan valtakunnallisesti. Tuosta alussa maintusta Meri-Lapin tilanteesta en osaa sanoa mitään muuta kuin että kaikkea se sote teettää. Kunnat pyrkivät pitämään palvelut asukkaidensa lähellä, kuten kuntien pitääkin tehdä. Yritykset pyrkivät maksimoimaan asiakasmääränsä ja voittonsa, kuten yritysten kuuluukin tehdä.

Ja päättämässä ovat valtakunnanpoliitikot, jotka elävät kauniissa utopiassa ja yrittävät ohjata todellisuutta tämän utopiansa mukaan.

 

Kommentit (34)
 1. Matti Adolfsen
  13.11.2017, 11:15

  Meri-Lapin ja Rovaniemen välillä on iso luottamuspula. Niin monesti Rovaniemi on vetänyt kotiinpäin. Tarvittaisiin jotain konkreettista, ja aikaa on tätä kirjoitettaessa enää muutama tunti. Esim. sitova julkilausuma Rovaniemen kaikkien poliittisten puolueiden allekirjoittamana otsikolla ”Lappi tarvitsee 2 keskussairaalaa”.

  Yhtiöittäminen on kaikkein viimeisin vaihtoehto. Siinä menee palvelujen laatu ja kustannustehokkuus viemäristä alas, kuten kirjoituksessa läpikäyty esimerkki osoittaa. Esitänpä siis vastakysymyksen: ”milloin on yhteiskunnan voimin pystytetty palvelu tai infrastruktuuri onnistuttu yksityistämään niin, että palvelun laatu ja kustannustehokkuus ovat parantuneet ja henkilöstön asema turvattu?”

  Meri-Lapilla on iso valttikortti vielä käyttämättä. Se kiertää yhtiöittämisen riskit ja maakuntahallinnon petollisuuden näppärästi: Mitäs jos siirretään maakuntaraja Tervolan pohjoispuolelle? Teknisesti helppo temppu, onnistuu ennen sote:n voimaantuloa ja todennäköisesti pohjois-Pohjanmaa haluaa ottaa 10% Suomen BKT:sta tuottavan meri-Lapin hellään huomaansa ilman suurempaa vastustusta. Poro-Lapille tämä varmasti olisi raskas menetys, joten asiaa kannattaisi kyllä miettiä siellä Rovaniemen suunnalla. Aikaa ei tosiaan ole monta tuntia jäljellä,

  1. Aleksi Saukkoriipi
   14.11.2017, 10:17

   Nyt suattaapi olla näppäilyvirhe. Lappi kokonaisuudessaan tuottaa himpun alle 3% bkt:sta. Meri-Lappi tästä korkeintaan kolmasosan eli 1%:n.

 2. Sirpa Kuisma
  13.11.2017, 11:28

  Kiitos jälleen Timoselle kirjoituksesta! Sama asia on puhuttanut sisartani ja minua. Olemme ihmetelleet, eivätkö poliitikot näe/tunnista mitä sote-uudistus tuottaa kentällä! Olen puhunut tietoisesta sumutuksesta, mutta utopia lienee oikeampi ilmaisu!

  1. Työkokeiluissa ollut työtön
   14.11.2017, 09:55

   Päättäjän tahto on suurpääoman taskussa.

Kommentointi suljettu.