Palkattoman työn houkutus

Kovasta työttömyydestä kärsivä Lahti on tiukentanut kantaansa työllistämistoimiin. Kaupunki on linjannut, että kuntouttava työtoiminta ei voi viedä kenenkään muun työtä. Siksi kaupunki on ajamassa alas tuotannollisia työpajoja, kertoo Ylen uutiskirje.

Tämä asia olisi pitänyt uutisoida niin, että Lahti päätti viimeinkin ruveta noudattamaan kuntouttavasta työtoiminnasta säädettyä lakia. Lain mukaan kuntouttavaa työtoimintaa ei saa järjestää yrityksissä, se ei saa olla liiketoimintaa eikä sillä saa korvata palkkatyötä. Lahti on vuosikausia rikkonut kaikkia näitä kohtia vastaan.

Jo kuusi vuotta sitten kerroin, miten maailmalla suosittua mölkkypeliä valmistettiin kuntouttavana työtoimintana Tuoterenkaan pajassa. Tammikuussa 2015 kerroin Valma Oy:n jatkavan pelin valmistusta avoimen lainvastaisesti. Marraskuussa 2016 Lahden Työn Paikka myi koko toiminnan kaupalliselle yrittäjälle, joka käytti palkattua työvoimaa. Nyt Lahden työllistämisyksikkö on syönyt kaupasta saamansa rahat ja ilmeisesti myös aluehallintovirasto on tiukentanut valvontaa, joten uusi linjaus on tarpeen.

Tämä Lahden tapaus kertoo hyvin jo kauan vallinneesta tilanteesta kunnissa. Kuntouttavaa työtoimintaa on käytetty vastoin lakia liiketoimintaan ja sillä on surutta korvattu palkkatyötä. Aluehallintovirastot ovat ruvenneet kiinnittämään huomiota kuntouttavan työtoiminnan järjestämiseen ja ennen kaikkea sen sisältöön. Viime hallituskauden kuntakokeilut osoittivat, että kunnilla on kummallisia käsityksiä kuntouttavasta työtoiminnasta. Se sekoitetaan jatkuvasti työllistämiseen, vaikka kyse on sosiaalipalvelusta. Niinpä Tampereella sijoitettiin terveitä ja työkykyisiä, jopa osa-aikatyössä olevia kanniskelemaan suolla pitkospuita ilman että päätöksiä olisi edes osattu perustella hallintolain edellyttämällä tavalla. Tästä kerroin vuosi sitten.

Nyt kun työllisyyden kasvu hidastuu ja hallitus aikoo aloittaa uusia kuntakokeiluja, niin samat ongelmat ovat edessä. Liian monissa kunnissa tuijotetaan vain rahaa, ja silloin kuntouttava työtoiminta näyttää erittäin houkuttelevalta. Siihen sijoitetun osalta kunta vapautuu työmarkkinatuen maksuosuudesta eli niin sanotusta sakkomaksusta ja saa sen lisäksi valtiolta 10,09 euroa päivässä jokaisesta kuntouttavassa työtoiminnassa olevasta. On suuri kiusaus laittaa työttömät laidasta laitaan risusavottaan tai lumitöihin ja ruveta kehumaan työllistämisen onnistumisella.

Kuntouttava työtoiminta on edelleen sosiaalihuoltolain mukaista sosiaalipalvelua, ei työllistämistä. Se ei myöskään saa olla säästökeino. Siihen ei saa sijoittaa tervettä ja työkykyistä, vaan sen tarkoituksena on sosiaalinen kuntoutus. Siksi suorastaan kauhistuttaa minulle asti tihkuneet tiedot, joiden mukaan joissain uusiin kuntakokeiluihin hakeneissa kunnissa lasketaan jo täyttä päätä kuntouttavaan työtoimintaan sijoitettavien määriä ja näin säästettäviä rahoja. Kunnissa siis suunnitellaan etukäteen yksilölliseen sosiaalipalveluun sijoitettavien määriä.

Kuten Lahden uusi lainmukainen linjaus osoittaa, niin nyt ollaan pääsemässä eroon liiketoimintana harjoitettavasta kuntouttavasta työtoiminnasta. Jo aiemmat kuntakokeilut osoittivat, että ongelmana on edelleen kuntien tarve säästää teettämällä palkatonta työtä. Tämä ongelma luultavasti kasvaa uusien kuntakokeilujen ja kuntien rahoituskriisin takia. Jos valvonta ei toimi, niin houkutus rikkoa lakia on liian suuri.

En luota hirveästi valvontaan, koska kuntouttavan työtoiminnan laittomuuksista on jo kauan sitten tullut maan tapa. Siksi suosittelen jokaista työtöntä lukemaan täältä mitä pitää tietää silloin, kun tulee kutsu aktivointisuunnitelman laadintaan.

puheenaiheet yhteiskunta politiikka
Kommentit (26)
 1. Niin mutta kun…
  Meinaan jotta Lahessa on tehty niin väärin, kun lopetetaan jne kertoo “yleinen mielipide”. Millään tunnetulla keinolla asia ei menee “kansalle” vaan toteutuu kuin se entinen tulipalon sammutus: Väärin sammutettu.
  Asia tietysti tarvitsee jatkokäsittelyä, mutta lehtitietojen mukaan “menossa ollaan”
  En eilen ostanut iltalehtiä, tuskin tänäänkään ostan.
  En siis ihan kaikkea voi tietää, mutta koetan sentään vaikka nettiä seurailen 😉

 2. Vicktor Wojkozky
  9.11.2019, 10:26

  Onko oletusarvo, että työttömyys vie välittömästi terveyden ja työkyvyn? Minun suunnitelmassani tie vie kuntouttavaan työtoimintaan, ellen itse löydä työkokeilupaikkaa. Miten ihanaa onkaan päästä “kuntoutumaan” kahdeksi vuodeksi 😀😃

  1. Vallitsevan työllisyydenhoitoajattelun mukaan pitkäaikaistyöttömyys ei johdu työn puutteesta tai koulutuksen vajeesta, vaan henkilökohtaisista ominaisuuksista, jotka estävät palkkatyöhön pääsyn. Näitä “ominaisuuksien puutteita” katsotaan ilmiön medikalisoimisen kautta – työttömyys pitkään jatkuessaan on sairaus, johon lääke on palkaton työ.

   Näin TE-palvelun asiantuntija selittää vakavalla naamalla. “Työtä on tarjolla halukkaille vaikka kuinka paljon.”

   1. Pitää kysyä siltä TE-palvelunasiantuntijalta joka niin sanoo että onko palkkaakin siitä työstä tulossa.

    1. “Tekeehän opiskelijatkin ilmaiseksi.”

     Jankkauksen päätteeksi: “Sää luet liikaa keskustelupalstoja.”

   2. Eikö palkaton työ ole enemmän yhdyskuntapalveluksi rinnastettavaa rangaistusta, mutta ilman että on tehnyt mitään laitonta, vaan on syyllistynyt pelkkään työttömyyteen.

Kommentointi suljettu.