Viiden suora

Kimppanukkumista korattien tapaan.

Kimppanukkumista korattien tapaan.

Kissalani asujaimistoon kuuluu tätä nykyä viisi aikuista koratkissaa. Kolme vanhinta ovat näyttely- ja kasvatusuransa päättäneitä senioreita, loput kaksi nuoria naaraita, joilla on vielä paljon edessään. Kaikki ovat omia persooniaan ja minulle äärimmäisen rakkaita. Vaikka kasvatan pentuja ja käyn näyttelyissä, kissat ovat minulle ennen kaikkea perheenjäseniä.

Kissalani vanhin asukas on Helmi, 13, jonka suuret huikeanvihreät silmät koristavat tämän blogin nimipalkkia. Helmi sai aikanaan kolme pentuetta, ja se rakastaa yhä pentujen hoivaamista.

Kerkko, 12, on ainoa urospuolinen kissa kotonani – ja sen huomaa, vaikka Kerkko kastroitiinkin jo nuorena. Esimerkiksi motoriikka ei ole aina ihan yhtä sulavaa kuin tytöillä.

Entinen kauneuskuningatar Gilda, 9, on heittänyt menetyksekkään näyttelyuransa jälkeen vapaalle. Viiden pentueen emo sai sterilisaation jälkeen melkoisesti lisää massaa ja toimii nyt muun lauman pehmeänä nukkumakaverina ja korvienpesijänä.

Tättähäärän, 3, lempinimi kuvaa täydellisesti tämän korkeilla paikoilla viihtyvän jokapaikankissan olemusta. Kissanäyttelyt ovat Häärälle tuttuja, mutta nyt on siis meneillään mammalomatauko. Häärä sai toisen pentueensa 4. maaliskuuta ja kasvattaa kevään aikana kolmikkoaan kääröistä kissoiksi.

Io, 1, porukan juniori, sai lempinimensä Zeuksen lemmityltä ja Jupiterin kuulta. Nuoren neidon on tarkoitus ryhtyä perheenperustamispuuhiin myöhemmin tänä vuonna. Io on sangen energinen kissaneito, minkä seniorit saavat tuntea nahoissaan pakkopainisessioina.

Kuinka monta kissaa kuvassa on?

Kuinka monta kissaa kuvassa on?

Kun kissoja on näinkin monta,  laumadynamikalla on suuri merkitys. Isoissa kissaporukoissa kaikki yksilöt eivät aina tule toimeen keskenään, ja tilanne voi yltyä oikeiksi tappeluiksi. Tämä taas johtaa siihen, että lemmikkejä täytyy erotella kotona eri tiloihin jo turvallisuussyistä. Jos tilanne kärjistyy oikein pahaksi, kissojenkin kannalta paras vaihtoehto voi olla jonkun kissan muutto muualle uuteen kotiin. Kasvattajan vastuulla on turvata jokaiselle kissalleen hyvä elämänlaatu.

Nykyisessä kattijengissäni ei onneksi ole varsinaista taistelupareja, mitä nyt Helmi välillä hieman kurittaa velipuoltaan Kerkkoa. Rodulleen tyypillisesti kissani ovat hyvin sosiaalisia, ja ne kaipaavat sekä ihmisen että lajitoverin seuraa. Ne hakeutuvat toistensa läheisyyteen, leikkivät – painivat ja ajavat toisiaan takaa – ja kerääntyvät nukkumaan koratkasaan samalla usein toisiaan pesten ja hoivaten. Usein ne uinailevat kahden ja kolmen katin ryhmissä, mutta joskus koko lauma nukkuu yhtenä isona käpälien ja viiksien kasana.

Ei kommentteja.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *