Kokemusasiantuntija

-Se ei ollut mikään hirvittävä summa, josta ihmisten kannattaisi olla kateellisia.

Näin sanoo kansanedustaja Pia Kauma (kok) ajasta, jolloin hän joutui työttömäksi pudottuaan eduskunnasta vuonna 2015. Itse asiassa hän sanoi niin jo viime kesänä, mutta nyt Uusi Suomi on julkaissut hänen tarinansa uudelleen. Hän kertoi työttömyydestään tuoreeltaan jo toukokuussa 2015, jolloin hän sanoi käyvänsä entisen työnantajansa kanssa neuvotteluja paluusta töihin ja nostavansa sen aikaa kansanedustajan sopeutumisrahaa. Sen määrä on 1 684,50 euroa kuukaudessa.

Eihän se tosiaankaan mikään hirvittävä summa ole, mutta on se kuitenkin kohtuullinen korvaus työttömyydestä ilman työnhakuvelvoitetta ja sanktioiden uhkaa. Moni saa jopa vähemmän palkkaa. Jos tavallinen kansalainen työttömäksi jäätyään ilmoittaisi aloittavansa neuvottelut entisen työnantajansa kanssa ja nostavansa sen aikaa työttömyyskorvausta, niin hänen katsottaisiin laiminlyöneen työnhakuvelvollisuutensa, hän menettäisi työttömyysetuutensa ja hän joutuisi toimeentulotuelle, jota alennettaisiin laiminlyönnin takia 20 prosenttia. Täysi toimeentulotuki on tällä hetkellä 504,06 euroa kuukaudessa. Silläkin joutuu moni elämään, ja monen tukea on alennettu.

Kauma sanoo myös kapinoivansa puolueensa keppipainotteista työvoimapolitiikkaa vastaan. Hän ei hyväksy ansiosidonnaisen päivien lyhentämistä tai edes porrastamista, ellei tehdä merkittäviä parannuksia työttömiksi joutuvien auttamiseen. Tai näin hän sanoi vuosi sitten, mutta hänen nykyisistä ajatuksistaan ei ole tietoa.

Ainakin viime päivinä hän on ollut uutisissa ihan toisenlaisissa merkeissä. Hän johti kokoomuksen eduskuntaryhmän työryhmää, joka esitti työttömien maahanmuuttajien tukien alentamista. Kuten toissapäivänä ja eilen kerroin, niin se on vastoin perustuslaissa säädettyä yhdenvertaisuutta ja voidaan toteuttaa vain alentamalla kaikkien työttömien tukia. Se jos mikä on sitä Kauman vastustamaa keppipolitiikkaa.

Niin on myös erityisesti kokoomuksen suunnalta jatkuvasti tuleva toitotus kannustavasta työvoimapolitiikasta, joka suomeksi tarkoittaa tukien leikkauksia. Työttömyys on laiskuutta, joka johtuu liian avokätisistä tuista. Kun tukia leikataan, niin työnteko muuttuu houkuttelevammaksi kuin tuilla makaaminen. Jos tätä politiikkaa olisi sovellettu täysimääräisesti myös Kaumaan, niin hänen puheensa ikäsyrjinnästä olisi kuitattu haluttomuutena ottaa vastaan mitä tahansa työtä ja lääkkeeksi olisi tarjottu keppiä. Aktiivimallillahan sitä keppiä Sipilän hallituksen eli juuri Kauman työttömyysjakson aikana annettiin, mutta se ei koskenut sopeutumisrahaa nostavaa entistä kansanedustajaa.

Eivät häntä koskeneet mitkään muutkaan työttömän työnhakijan velvoitteet, vaan hän sai 1 684,50 euroa kuukaudessa ilman mitään velvoitteita. Silti hän valittaa summan pienuutta. En uskalla kysyä mitä tavalliset työttömät tästä ajattelevat.

Kauma kuulostaa ihan vilpittömältä, mutta ei hänen kannata ruveta työttömyyden kokemusasiantuntijaksi. Hän ei ole kokenut köyhyyttä, työnhakuvelvoitetta, sanktioiden uhkaa eikä varmaankaan edes osaa kuvitella elämää työmarkkinatuella, saati sitten alennetulla toimeentulotuella. Niillä summilla ei elä, vaan pysyy korkeintaan hengissä. Silti hänen puolueensa pitää tukia työllistymisen esteenä.

En minä Kaumaa moiti, sillä hän puhuu vain omasta puolestaan ja omista kokemuksistaan. Työttömyys on selvästi kirpaissut häntä ihan kuten se kirpaisee jokaista työttömäksi joutuvaa. Paljon pahemmin se kirpaisee joka päivä lähes kolmea sataa tuhatta työtöntä, mutta he eivät pääse lehteen kertomaan tunnoistaan.

Oikeastaan Kaumalla olisi nyt elämänsä tilaisuus ruveta puhumaan kaikkien työttömien puolesta oman puolueensa edustamaa keppipolitiikkaa vastaan. Tukien alentamispuheiden perusteella ei kuitenkaan siltä näytä.

EDIT 26.7.2021 klo 9.40
Juttua korjattu siten, että Kauma ei nostanut sopeutumisrahaa koko neljän vuoden ajalta. Hän sai uuden työpaikan syksyllä 2016.

puheenaiheet yhteiskunta politiikka
Kommentit (57)
 1. Hanna Mäntynen
  25.7.2021, 09:49

  Aihepiiriin liittyy YLEn haastattelu, jossa ravintola-alan työnantajan edustaja haluaa ratkaista toimialan pahenevan työvoimapulan poistamalla sunnuntailisät. Toisinsanoen palkanleikkaus tekee alan houkuttelevammaksi. Tästä jo aiemmin kirjoititkin.

  Ihan yhtä absurdi ajatus on se, kuin tämä Kokoomuspersujen konsti lisätä työpaikkoja leikkaamalla työttömän toimeentuloa.

  Tästä juolahti mieleeni, että kilpailukykyloikka ja täystyöllisyys hoituu laillistamalla orjuus. Niin yksinkertaista ja ilmeisesti porvarioikeiston arvojen mukaista.

  Köyhyyshän johtuu vain kyvyttömyydestä syntyä upporikkaaseen sukuun. Tai omista huonoista geenivalinnoista, jotka johtavat sairastumiseen. Tai onnettomasta reittivalinnasta, joka johtaa jäämään rekan murjomaksi, jne.

  Köyhyys on mystisesti oma syy, kun taas pohjattoman typeränkin miljoonaperijän varakkuus on omaa ansiota. En viitsi mainita esimerkkejä, tiedätte kyllä.

  1. Luukas Pyykorpi
   25.7.2021, 16:32

   Ehkä tulevaisuudessa köyhien siittiösoluja saadaan ujutettua rikkaisiin sukuihin!? Vapaaehtoisia voisi kuuluttaa vaikka leipäjonoista tai sosiaalistoimistojen jonoissa.

 2. Lasse Kosonen
  25.7.2021, 10:09

  Onhan noita teorioita taas herätelty henkiin valtalehdissäkin. Eli genetiikka.Köyhyys voi johtua perimästä. Varmaa on että köyhyyteen auttaa ainakin perintö. Hassuahan se on että geenit aiheuttavat osattomuuden ja köyhyyden.

  1. Sanoisin,että köyhyys voi johtua niin sanotusti pärstäkertoimesta. Se lienee ja aika lähellä noita geenejä. Mutta se tarkoittaa lienee monta muutakin asiaa. Jos pärstäkerroin on kehno niin et ole se henkilö, jonka kanssa entinen työnantaja keskustelisi ehkä uudesta työpaikasta.Ja jos pärstäkerroin on liian kehno niin silloin automaattisesti muut tietää paremmin mikä sinulle on parasta kun olet työtön.

   Ja paras saavutus mitä itsekin omalla pärstäkertoimella olen saavuttanut on ollut muutama työvuosi. Mutta paras ura on auvennut tällä pärstäkertoimella 9 euron orjatöissä. Niitä on piisannut ja tulee piisaan. Olen myös yrittänyt keskustella jos saisinkin tehdä samoja hommia ihan PALKKAtyönä, koska samoja töitä, jotkut ilmeisesti paremman pärstäkertoimen omaavat tekee PALKALLA. Tämä keskustelu ei ole kertaakaan edennyt hymähtelyä ja/tai olkapäiden kohottelua pidemmälle.

   Ja onpa minulle alettu kertomaan kuin jollekin idiootille, että sinähän saat ihan hyvät rahat jo nyt. Tarvii vain käydä 4 tuntia päivässä tekemässä hommia 4 päivänä viikossa. Moni PALKKAA saava asiasta jopa kateellinen. No joskus todennut, että mikään ei estä alkaa tekemään myös 9e orjana hommia jos kerran niin auvoista olisi itse voisin tulla sinun tilalle. Siinä kohtaa väärän pärstäkertoimen omaava henkilö on röyhkeä itsekeskeinen ties mitä ja ansaitsee vähän koulutusta että tietää asemansa.

   Ja näin se homma minusta menee saattaa pian mennä monen muunkin kohdalla. Näiltä henkilöiltä ei kysytä mitä mieltä on työttömyyden hoidosta. Eikä nämä henkilöt sano kellekään, että kenenkään ei pitäisi olla kateellinen hänen saamistaan 9e orjatyö rahoista. Koska joku on kumminkin ja kokee että on oikeutetusti kateellinen eduskuntaa myöten.

Kommentointi suljettu.