Jokaisen turva

Eduskunta rupesi eilen käsittelemään lakimuutoksia, joilla turvapaikanhakijoiden oikeusturva palautetaan samalle tasolle kuin ennen kesällä 2016 tehtyjä heikennyksiä. Asiasta on uutisoitu hyvin vähän, vaikka kaikkien ihmisten yhdenvertaisuus lain edessä on kirjattu perustuslakiin ja se on yksi keskeisimpiä oikeusvaltion tunnusmerkkejä. Näköjään ainakin Kansan Uutiset kertoi asiasta, mutta muita uutisia ei ole sattunut silmiini.

Mistä tässä on kysymys? Uutisen mukaan turvapaikanhakijoiden oikeusturvaa parannetaan, mutta siitä ei tehdä parempaa kuin muiden oikeusturvasta. Se vain palautetaan samalle tasolle muiden kanssa.

Muistellaanpa menneitä. Elokuussa 2016 eduskunta hyväksyi Sipilän hallituksen esittämät lakimuutokset, joilla turvapaikanhakijoilta poistettiin oikeus julkisin varoin kustannettuun oikeusavustajaan turvapaikkapuhuttelussa, valitusaikaa kielteiseen päätökseen lyhennettiin yleisestä 30 päivästä 21 päivään ja yksityisen avustajan palkkio valitusprosessissa määrättiin kiinteäksi normaalin tuntiveloituksen sijaan.

Kirjoitin asiasta silloin tuoreeltaan ja sanoin, että jatkossa mikä tahansa ihmisryhmä voidaan asettaa eriarvoiseen asemaan lain edessä ihan vain sillä perusteella, että he kuormittavat tuomioistuinlaitosta ja taloutta, kuten lakimuutosten perusteluihin silloin kirjattiin.

Vielä pahempaa seurasi saman vuoden joulukuussa, kun vain neljän ministerin päätöksellä käynnistettiin valvonta- ja ilmiantokoneisto paperittomien etsimiseksi ja palauttamiseksi. Tästä päätöksestä voitte lukea täältä. Tämä paperittomien ongelma aiheutettiin ihan itse poistamalla kokonaan mahdollisuus myöntää oleskelulupa humanitäärisistä syistä niille, jotka eivät täytä turvapaikan myöntämisen edellytyksiä, mutta joita heidän kotimaansa ei suostu ottamaan vastaan. Heistä ihan tekemällä tehtiin paperittomia eli laittomasti maassa oleskelevia.

Näin siis Sipilän hallitus, jonka maahanmuuttopoliittinen ohjelma oli perussuomalaisten vaatimusten mukainen. Keväällä 2019 Antti Rinteen johtama uusi hallitus linjasi, että nämä edellisen hallituksen tekemät lakimuutokset kumotaan. Nyt oikeusministeriössä on saatu muutosesitykset valmiiksi ja Sanna Marinin hallitus esitteli ne eilen eduskunnalle. Kun ne hyväksytään ja tulevat voimaan, niin Suomi palaa oikeusvaltioksi, jossa ihmiset ovat taas yhdenvertaisia lain edessä.

Tämä lainsäädännön harha-askel on ollut pelottava esimerkki siitä, miten helposti oikeusvaltioperiaate voidaan murtaa, kun olosuhteet ja hallituspohja ovat sille suotuisat. Vielä pelottavampaa on, että lainsäädännön lisäksi käynnistettiin vain neljän ministerin voimin viranomaiskoneisto, jonka toimintaa piti tukea ilmiantovelvollisuudella ja kansalaisille suunnatulla aktiivisella tiedottamisella.

Onko näillä lakimuutoksilla muka näin kiire ja ovatko ne tärkeitä? On ja ovat. Kun tällaista tapahtui kerran, niin se voi tapahtua myös toisen kerran. Jos luulette, että se voi kohdistua vain turvapaikanhakijoihin tai muihin ulkomaalaisiin, niin olette väärässä. Se voi kohdistua ihan mihin tahansa ihmisryhmään. Se voi naapurimaan tavoin kohdistua vaikkapa oppositiojohtajaan ja hänen kannattajiinsa, jos oikeusvaltio alistetaan politiikan välineeksi.

Oikeusvaltio suojaa meitä kaikkia mielivallalta.

puheenaiheet yhteiskunta politiikka laki
Kommentit (68)
 1. Jos juttu näistä muutoksista olisi jossakin iltapäivälehdessä ja juttua vosi kommentoida, niin viisi minuuttia jutun julkaisemisen jälkeen olisi sata kommenttia. Ja arvatkaapa miltä sylttytehtaalta, ja mitä kommentit sisältäisivät? No ei tarvitse arvata, tieto riittää.

 2. Todella painavaa asiaa, mitä kieltämättä itsekkään tässä arjessa ole tullut ajateltua.
  Se tässä väkisinkin tulee mieleen jäikö Sipilän hallitukselta mitään tärkeää plus merkkistä, vai onko edes mitään, mitä koronan ohessa ei nykyhallitus olisi korjannut/palauttanut.

  1. Pertti Heikkinen
   12.2.2021, 10:52

   Merkittävin Spilän hallituksen positiivinen saavutus lienee ollut pysäköintikiekon muodon vapauttaminen. Ainakaan muuta ei nyt tule mieleen.

   1. Matti Sillanpää
    12.2.2021, 12:43

    Sipilän hallituksen merkityksellisin teko oli hallitusvallasta luopuminen. Sen jälkeen saattoi paluu parempaan alkaa.

   2. Eikös se värikin vapautettu ???

    1. Juu, saa olla vaikka pinkki 😀

  2. Sipilän hallitus sai aikaan kauppojen aukioloaikojen vapautumisen. Siitä lienee aika vastakkaisia näkemyksiä oliko se hyvä vai paha asia. Ehkä enemmänkin hyvä, niille hankalille ajoille on kummasti löytynyt vapaaehtoisia työntekijöitä. Ainakaan toistaiseksi Marinin hallitus ei ole koskenut siihen millään tavalla.

Kommentointi suljettu.