Ranskalaisen keittiön lumo

Ranskalaisen isän, papan, intohimo kokata tarttui tyttäreen Prisca Leclerciin jo lapsena. Hän tapasi pienenä isäänsä vain kesäisin, koska asui Suomessa suomalaisen äitinsä kanssa. Isä oli muuttanut uuden perheensä kanssa Pariisista Loiren laaksoon, 1600-luvun vesimyllyyn. Saneeratun rakennuksen lämpimin huone oli keittiö.

Prisca ja isä kalastivat ja kokkasivat yhdessä, ja Prisca oppi muun muassa tekemään puukauhalla kahdeksikkoa myötäpäivään. Hän seisoi varpaillaan ylettääkseen hämmentämään hilloa kuparikattilassa isän ohjeiden mukaan, ja sulavat omenat tuoksuivat huumaavilta. Niistä tehtiin ranskalaista omenapiirakkaa, Tarte Tatinia. Sen ja muiden ruokien makumuistot jäivät isän parhaaksi perinnöksi tyttärelleen.

Nyt Prisca Leclerc on tehnyt Tarte Tatin -nimisen keittokirjan (Cozy Publishing 2015). Alaotsikkona on Suuri ranskalainen keittokirja, mutta kotikokin ei pidä säikähtää sitä. Tämän kirjan ohjeet eivät vaadi tuntikausien valmistautumista ja supertaitoja, vaan rakkautta ruokaan.

Prisca Leclerc on 15-, 12- ja 7-vuotiaitten lasten äiti, kirjoittaja, kokkaaja, käsillä tekijä, visualisti  ja pidetty bloggari, joka kirjoittaa muun muassa A-lehtien Meidän Talo -lehteen rintamiestalonsa saneerauksesta. Hän nimittää itseään myös osa-aikaiseksi keikkaleskeksi, sillä puoliso, muusikko Jani Jalkanen, on tänäkin syksynä paljon tien päällä.

Onnellinen kirjantekijä Prisca Leclerc (kuva Viola Minerva Virtamo).

Onnellinen kirjantekijä Prisca Leclerc (kuva Viola Minerva Virtamo).

Tarte Tatin -keittokirja saa kokkausta harrastavan huokailemaan ihastuksesta. Viola Minerva Virtamon ruokakuvat ovat kikkailemattomia, selkeitä ja esteettisesti kauniita otoksia, ja kirjan sivuilta löytyy myös tunnelmakuvia Ranskasta. Kauniin ulkoasun viimeistelee graafikko Enni Koistisen taitto, siitäkin erityiskiitos.

Kirjassa on ohjeita piiraista arkiruokaan, rakkaudella ajan kanssa kokattavaa syötävää, sooseja ja hilloja, jälkiruokia ja menut vuodenajan mukaan.

Pyhäinpäivän lähestyessä taidan kokata rakkaudella perheeni suosikkiruokaa burgundinpataa, mutta nyt Priscan ohjeen mukaan. Hän muuten suosittelee siihen  punaviiniksi mieluiten burgundilaista.

Jälkiruoka on ehdottomasti Tarte Tatin -omenapiirakka, jossa tuoksuvat omenat, sokeri ja voi.

Tarte Tatin siinä vaiheessa, kun omenat alkavat karamellisoitua.

Tarte Tatin siinä vaiheessa, kun omenat alkavat karamellisoitua.

 

 

Ei kommentteja.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *