Pintaa syvemmälle

Keskustelu keskustelusta on mielestäni ajan haaskaamista ja itse ongelman välttelemistä, mutta tämän kerran sorrun siihen itse. Sosiaalisessa mediassa näkyy leviävän kuva Silakkaliikkeen ylläpidon päivityksestä, jossa pyydetään välttämään ihmisten sanomista rasisteiksi.

Sen vastapainoksi esiteltävä ”toinen ääripää” saa Silakkaliikkeen näyttämään nössöltä huopatossulta.

Pelkästään näin esitettynä Silakkaliike tosiaan näyttää itsensä hengiltä sensuroivalta porukalta. Asia ei kuitenkaan ole niin yksiselitteinen, sillä Silakkaliikkeen päivitys jatkuu vielä.

Tämähän vaikuttaa ihan järkevältä. Ei ole mielekästä nimitellä jotain tiettyä henkilöä rasistiksi ja mahdollisesti provosoida hänet tekemään asiasta rikosilmoitus, kun ihan hyvin voi sanoa hänen mielipiteensä olevan rasistinen. Nuo Silakkaliikkeen perusteluiksi ottamat oikeustapaukset eivät ole yksiselitteisiä, mutta on oikein hyvin tiedossa, että rasistit ovat herkkiä pahastumaan.

Mitä tulee tuohon Tillasen edustamaan ”toiseen ääripäähän”, niin sillä ei ole mitään merkitystä. Noihin hänen ja hänen viiteryhmänsä järjestämiin koko kansan suurmielenosoituksiin osallistuvat yleensä aina samat noin viisi henkilöä. Siinä on se heidän kansansa.

Silakkaliike voi halutessaan halvaannuttaa itse itsensä käymällä loputonta keskustelua keskustelusta. Ei sitä kukaan jaksa pitemmän päälle seurata. Minulle ei tuota mitään ongelmia olla sanomatta vaikkapa ilmiselvää rasistia rasistiksi, kun hänen mielipiteensä rasistisuuden voi osoittaa selvästi muutenkin. Usein siihen riittää pelkkä kuvakaappaus hänen omista sanomisistaan.

Tämä oli minun osuuteni keskusteluun keskustelusta, ja nyt mennään syvemmälle ongelmaan. Perättömät lastensuojeluilmoitukset ovat nousseet esille, mutta niissä ei ole mitään uutta. Uutta on vain lisääntynyt yllyttäminen niiden tekemiseen. Samoin on lisääntynyt yllyttäminen muihin rikoksiin. Siitä kertoo tämä kuva, jossa jopa asiaan puuttunutta nettipoliisia maalitetaan ja hänelle uhitellaan.

Lapsiin ja perheisiin kohdistuva maalittaminen ja vainoaminen eivät ole uusia asioita. Minulla on niistä kokemusta ja tietoa jo vuosien takaa. Kun vuonna 2013 perustimme muutaman kaverin kanssa rasistien puheita paljastavan nettisivun, niin meidän henkilötietojamme leviteltiin rasistien sivuilla. Seurauksena oli yhden ylläpitäjän lapseen ja perheeseen kohdistunut avoin uhkailu ja lupaus tehdä hänestä lastensuojeluilmoitus. Niin myös tehtiin, ja samoin kävi toiselle ylläpitäjälle. Minusta sellaista ei voi tehdä, joten vanha äitini sai rottapostia. Niin sai myös toisen ylläpitäjän lapsi. Yhtään näistä rikoksista ei tutkittu.

Ongelma ei ole uusi, vaan se on jatkunut jo kauan ja näyttää pahenevan. Onneksi oikeusministeri ja poliisi ovat nyt luvanneet puuttua siihen.

Tässä on Silakkaliikkeelle oikea ongelma, jota sekoittamaan en toivo keskustelua keskustelusta. Sitä seuratessaan netin äärioikeistolaiset maalittajat ja rasistit nauravat onnistumisen ilosta.

puheenaiheet yhteiskunta politiikka laki
Kommentit (28)
  1. Ahti Granat
    22.1.2020, 11:17

    Totesin myös itse taannoin liiallisen poliittisen korrektiuden olevan pahasta, varsinkin jos ja kun se kohdistuu perustellun oikeiksi pidettyihin asioihin kansalaisliikkeessä. Lakeja sananvapaudesta a on syytä toki noudattaa

  2. Katariina Baker
    22.1.2020, 11:48

    Jotakin on saatu aikaan: moderointi muuttuu, bottien sijasta, jotkut alustat alkavat käyttää ihmisiä. Laatu silloin riippuu osaamisesta. Keskustelu keskustelusta on ollut tarpeen, olrn alkanut välttää alatyyliä omissa postauksissani. Rasistiksi kutsumisesta ajattelen näin: ”If it walks like a duck, and looks like a duck, and sounds like a duck – by golly! It is a DUCK!”

Kommentointi suljettu.