Viimeisiä suurista

Pieni suuri mies, sellaisena näen ja koen Matti Eskon hänen konsertissaan. Ollaan Kerava-salissa, pakkasen huurruttaman Keuda-talon lämmössä. Matti Esko esiintyy yhdessä Luxory Linerin kanssa, bändin, jossa soittaa muun muassa Olli Haavisto, yksi Suomen arvostetuimpia steel-kitaristeja.

Luxory Liner aloittaa illan letkeällä, soljuvalla country-musiikilla.  Nuori solisti Emmi Koskinen ei ole syyttä tekemässä itseään tunnetuksi harvalukuisten suomalaisten country-laulajien joukossa. Taitoa ja oikeaa asennetta riittää.

Kun yleisö on saatu lämpimäksi, on Matti Eskon vuoro. Ja sitähän yleisö on jo odottanut!

Hän aloittaa illan klassikobiisillä Matkaan vain. Ilta ei ole silti muistelusten aika, sillä artistin ohjelmisto keskittyy hänen uuden levynsä Järvenpää-Pasilan biiseihin. Topi Salmen, Vexin pojan, tuottamaa levyä on kehuttu neljän ja viiden tähden arvoiseksi. Ja Matti Esko hallitseekin syvällä äänellään myös roots-musiikin. Vanha Cortina, Sisua, Sydämen huoltomies, kaikki konsertin aikana kuultavat laulut löytyvät myös levyltä.

Ja mikä ilo on katsoa, miten Matti Esko ottaa lavan haltuunsa. Tarvitaan ammattitaito, halu esiintyä, elämänkokemusta nousuineen ja laskuineen, mutta ennen kaikkea lavan täyttävä karisma. Sitä Matti Eskolla on kuten suurilla edesmenneillä Tapio Rautavaaralla, Junnu Vainiolla, Kari Tapiolla, Topi Sorsakoskella…

 

matti esko

 

Illan herkin hetki on Matti Eskon ja tyttärensä Kaisa Eskonniemen duetto Untas vartioin, jonka Topi Salmi on sanoittanut, Kaisa säveltänyt. Isän ja tyttären yhteisesiintymisestä näkyy luottamuksellinen, hyvä suhde ja arvostus toistensa osaamiseen.  Siurossa, Nokian lähellä asuva Kaisa Eskonniemi kiertääkin välillä isän keikoilla yhdessä siskonsa Anna Eskonniemen kanssa. Musikaalisuus ei ole perheessä pudonnut kauas puusta.

Kyllä. Myös Rekkamies kuultiin illan aikana. Vuonna 1986 Elovenan tv-mainokseen alun perin sävelletty ralli nosti Matti Eskon listojen huipulle, eikä hän pääse yhdestäkään konsertista esittämättä myös sitä.

– Pidän Rekkamiehestä, siksi sitä on aina yhtä suuri ilo laulaa, artisti itse sanoo.

Ihanan pakkasillan konsertin ainoa miinus Keravan kaupungin Keuda-talolle, jonka kahvila oli kiinni konsertista huolimatta. Yleisön lisäksi asiaa ihmettelivät myös narikkamiehet. Kuppi kuumaa kahvia tai lasillinen viiniä olisi lämmittänyt pakkasesta sisään tullutta yleisöä.

 

matti ja kaisa

Ei kommentteja.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *