Ex-missin kissanpäivät

Gllda valmistui leikkaamattomien kissojen  ylimpään titteliin eli  Eurooppa Championiksi alkuvuodesta 2008. Nykyään tittelin nimi on Supreme Champion. Kuva: Marko Lumikangas

Gllda valmistui leikkaamattomien kissojen ylimpään titteliin eli Eurooppa Championiksi alkuvuodesta 2008. Nykyään tittelin nimi on Supreme Champion. Kuvat: Marko Lumikangas

Gilda eli EC, PR Mythai Wang Kaang Raang, DSM, DVM on 9-vuotias lempeä kastraattirouva, jolla on takanaan komea ura näyttelytähtenä. Tästä kertovat sen viralliseen nimeen liitetyt tittelilyhenteet DSM eli Distinguished Show Merit ja DVM eli Distinquished Variety Merit.

Nykyään missimittelöt ovat kuitenkin mennyttä elämää: sen jälkeen kun Gilda steriloitiin viimeisten pentujensa jälkeen kesällä 2012, se hankki nopeaan tahtiin melkoisesti lisää elopainoa, ja kilpa-areenat jäivät muutaman näyttelyn jälkeen kokonaan. Tähän vaikutti paljon myös se, että samoihin aikoihin Gildalta diagnosoitiin astma. Tauti pysyy kurissa säännöllisellä kortisonilääkityksellä, mutta myös ylimääräisen stressin välttäminen auttaa hoitotasapainon ylläpidossa.

Gilda selvästi nauttii rauhallisista eläkepäivistään. Pomon velvollisuudet eivät enää paina, ja kissarouva on tyytyväinen saadessaan maata ”norpattaa” sohvalla hyljemäisen virtaviivaisessa asennossa. Elopainon karttuminen toi tosin poliittisesti epäkorrektin lempinimen Pläski, mutta se lienee pieni hinta onnellisista kissanpäivistä.

Gílda keväällä 2015. Kymmenvuotissynttäreitä juhlitaan elokuussa.

Gílda keväällä 2015. Kymmenvuotissynttäreitä juhlitaan elokuussa.

Gilda on oma kasvattini, jonka elämänvaiheita olen seurannut syntymästä asti. Kolmen pennun pentue näki päivänvalon elokuussa 2005 äitini luona, jossa emo Ansa, Helmin tytär, asusteli tuolloin tilapäisesti. Hyvin pian tiesin, että Gilda jäisi kotiin tai siis tässä tapauksessa muuttaisi minun luokseni. Lopulta pennun mukana seurasi myös Ansa-emo.

Näyttelyissä Gilda kävi usein yhtä matkaa menestyksekkään isänsä Kamun kanssa. Juhlimme Kamun kotiväen kanssa monia voittoja puolin ja toisin ympäri Suomen ja Ruotsia myöten. Kerran isä ja tytär olivat jopa toisiaan vastassa näyttelyn paneelissa – kumpikin rankattu ensin sukupuolensa kauneimmaksi kategoriassaan. Korattien kaksoisvoitto!

Näihin muistoihin liittyy myös suloisenkipeää haikeutta. Niin Gildan Ansa-emo kuin Kamu-isä menehtyivät sairauksiin aivan liian nuorena. Poissa on myös äitini, jonka hellässä hoivassa Gilda sisaruksineen vietti elämänsä ensimmäiset kuukaudet.

Gilda itse jätti maailmaan yksitoista pentua viidessä pentueessa. Toiseksi viimeisestä pentueesta muutti Piipi-tytär Kattihovin kissalaan Raisoon, ja tätä kautta aukeaa suora linkki nuorimman ja vanhimman kissani välille. Juniorini Io-neidon isä on Piipin poika eli Gildan tyttärenpoika, Ansan tyttärentyttärenpoika ja seniorini Helmin tyttärentyttärentyttärenpoika. Sukupolvien ketju jatkuu.

 

 

 

Ei kommentteja.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *