Oikeusvaltion harha-askel

Kun oppositio kyselytunnilla ja osa lehdistöä yhä jaksavat jauhaa tapaus Haavistosta, niin huomaamatta jää monta tärkeää asiaa. Yksi oli eduskunnan hyväksymä oppivelvollisuusuudistus, josta kerroin eilen. Se on koulutuksen yhteiskunnallisesti merkittävin uudistus sitten oppivelvollisuuden säätämisen ja peruskoulu-uudistuksen.

Toinen ihan huomaamatta jäänyt asia on ulkomaalaislakiin ja oikeusapulakiin esitettävät muutokset, joilla Suomi palaa oikeusvaltioksi yli neljä vuotta kestäneen harharetken jälkeen. Näillä muutoksilla palataan aikaan ennen Sipilän hallituksen tekemiä muutoksia, joilla yksi ihmisryhmä asetettiin eriarvoiseen asemaan lain edessä sillä perusteella, että heitä on paljon ja he kuormittavat tuomioistuimia ja taloutta.

Elokuussa 2016 eduskunta hyväksyi Sipilän hallituksen esittämät lakimuutokset, joilla turvapaikanhakijoilta poistettiin oikeus julkisin varoin kustannettuun oikeusavustajaan turvapaikkapuhuttelussa, valitusaikaa kielteiseen päätökseen lyhennettiin yleisestä 30 päivästä 21 päivään ja yksityisen avustajan palkkio valitusprosessissa määrättiin kiinteäksi normaalin tuntiveloituksen sijaan.

Kirjoitin asiasta silloin tuoreeltaan ja sanoin, että jatkossa mikä tahansa ihmisryhmä voidaan asettaa eriarvoiseen asemaan lain edessä ihan vain sillä perusteella, että he kuormittavat tuomioistuinlaitosta ja taloutta, kuten lakimuutosten perusteluihin silloin kirjattiin.

Vielä pahempaa seurasi saman vuoden joulukuussa, kun vain neljän ministerin päätöksellä käynnistettiin valvonta- ja ilmiantokoneisto paperittomien etsimiseksi ja palauttamiseksi. Tästä päätöksestä voitte lukea täältä. Tämä paperittomien ongelma aiheutettiin ihan itse poistamalla kokonaan mahdollisuus myöntää oleskelulupa humanitäärisistä syistä niille, jotka eivät täytä turvapaikan myöntämisen edellytyksiä, mutta joita heidän kotimaansa ei suostu ottamaan vastaan. Heistä ihan tekemällä tehtiin paperittomia eli laittomasti maassa oleskelevia.

Näin siis Sipilän hallitus, jonka maahanmuuttopoliittinen ohjelma oli perussuomalaisten vaatimusten mukainen. Keväällä 2019 Antti Rinteen johtama uusi hallitus linjasi, että nämä edellisen hallituksen tekemät lakimuutokset kumotaan. Nyt oikeusministeriössä on saatu tämä lakiesitys valmiiksi ja Sanna Marinin hallitus esittelee sen eduskunnalle.

Kun se hyväksytään ja tulee voimaan, niin Suomi palaa oikeusvaltioksi, jossa ihmiset ovat taas yhdenvertaisia lain edessä.

Tämä lainsäädännön harha-askel on ollut pelottava esimerkki siitä, miten helposti oikeusvaltioperiaate voidaan murtaa, kun olosuhteet ja hallituspohja ovat sille suotuisat. Vielä pelottavampaa on, että lainsäädännön lisäksi käynnistettiin vain neljän ministerin voimin viranomaiskoneisto, jonka toimintaa piti tukea ilmiantovelvollisuudella ja kansalaisille suunnatulla aktiivisella tiedottamisella. Ruokahalu kasvoi syödessä.

Kun tällaista tapahtui kerran, niin se voi tapahtua myös toisen kerran. Jos luulette, että se voi kohdistua vain turvapaikanhakijoihin tai muihin ulkomaalaisiin, niin olette väärässä. Se voi tapahtua ihan mille tahansa ihmisryhmälle, jos oikeusvaltio nukahtaa.

puheenaiheet yhteiskunta politiikka laki
Kommentit (24)
 1. Jukka Tujula
  17.12.2020, 19:36

  Jatkuvasti saadaan lukea, että nykyinen hallitus ei tee mitään. Ja että Sanna esiintyy korumainoksissa ja ulkomaan lehtien kansikuvissa. Mutta mitään oman kansan hyväksi ei tehdä.
  Ja oikeasti tämä hallitus on tehnyt paljon hyvää, mutta tiedotusvälineitä tämä ei kiinnosta.
  Tähän loppuun vielä mielestäni hauska kommentti, jonka luin Iltalehden kommenttipalstalta: Tämä lehti on vihervassareiden hallussa ja noudattaa heidän ideologiaansa.🤣

  1. Nollatunti ukko
   18.12.2020, 06:20

   Kun on tottunut lukemaan MV lehteä ja ja ties mitä äärioikeistolaista paskaa, Iltalehtikin voi vaikuttaa ”vihervassarikommarien mädätykseltä.”

 2. YLE lähetti torstain Arkadiasirkuksen. Tänään oli vuorossa Persut vastaan ministerit.
  Aiheena tietysti Haavisto. Twiserryksistä päätellen elämää tärkeämpi asia..

  YLE kuitenkin ymmärsi sensuroida viimeisen puheenvuoron. Mainoksia toki mieluummin?
  Ohessa pääministerin sensuroidun puheenvuoron loppuosa >

Kommentointi suljettu.