Palkattoman työn merkki

Toissapäivänä  ja eilen kirjoitin taas kuntouttavan työtoiminnan väärinkäytöksistä. Saamani palaute kertoo jälleen kerran, että asia on tuttu vain niille, joita se koskee tai saattaa koskea. Muut nukkuvat autuasta tietämättömän unta ja havahtuvat korkeintaan sanomaan, että pitäähän sitä työllistää ja onhan se nyt parempi tehdä jotain kuin lojua kotisohvalla. Saavathan ne työpajan työntekijät työttömyyskorvausta ja eihän sinne pakko ole mennä.

Koska en voi pitää luentoa jokaiselle nukkuvalle erikseen, niin kerrataan pääkohtia.

Kuntouttavasta työtoiminnasta säädettiin laki vuonna 2001. Lain tarkoitus oli auttaa heikentyneesti työkykyisiä takaisin työelämään, mutta laki kirjoitettiin huonosti. Se mahdollistaa väärinkäytökset, ja alusta lähtien sitä on käytetty väärin vastoin lain henkeä ja tarkoitusta. Alusta lähtien valvontaviranomaiset ovat katsoneet rikkomuksia läpi sormien.

Kuntouttavaa työtoimintaa ei saa järjestää yrityksissä. Lakia kierretään perustamalla kunnan, yhdistyksen tai säätiön työpaja, joka toimii yrityksen tavoin olematta yritys. Se valmistaa tuotteita alihankintana tai kokonaan, se myy palveluksia ulkopuolisille ja kaupittelee työntekijöitä vaikkapa pihatöihin. Työpaja laskuttaa asiakasta, mutta ei maksa työntekijälle palkkaa. Hän saa työmarkkinatuen ja yhdeksän euron päivittäisen kulukorvauksen. Näin rikotaan myös laissa säädettyä kilpailun vääristämisen kieltoa.

Kuntouttavalla työtoiminnalla ei saa korvata palkkatyötä. Tätä rikotaan avoimesti, koska laki antaa siihen mahdollisuuden. Toiminnan on nimittäin oltava mielekästä ja työvalmiuksia kehittävää. Niinpä kunnissa on tuntematon määrä ihmisiä tekemässä palkatta sellaisia töitä, joihin pitäisi palkata joku. Ehkä härskein esimerkki on Vantaa, jonka päiväkotien pesulapalvelut pyörivät kokonaan kuntouttavalla työtoiminnalla.

Näitä palkattomia työntekijöitä maassamme on tällä hetkellä noin 27 000. Heitä löytyy jokaisen kunnan kiinteistönhuollosta, keittiöstä, päiväkodista, vanhustenhuollosta ja kaikkilta muualta, missä tarvitaan avustavaa työtä tekeviä. Ilman heitä palvelut eivät toimisi.

Näin tehdään säästämisen takia, ja sekin on vastoin lakia. Kuntouttavaa työtoimintaa ei saa järjestää säästösyistä, mutta siihen on suorastaan yllytetty. Tämä säästövimma räjähti käsiin silloin, kun kunnat velvoitettiin osallistumaan työmarkkinatuen kustannuksiin. Kustannuksilta voi välttyä järjestämällä kuntouttavaa työtoimintaa, ja silloin kunnalle vielä maksetaan 10,09 euroa päivässä jokaisesta kuntouttavassa työtoiminnassa olevasta. Kunta saa ilmaisen työpanoksen ja sen lisäksi selvää rahaa.

Kuntouttavaan työtoimintaan ei saa sijoittaa työkykyistä. Tämä on täysi vitsi, sillä juuri terveistä ja työkykyisistä on eniten hyötyä. On totta, että työtoimintaan ei ole pakko osallistua, mutta kieltäytyjää rangaistaan työmarkkinatuen menetyksellä. Hän putoaa toimeentulotuelle, jota alennetaan 20 prosenttia kieltäytymisen takia. Toistuvasta kieltäytymisestä alennus on 40 prosenttia. Se siitä vapaaehtoisuudesta.

Väärinkäytöstä kärsivät sekä työtoimintaan painostetut työkykyiset että erityisesti alentuneesti työkykyiset, joille toiminnasta olisi oikeasti hyötyä. Heidän erityisohjaamiseensa ei ole resursseja, koska toiminta keskittyy säästämiseen tai bisneksen pyörittämiseen. Siitä hyötyvät kunnat ja erityisesti ne yhdistykset ja säätiöt, jolle kunnat ovat toiminnan järjestämisen siirtäneet.

Oululainen taiteilija Sira Moksi suunnitteli uuden suomalaisen työn merkin juuri kuntouttavalla työtoiminnalla tehtyä työtä varten. Tämä pitäisi oikestaan sujauttaa jokaiseen työpajalla pakattuun ruuvipussiin ja liimata pajan valmistamiin tuotteisiin niin kauan, että lakia ruvetaan noudattamaan.

Kuva: Sira Moksi

***

PS Nyt moni taas kysyy, että pitäisikö kuntouttava työtoiminta lopettaa kokonaan. Ei tarvitse, vaan riittää, että noudatetaan lakia.

 

 

 

puheenaiheet tyoelama yhteiskunta
Kommentit (126)
 1. Kuva lienee vapaasti tulostettavissa ja jaettavissa? On niin upea, että mielelläni jaan eteenpäin. Sekä somessa, että IRL sopivan tuotteen tullessa vastaan.

  1. sakutimonen
   18.8.2018, 15:59

   Sira Moksi suorastaan toivoo kuviensa jakamista.

   1. Sira Moksi voisi ehkä julkaista teoksensa vapaalla CC-lisenssillä (Creative Commons, esimerkiksi CC BY-SA), joka sallii levittämisen ja muokkaamisen. Toinen vaihtoehto on GNU GPL (Gnu General Public License).

    https://fi.wikipedia.org/wiki/Creative_Commons

    https://fi.wikipedia.org/wiki/GNU_General_Public_License

   2. Palkohan oikeita tuottavia työpaikkoja avautuisi, mikäli nämä orjatyöt yhtäkkiä lakkautettaisiin ? Puolet niistä kenties ?

    Alv sun muut verotulot kasvaisivat.

    Tiedä sitten.

  2. Joo! Moksi itse tai sitten joku muu jos vielä vääntäisi tuon logon vektorigrafiikaksi, niin saataisiin skaalattava kuva käytettäväksi postikorteista banderolleihin.

   1. Kannatetaan. Idea on sen verran hyvä että Siran kuva kannattaisi saada siihen muotoon, että sen saa helposti tulostettua pienestä suureen.

 2. Kimmo Paaso
  18.8.2018, 09:06

  On se vain kumma, että tästä ei KUKAAN päättävässä asemassa oleva sano sanaakaan. Ei syyttäjät, ei poliisit, ei kukaan reagoi mitenkään.
  Kuvitellaanpa että poliisi näkee jonkun yksityishenkilön rikkovan lakia. Odottaako poliisi silloin sitä, että joku tekee ensin ilmoituksen siitä rikoksesta,vai puuttuuko poliisi heti asiaan? Niinpä, ei anna jepari humalaisen lähteä ajelemaan, vaan ottaa kiinni.
  Miksi poliisi ei puutu tähän, ja moniin muihinkin tämänkaltaisiin rikoksiin, vaan selittelee että pitää tehdä ilmoitus ja tutkintapyyntö ja blää blää?
  No siksi että nythän lakia rikkoo yhteiskunnan tukipylväät! Tai ei kuitenkaan tavalliset pulliaiset, joten taas kerran se nähdään, että laki ei ole kaikille sama, tai sitä tulkitaan helvetin erillä tavoin tilanteesta riippuen.
  Paska maa.

  1. Ajatelkaa miten jakomielisessä ilmapiirissä me tahtomattamme elämme; oma halumme olisi elää kuuliaisesti, mutta viranomaisten ja/tai kuntien taholla näemme lakia rikottavan jatkuvasti. Pidä tässä sitten mielenterveytesi ja pysy tasapainoisena. Miten voi olla ettei näistä rikkeistä yksikään toimittaja saa nostettua tekijöitä vastuuseen? Miten se voi olla mahdollista, Suomessa vuonna 2018?

   Tarvittaisiin kai pari kloonattua leifsalmenia, että jotain tapahtuisi..

   Tai oma valtakunnallinen nykyistä paljon äänekkäämpi taho työnhakijoiden etujärjestöksi.

  2. Kimmo Paaso se nyt vain on fakta suomessa, että mitä pitempään kuulut johonkin stigmattuun eli yleisön mielissä häpeäleimattuun ryhmään sitä vaikeampaa omien oikeuksien puolustaminen on ja sitä enemmän sinulle tulee vuosien varrella vastaan kaikkia käytänteitä missä Suomen viranomaiset eivät noudata lakia kaikkia liian pitkiä käsittelyaikoija, sitä, että kirjallisesti lähetettyihin oikaisuvaatimuksiin ei edes vastata tms. Köyhyys ja pitkäaikaistyöttömyys ovat tälläisiä asioita, mutta jos köyhyyden lisäksi satut olemaan vielä vaikkapa ulosottovelallinen niin asia vain pahenee. Vaikka olisit päätynyt ulosottovelalliseksi pelkkien viranomaismaksujen takia, joita on lätkitty vakavan sairastumisen seurauksena eikä sinulla ole ikinä elämässäsi ollut senttiäkään velkaa olet ihan samanlainen häpeäleimattu kuin muutkin.

   Ironista muuten on se, että omien kokemusteni mukaan viranmaiset esimerkiksi laittavat Suomessa eniten perintään vanhentuneita maksuja joita ei perintäkaaren mukaan enää edes saisia periä. Ei suinkaan pankit tai yksityiset tahot vaan ne poliitikkojen suussa kokoajan maailman rehellisemmiksi mainostetut viranomaistahot. Jos teet asiasta oikaisuvaatimuksen siihen ei saa vastausta ikinä vaan se katoaa johonkin aina. Jos pitkän tappelun jälkeen saat viranomaiset myöntämään virheen vika on aina joki tietojärjestelmä virhe tai vastaava vaikka Suomessa ei edes voi olla viranomaispäätöstä jota ei ole tehnyt yksikään viranomainen viranomaisvastuulla. Tietojärjestelmä ei voi olla viranomainen joka itsekseen suoltaa laittomia päätöksiä.

   Jos yrität näitä asioita selittää jollekin omasta mielestä siihen vielä toistaiseksi keskiluokkaan kuuluvalle ilme muuttuu heti sellaiseksi betonoiduksi ja silmät lasittuvat eikä sinua edes uskota sekin kuuluu ns. köyhyyden stigmaan ja häpeäleimaan. Ystävyysuhteet katkeavat ja alkaa sellainen epäily, että olisit tehnyt jonkin rikoksen vaikka et olisi ikinä rikkonut yhtään lakia. Samaan aikaan tietenkiin peräänkuulutetaan köyhiltä jokaisen pykälän täydellistä noudattamista vaikka järjestelmä itse ei noudata niitä ja muuttuu mykäksi ja kuuroksi aina kun yrittää saada oikaistua laitonta päätöstä.

   Olen vuosien varrella kirjoitellut näistä asioista ja todennut, että suomessa se johtaa pääasiassa vain siihen, että sinua ei uskota jos kerrot liian tarkkaan asioista sinua aletaan kiusata vaikka et olisi tehnyt mitään väärää. Muuta kuin sairastunut vakavasti ja menettänyt kykysi hoitaa jokaista maksua ja asiaa ajallaan. Suomi on täynnä hyvin uteliaita ihmisiä joilla ei ole mitään muuta motiivia kuin etsiä joku juttu jolla perusteella tulla rähjäämään silmille. Siinä ohessa sitten mahdollistuu kaikki nämä viranomaistoiminta jossa köyhille tärkeitä asioita hoidetaan huonosti tai jopa laittomasti. Eikä sille tunnu voivan mitään.

Kommentointi suljettu.