Tyhjä mylly pyörii

Huomasin taas kerran, että pelkkien iltapäivälehtien tai vain niiden otsikoiden lukijoita on mahdotonta saada omaksumaan oikeaa tietoa varsinkaan silloin, kun puhutaan maahanmuuttajien saamista tuista. He ovat lukinneet vastauksensa ja ympäröineet itsensä väärällä tiedolla. Mikään ei voi horjuttaa heidän luulojaan, ja tietämättömät vahvistavat toistensa tietämättömyyttä. Mielipide kumoaa tiedon.

Esimerkiksi käy hyvin tämä Iltalehden asiallinen uutinen, jonka mukaan perustuslakiasiantuntijat torppaavat kokoomuksen esityksen alentaa maahanmuuttajien saamia tukia. Niin ei voida tehdä, koska se on vastoin perustuslain takaamaa yhdenvertaisuutta lain edessä. Jos se halutaan toteuttaa, niin silloin on alennettava kaikkien tukia. Minä sanoin samaa jo neljä ja uudelleen kolme päivää sitten, ja jouduin poistamaan ison osan kommenteista asiattomina. Suosittelen samaa Iltalehdelle, mutta ensin suosittelen perusteellisen uutisen laatimista maahanmuuttajien saamista tuista. Juuri median tehtävänä luulisi olevan oikean tiedon jakaminen ja väärän oikaiseminen.

Iltalehden Facebook-sivu uutisen alla täyttyi hetkessä vääristä tiedoista ja pelkistä luuloista. Perustuslaki ja muut Suomen lait kuulemma koskevat vain Suomen kansalaisia, sosiaalituet kuuluvat vain Suomen kansalaisille ja maahanmuuttajat saavat jo nyt suurempia tukia kuin kantaväestö.

Perustuslaki ja muut Suomen lait koskevat kaikkia kulloinkin Suomen lakien vaikutuspiirissä olevia, eli maassa maan tavalla, kuten nämä samat ihmiset aina vaativat. Myös perustuslain takaama yhdenvertaisuus lain edessä koskee kaikkia Suomessa laillisesti oleskelevia. Ketään ei saa ilman hyväksyttävää perustetta asettaa eri asemaan sukupuolen, iän, alkuperän, kielen, uskonnon, vakaumuksen, mielipiteen, terveydentilan, vammaisuuden tai muun henkilöön liittyvän syyn perusteella. Ulkomaalaisuus ei ole hyväksyttävä peruste.

Tämän takia Suomessa laillisesti oleskeleva ulkomaalainen on yhdenvertainen lain edessä ja hänellä on oikeus samanlaisiin yhteiskunnan myöntämiin tukiin kuin syntyperäisellä Suomen kansalaisella. Tuet ovat oikeasti samansuuruisia, mutta maahanmuuttajien muka suuremmat tuet on sitkeä valhe, jota itsensä väärällä tiedolla ympäröineet levittävät sinnikkäästi. He uskovat siihen, koska haluavat uskoa.

Totuus varmaan murskaa heidän maailmankuvansa, mutta sanotaan se silti vielä kerran.

Turvapaikanhakija saa vastaanottorahaa, joka on pienempi kuin alin toimeentulotuki. Oleskeluluvan saanut turvapaikanhakija tai muu oleskeluluvan saanut ulkomaalainen saa tukea, joka kotoutumisen edistämisestä annetun lain 19 §:n mukaan määräytyy joko toimeentulotukilain tai työttömyysturvalain mukaisesti riippuen siitä, kumman lain piiriin työtön ja kotoutumissuunnitelmaa noudattava maahanmuuttaja kuuluu. Työttömyysetuus tarkoittaa peruspäivärahaa tai työmarkkinatukea ja toimeentulotuesta on oma lakinsa. Kyseessä on siis täsmälleen sama summa kuin minkä suomalainen saa. Sitä vain sanotaan vanhasta muistista joskus vieläkin kotoutumistueksi, koska alkujaan siitä oli ihan omat säädöksensä.

Tuet ovat myös sanktioituja ihan samalla tavalla kuin syntyperäisten saamat tuet. Kotoutumisen edistämisestä annetun lain 17 §:n 4 momentti sanoo asiasta näin:

Jos maahanmuuttaja kieltäytyy ilman pätevää syytä kotoutumissuunnitelman laatimisesta, sen tarkistamisesta tai osallistumasta kotoutumissuunnitelmassa yksilöidysti sovittuun toimenpiteeseen, hänen oikeuttaan työttömyysetuuteen voidaan rajoittaa siten kuin työttömyysturvalaissa säädetään tai toimeentulotukea alentaa siten kuin toimeentulotuesta annetussa laissa säädetään.

Työttömyysturvalaissa sanotaan, että kieltäytymisestä seuraa etuuden menettäminen määräajaksi. Toimeentulotukilain mukaan kieltäytyvän tukea voidaan alentaa 20 prosenttia ja toistuvasta kieltäytymisestä alennus on 40 prosenttia. Tämä koskee vaikkapa kotoutumissuunnitelmassa sovitusta kielikoulutuksesta kieltäytymistä.

Maahanmuuttajat ovat siis täsmälleen samassa tilanteessa kuin syntyperäiset maan kansalaiset. Kaikille myönnetään tai ollaan myöntämättä samansuuruisia tukia samoin perustein. Tätä nämä virheellisen tiedon sisälle itsensä lukinneet eivät suostu uskomaan, koska se vaatisi ihan uuden oppimista. On paljon helpompaa pitäytyä väärässä tiedossa, jota toiset yhtä tietämättömät kyllä tulevat joka ikiselle palstalle vahvistamaan.

Ja tämä tyhjä mylly pyörii jatkuvasti, kuten se on tehnyt jo vuosikausia. Niin se tulee tekemään jatkossakin niin kauan, kunnes oikea tieto on saatu upotettua kaikkien päähän. Sitä päivää ei tosin tule, sillä on paljon mukavampi olla oppimatta mitään uutta perustuslaista ja muusta lainsäädännöstä.

***

Tiedän tämän jutun olevan turha näille myllyn pyörittäjille. Sitä myllyä ei kuitenkaan kannata tulla pyörittämään tämän blogin kommenttiosioon. Olen jo kauan sitten kyllästynyt opettamaan oppimishaluttomia ja -kyvyttömiä.

puheenaiheet yhteiskunta politiikka laki
Kommentit (62)
 1. Marjo Österberg
  27.7.2021, 09:11

  Yritän minäkin näitä ”tietoja” oikoa ja kerron sosiaalityöntekijänä olevani hyvin selvillä todellisuudesta. Mutta kuulemma valehtelen. Vähän aikaa sitten eräs halusi julkaistavan kaikkien toimeentulotukea saavien tiedot, jotta voidaan näyttää toteen, että maahanmuuttajat saavat enemmän. Kun vastasin, että ihmiset (siis myös kantasuomalaiset ja ehkä juuri he) eivät halua tällaisia tietoja julkisuuteen ja sen jälkeen eivät tukia hakisi, piti kirjoittaja tätä ihan kummallisena. Miksi ihmiset eivät haluaisi tukipäätöksiään kaikkien tietoon😂?

  1. Kyllä heillä voi olla omia varoja ja onkin niin ei tartte ihmetellä jos laittavat autoja,tuskin kunta niitä kustantaa

   1. Martti Muukkonen
    27.7.2021, 10:29

    Kun ottaa huomioon sen, että mm. ISIS ja muut terroristijärjestöt jahtaavat nimenomaisesti koulutettua keski- ja yläluokkaa, niin onko ihme jos he pakenevat ja ottavat käteisensä ja korunsa mukanaan – tai rahat ovat jonkun kansainvälisen pankin tilillä nostettavissa missäpäin maailmaa tahansa.

    Muistan Jyväskylästä yhden kelloliikkeen, jonka omistaja oli evakko ja kun joutui pakenemaan Kannakselta, otti mukaansa vain kelloliikkeensä matkalaukkuun mahtuvat tasku- ja rannekellot ja jätti huonekalut ym jälkeensä. Jyväskylässä sitten perusti kelloliikkeen uudelleen.

   2. Maahanmuuttajia, ym, vosia kouluttaneena usein törmännyt siihen, kun “hyväksyttäisiin” köyhä jo alkujaankin maahanmuuttajaksi; pakolaiseksi. Kysyn heiltä: – Onko se köyhin, jonka ensin paettava? – Miksi hän olisi se suurin uhka vallanpitäjille? Heitähän on helppoa hallita, mutta jos on jokin asema siinä yhteiskunnassa, jonka valtiaat näkevät uhkana – hänen on usein paettava! Helpompi paetakin, koska voi ostaa piletin kulkuneuvoon!

    1. Näinhän se oli meidän vietnamilaisten venepakolaisten kohdalla. Olivat koulutettuja, ahkeria ja aloitekykyisiä ihmisiä eli juuri sellaisia, joita kommunistihallinto todennäköisimmin olisi vainonnut. Hyvinpä ovat täällä muuten pärjänneet.

   3. Vesa Eriksson
    28.7.2021, 01:35

    Toimeentulotuki on viimesijainen tulonlähde. Ne omat varat pitää kuluttaa ensin.

  2. Jukka Laine
   27.7.2021, 09:17

   Ja jos olisi mahdollista ne julkaistakin, niin nämä öyhöt väittäisivät että tiedot ovat väärennettyjä.

   Koska joku on ihan itse nähnyt kun sosiaalityöntekijä lastaa somalien kärryt Lidlissä täyteen ja somalit naureskelevat vieressä päälle.

   1. Ja mitenkä kävisi maahanmuuttajien ja kantasuomalaisten tukien saajien yksityisyyden suojan, jos tiedot julkaistaisiin iltaroskalehdissä? – Avaisi mahdollisuuden julkaista ihmisten sairaudet ja muut asiat ns. parempiosaisten revittäväksi. – Nykyään syljetään maahanmuuttajien ja Suomen köyhien päälle ja heidän elämäänsä kadehditaan. – Suomessa kademieli kasvaa ja faktatieto, asiallisestikaan annettuna ei mene perille! – Kiitos Saku antamastasi faktatiedosta, vaikka itsekin totesit, että vaikea saada tieto menemään perille jumiutuneeseen pääkoppaan.

  3. Ihmettelen muuten, miksi persut eivät ole puuttuneet romaninaisten “hamerahaan”, joka on siis osa harkinnanvaraista täydentävää toimeentulotukea. Enimmillään sitä on voinut saada jopa yli 400 euroa vuodessa (Helsinki), mutta suuria eroja on kunnittain.

   Ehkä vaikeneminen johtuu siitä, että persut laskevat romanit nykyään kantasuomalaisiksi ja potentiaalisiksi persujen äänestäjiksi.

   Mutta uskokaa pois, kun persut ovat potkineet viimeisenkin mamun maasta, niin muiden vähemmistöryhmien eliminoimisen aika koittaa (näin ainakin persu-utopioissa).

   1. On siihen kyllä ihan yli oman tarpeen puututtu, älä sitä murehdi. Romaneja kohtaan ollaan rasistisia lähinnä päivittäistasolla, politiikan keppihevosiksi käyvät huonosti kun monta, monta sukupolvea Suomessa asuneita on hankala suunnitella karkotettavaksi minnekään.

    1. En murehtinut, ihmettelin.

   2. Vesa Eriksson
    28.7.2021, 01:39

    Heitähän on jo nyt persujen kannattajissa. Öyhöttävät persujen puolesta mamuja vastaan. Kiroavat “sosialistihallituksen”. Kuinka kannattavaa on heidän tukea rasistipuoluetta?

  4. Hannu Ala-Olla
   28.7.2021, 19:31

   Aika usein näillä oikomisen tarpeessa olevilla on ‘kaveri töissä sosiaalitoimistossa’ ja anekdootin mukaan maahanmuuttajilla on ties mitä etuuksia, joita kantasuomalaisilla ei ole. On tulkit ja byrokratianoikojat, jotka neuvovat jokaisen, euron jonka järjestelmästä saa irti.

   Sinänsä jännä piirre tosiaan on, että toimeentulotukeakin maahanmuuttajille näissä anekdooteissa myönnetään sosiaalitoimistosta eikä Kelasta. Tieto on hyvin rajallista ja ymmärryshalu vielä vähäisempi.

 2. Surullisena luin noita kommentteja, sitkeässä vaan elää se luulo, maksettavista ajokorteista ja autoista.
  Tätähän nämä kaumat ja kumppanit haluaa ylläpitää.
  Toinen mikä oli tänään laukaissut hanat oli juttu missä Sanna Marin oli äänestetty suosituimmaksi pääministeriksi, siellä oli koko persulauma huutamassa, kuinka heitä ei oltu mitään kysytty.
  Voi tätä menoa…..

  1. Hanna Mäntynen
   27.7.2021, 20:34

   Ei kysytty minultakaan, mutta olisin kysyjälle vastannut, että kyllä, Sanna Marin on paras pääministeri ikinä.

Kommentointi suljettu.