Spielberg palaa satuun

Katsottiin ennakkoon parhaimman teatteri- ja leffaseuralaiseni Lilianin, 8 v., kanssa Steven Spielbergin uutuus Iso Kiltti Jätti. 3D-elokuva on dubattu suomeksikin, mutta näimme onneksi alkuperäisversion. Ekaluokkansa käynyt kun pystyy jo lukemaan tekstit!

Spielberg palaa elokuvassaan rakkaaseen lajiinsa, satuun, hyvän ja pahan väliseen taisteluun. Kuten parhaimmissa saduissa aina tapahtuu, hyvä voittaa. Elokuva pohjautuu rakastetun brittikirjailija Roald Dahlin (1916-1990) seikkailuromaaniin Iso Kiltti Jätti.

Näyttelijä Mark Rylance on jätti, Ruby Barnhill Sohvi-tyttö.

Näyttelijä Mark Rylance on jätti, Ruby Barnhill Sohvi-tyttö.

Elokuva kertoo orpotyttö Sohvista ja jättiläisten maassa asuvasta pienimmästä jätistä, joka keräilee unia ihmisille, ”ihmisparsoille” kuten sana kuuluu suomeksi. Jätin omalaatuisen puheen on suomentanut taitavasti Tuomas Nevanlinna. Esimerkiksi virtahepo on virtsapepoheppo, pieru poksutuhnu, pieruja aiheuttava juoma poplimo, jossa kuplat laskeutuvat alaspäin.

Sohvi nimittää jätin IKJ:ksi. Tätä kiusaavat jättiläisten maassa asuvat hurjan näköiset körmyt, mutta ne ovat onneksi tyhmiä kuin saappaat. IKJ ja Sohvi joutuvat hakemaan lopulta apua Buckinghamin palatsista itseltään kuningattarelta.

Spielberg haltioitui brittinäyttelijä Mark Rylancesta (s. 1960), joka sai hänen edellisestä elokuvastaan Vakoojien silta sivuosa-Oscarin. Enimmäkseen teatterinäyttämöillä uransa tehnyt Rylance on jälleen upea roolissaan Jättinä. Hänet tunnistaa maailman kilteimmistä silmistä, puheestaan ja ilmeistäkin, vaikka hahmo on nykytekniikalla muutettu jätin kokoiseksi ja näköiseksi.

9-vuotias Ruby Barnhill valittiin Sohviksi tuhansien hakijoiden joukosta. Erinomainen valinta onkin, ja hänestä tulee mieleen Spielbergin ET-elokuvassa debyyttinsä vuonna 1982 tehnyt Drew Barrymore (joka oli elokuvan tullessa levitykseen vasta 7-vuotias).

Ja ET:hen Spielberg viittaa yhdessä Jätin kohtauksessa, siinä, jossa IKJ:n ja Sohvin sormet koskettavat toisiaan…

Englannin kuningatarta näyttelee muun muassa Downton Abbeystä tuttu Penelope Wilton (s.1946).

Spielberg on kertonut 0lleensa kirjailija Dahlin fani jo vuosia, ja hänellä oli tapana lukea tämän kirjoja lapsilleen.

Elokuvastaan hän sanoo: ”Mahdollisuus päästä pakenemaan unien ja mielikuvituksen maailmoihin oli itsessään varsinainen unelma.”

Satuihin uskovat aikuiset ovat niitä, jotka eivät ole kadottaneet lapsenmieltään. Illalla, elokuvan jälkeen, IKJ pyöri Lilianin mielessä vielä niin vahvasti, että tässä hänen kommenttinsa:

Lilian piirsi IKJ:n heti elokuvan nähtyään.

Lilian, 22.6.2016.

Ei kommentteja.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *