Pahin pelko

Kun hallitus viime viikolla budjettiriihen päätteeksi julkaisi esityksensä työllisyystoimiksi, niin julkinen keskustelu meni heti sivuraiteelle. Monta päivää väiteltiin siitä, onko yksilöllinen eli pohjoismaisen työnhaun malli sama kuin Sipilän hallitukselta kesken jäänyt aktiivimalli kakkonen vähän paranneltuna. En mene enää siihen, vaan totean vain, että ainakin kaikki karenssit lyhenevät.

Kaikkein tärkein uudistus jäi huomaamatta tai ainakin sivurooliin. Ensi vuonna alkavat uudelleen työllisyyden kuntakokeilut, ja suurin osa työttömistä työnhakijoista siirtyy kuntien vastuulle. Kokeiluun päätyvät kaikki pitkäaikaistyöttömät, nuoret ja maahanmuuttajat. Vain ansiosidonnaista etuutta saavien asiat hoidetaan edelleen TE-toimistoissa. Kuntiin myös siirtyy TE-toimistoista noin tuhat virkailijaa.

Tätähän kokeiltiin Sipilän hallituksen aikana, mutta työllisyysvaikutukset jäivät epäselviksi. Selväksi tuli vain se, että kunnissa käsitettiin työllistäminen yhtä väärin kuin aina ennenkin. Lähdettiin siitä virheolettamasta, että kaikilla pitkäaikaistyöttömillä on elämänhallintaongelmia, jotka on ensin kartoitettava ja korjattava. Vasta sitten voidaan ruveta katselemaan avoimia työpaikkoja.

Käytännössä tämä kartoittaminen ja korjaaminen tarkoitti työttömien sijoittamista kuntouttavaan työtoimintaan kitkemään jättipalsamia ja rakentamaan suolle pitkospuita. Tässä kunnostautui erityisesti Pirkanmaa, jossa sadat työttömät tekivät palkatta korjaus-, kunnossapito- ja siivoustöitä kaupungin viheralueilla Pitkospuita pitkin eteenpäin -ryhmässä.

Näin saatiin työttömyysluvut alas ja kokeilu näyttämään onnistuneelta. Ongelmana vain on, että kuntouttava työtoiminta ei ole työllistämistä, vaan sosiaalipalvelua. Siihen ei saa sijoittaa tervettä ja työkykyistä henkilöä, mutta niin tässäkin kokeilussa tehtiin. Kirjoitin tästä kokeilusta kaksi vuotta sitten.

Nyt pelkään pahoin, että sama tehdään uudelleen ja paljon suuremmalle joukolle työttömiä. Monissa kunnissa eletään yhä vieläkin siinä luulossa, että kuntouttava työtoiminta on työllistämistä. Tämä luulo kannattaa, sillä kunnat käyttävät kuntouttavaa työtoimintaa korvaamaan palkkatyönä tehtävää työtä. Ne tekevät näin säästääkseen työmarkkinatuen maksuosuudesta ja saadakseen palkatonta työvoimaa. Vaikka työvoiman tarvetta ei olisi, niin silti kuntouttavaan työtoimintaan sijoittaminen kannattaa, sillä kunnat saavat valtiolta 10,09 euroa päivässä jokaisesta työtoiminnassa olevasta. Siksi heitä kannattaa sijoittaa vaikka hippasille, kunhan toiminta nimetään kuntouttavaksi työtoiminnaksi. Eduskunnan apulaisoikeusasiamies on todennut kuntouttavassa työtoiminnassa lukuisia epäkohtia, mutta silti mikään ei näytä muuttuvan.

Kun tämä kokeilu nyt aloitetaan uudelleen ja laajemmin, niin pahin pelko on kuntouttavan työtoiminnan väärinkäyttö. Tämä pelko on aiheellinen, sillä eri kunnissa käsitetään työllistäminen eri tavoilla. Esimerkiksi meillä Juuassa sen ymmärretään olevan vain vajaakuntoisille tarkoitettua sosiaalipalvelua, mutta muiden kuntien ajattelu voi olla erilainen. Silti meidät suorastaan  painostettiin osallistumaan alueelliseen kokeiluun yhdessä muiden kuntien kanssa. Alueellinen kokeilu tarkoittaa meille käytännössä sitä, että juukalaistenkin työttömien asiat hoidetaan alueen vastuukunnassa. Jos siellä luullaan kuntouttavan työtoiminnan olevan työllistämistä, niin siihen sijoitetaan myös sellaisia, jotka sinne eivät lain mukaan kuulu.

Hallitukselle annan sellaisen neuvon, että seuratkaapa tarkasti kokeilukuntien tekemisiä. Ja ihan ensimmäiseksi tehkää niille selväksi sosiaalipalvelun ja työllistämisen välinen ero. Muuten on odotettavissa väärinkäytöksiä ja kanteluita.

puheenaiheet yhteiskunta politiikka tyoelama
Kommentit (87)
 1. Ei muuten rakennettu pitkospuita, me kannettiin ne puut sinne jorpakkoon ja sen jälkeen tuli firman miehet suorittamaan varsinaisen rakentamisen.

  1. No, ei šerpatkaan saaneet kunniaa Mount Everestin valloituksesta.

   Kuli on kuli vaikka olisi pitkäaikaistyötön. Kantaja tekee raskaimman työn, mutta palkitaan kevyimmin.

   1. Niin ja puhumattakaan olisiko “firman” miesten arvolle sopivaa kantaa niitä pitkospuita suolle, kun “kuleja” on käytössä. Tähän olen törmännyt 9e/pvä orjatöissä missä “firman” miehet ei hoida omien työnjälkien siivouksia pois vaan sen tulee tekemään “kulit” nöyrästi ja kiltisti käskettynä.

    Ja kerran kun asiasta yksi kuli antoi palautetta, että “firman” miehet voi itse hoitaa oman työnsä alusta lopuun sti, kuten ammattimiehet/naiset yleensä tekeekin.Niin päätti tästä raivostunut eräs “firman” mies haukkua kaikki “kulit” mitään osaamattomiksi, joista ei tule yhtään mitään jne. Ja tuo oli vain lievä kuvaus mitä sanottiin. Epäasiattomuudetkin on siis aivan OK-juttu kunhan ne kohdistuu “kuleihin”muodossa/tilanteessa tai toisessa. Kuleihin, jotka kyseenalaistaa asioita joihin heillä ei ole tietyy mitään oikeutta vaikka perusteita onkin.

    1. täytyy nyt sen verran lisätä, että kyseisissä jampoissa ei ollut mitään vikaa, semmosia rastapäisiä hipinnäköisiä jätkiä. aatelkaa, moiset töissä! ja kohteliaasti kiittivät, oletan heidänkin ymmärtäneen tilanteen typeryyden.

 2. Kävin lähistön retkipaikalla telttailemassa ja siellä haisi ihan kunnolla p -a. Retkeilijät olivat käyneet kyykkimässä puskissa ja puuvajan takana.
  Selvitin kunnossapitäjän ja pyysin sinne huussia.
  Lupaus huussin laittamisesta tuli niin nopeasti ja innokkaasti, että epäluuloni heräsi. Kumma, että kun jokin asia kerrankin sujuu, on ruvettava epäilemään jotakin mätää?

  Kunnossapitäjä oli https://www.pori.fi/tyo-ja-yrittaminen/tyollisyyspalvelut/porin-tyopajat/tyopajojen-palvelut/luontopajan-palvelut.
  Ilmoitin aviin, että retkirakentaminen tehdään ilman palkkaa. Saamassani vastauksessa puhuttiin jotakin työsuojelusta.

  1. … avi siis näki tämän asian vain työsuojeluasiana ja tuuppasi sen “työsuojelun vastuualueelle tiedoksi. Huomioin siis viestinne mahdollisuuksiemme mukaisesti valvontatoiminnan suunnittelussa.”
   – Saamani vastaus ei siis tarkoita yhtään mitään, eivätkä he ole tekemässä sille yhtään mitään.

  2. Olisikohan tällä jotain tekemistä asian kanssa… https://yle.fi/uutiset/3-7315241

   Kun seuraavan kerran olen vaelluksella, mietin varmaan pitkospuiden hintaa, niiden rakentajien asemaa, ja sitä milloin itse pääsen rakentamaan luontoparatiisia ainoana palkkana työnilo tai kuten paja sen ilmaisee…”Jos tykkäät tehdä käsillä, liikkua luonnossa ja työskennellä raittiissa ulkoilmassa, niin Luontopajan työt saattavat soveltua juuri sinulle”!

   ”Arbeit macht frei”

   1. Oikeamminkin: “Arbeitslosigkeit macht frei, in Ordnung bringen!” Eli: työttömyys vapauttaa, kuntouttavaan!

Kommentointi suljettu.