Hanna Sumari
Hanna Sumari

Onni on, kun apu menee perille ja tiedät sen varmasti

Kaupallinen yhteistyö: Specsavers

Vanhat lasit kiertoon

”Miksi autamme apua tarvitsevia lapsia? Ensinnäkin siksi, että niin ihan yksinkertaisesti kuuluu tehdä.” Näin sanoi mies televisiossa muutama päivä sitten. Rakastan sitä, kun joku pääsee yhdellä lauseella suoraan asian ytimeen. Heikompia ja heikommassa asemassa olevia kuuluu auttaa oli sitten kysymyksessä lapsi tai aikuinen.

On mietittävä tarkkaan kuinka toimii

Mutta se mikä on paras tapa apua antaa, ei aina ole aivan yksiselitteistä. Me kaikki olemme kuulleet tarinoita Afrikkaan lahjoitetuista traktoreista, jotka nyt ruostuvat piloille, koska niiden käyttäjille unohdettiin kertoa, miten niitä huolletaan ja korjataan. Olemme kuulleet, kuinka Afrikkaan perustettiin saha. Sitten kaadettiin vuorenrinteiltä kaikki puut ja saatiin aikaiseksi mutavyöryjä. Työ jatkui istuttamalla maata sitovaa aluskasvillisuutta rinteille ja kun maa-aines alkoi asettua paikalleen, saatettiin aloittaa puiden uudelleen istuttaminen. Hölmöläisten hommaa. Se miten hyvää tehdään, on tärkeää ja avun antajille on tärkeää tietää, että apu menee perille, eikä jää tukevoittamaan korruptoituneen hallinnon rahapusseja.

Neljä hyvää asiaa muodostavat upean kokonaisuuden

Näistä syistä rakastan sitä, miten Specsavers tekee hyvää Afrikassa. Anna hyvän näön kiertää -kampanja on kokonaisvaltaisesti upea hyväntekeväisyyden muoto.

Ihmiset lahjoittavat pois silmälasinsa, joita he eivät enää tarvitse

Lasit saa joku, jonka elämänlaatu paranee siltä seisomalta

Rahaa ei liiku missään vaiheessa, ainoastaan vapaaehtoistyötä

Apu viedään konkreettisesti perille sinne missä tarvitaan

Vanhat silmälasit kiertoon

Vanhat silmälasit kiertoon

Vanhat silmälasit kiertoon

Marras-joulukuun vaihteessa Sansibarilla tehtiin viiden päivän aikana 1000 näöntutkimusta ja 1500 lasit vaihtoivat omistajaa. Se on äärettömän konkreettista hyväntekeväisyyttä, jossa ihmisten elämän laatu paranee. Sain olla mukana Sansibarilla ja olenkin kirjoittanut siitä jo täällä.

Kävimme kolmessa kylässä, jonne perustimme nopeasti silmäklinikat ja vielä viimeisenä päivänä kävimme vapaaehtoisin voimin ylläpidetyssä koulussa, viemässä koulutarvikkeita lasten käyttöön.

Tällaisen matkan järjestelyt on iso ponnistus sekä rahallisesti että ajallisesti. Työtä tehdään paljon Suomessa, mutta myös kohdemaassa, eli Tansaniassa, jossa Specsavers työllistää 10 henkilön tiimin, jolle maksetaan palkkaa ja jotka opetetaan tekemään esinäöntutkimuksia sekä laitteiston käyttöä.

Irene Hernberg Specsaversilta kertoi, että hyväntekeväisyystoimintaa halutaan kehittää eteenpäin ja tulevaisuuden tavoitteena on lisätä optikkojen määrää Sansibarilla, jossa nyt on yksi optikko miljoonaa asukasta kohden ja lasit ovat niin kalliita, että suurimmalle osalle niiden hankkiminen on mahdottomuus.

Ajatuksissa ja toiveissa on malli, jossa silmäklinikka olisi auki ympäri vuoden ja siellä käytäisiin lähinnä kouluttamassa ihmisiä, sekä täydentämässä silmälasivarastoja.

Anna hyvän näön kiertää
Specsaversin Irene Hernberg etsii asikkaalle oikean vahvuisia silmälaseja.

Joku voi kysyä miksi ei osteta Kiinasta halpoja uusia laseja ja toimita niitä Afrikkaan, vaan viemme heille käytettyjä laseja. Mielestäni kierrätys on tässä kohdassa erittäin viisasta. Miksi tuottaa lisää muovia maailmaan ja viedä kaatopaikalle täysin toimivia valmiita tuotteita, jotka vielä ovat parempia ja laadukkaampia, kuin halvat ns. kertakäyttölasit?

Lahjoitetut lasit käyvät läpi tarkan seulan. Niiden linssit mitataan ja määritellään, ne puhdistetaan ja niiden kunto tarkastetaan. Rikkinäisiä ja naarmuuntuneita laseja ei viedä Tansaniaan, vaan ne kierrätetään yhdessä Lassila & Tikanoja Oy:n kanssa. Metalli ja muovi erotellaan ja niistä tehdään teollisuuden raaka-ainetta. Eli alusta loppuun saakka hienoa työtä.

Ja miksi näin tehdään? Ensinnäkin siksi, että niin kuuluu tehdä.

Laseja voi edelleen toimittaa Specsaversin liikkeisiin, sinun vanhat lasisi voivat olla työ-tai opiskelupaikan arvoiset jollekin.

Hanna

Kommentit (1)

  1. Inni

    Tämä on niin hyvä projekti, olen antanut vuosien aikana muutamat lasit eri optikkoliikkeille tähän tarkoitukseen. Hyvä puoli on myös se että ainakin omat lasini ovat olleet tosi laadukkaat eli linssien sekä pokien laatu ei mene hukkaan kaappien kätköissä vaan hyödyttää lasien uutta käyttäjää.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Suklaakeksejä ja lumihommia

Leivo suussa sulavat suklaakeksit ja nauti kuumasta glögistä tai omenamehusta ulkoilupäivänä tai lumitöiden lomassa. Minkähän takia meillä loppuu glögin juominen samalla hetkellä, kun joulukuusi kannetaan ulos? Kuuma glögi on niin ihanaa varsinkin ulkoilupäivän jälkeen tai…

Purkutalon kaunis kohtalo ja muita loppiaisen lähtötarinoita

Loppiainen tuli ja sinä menit – näkemiin joulukuusi! Kun lapset olivat vielä pieniä, olin lähes hulluuteen asti jouluihminen. Halusin luoda joulumaailman, jossa lasten silmät sädehtivät ihmetyksestä. Kimallusta, herkkuja, tonttuja, salaisuuksia ja kaikkea sellaista mitä itsekin…

Elämää epätilassa

Ai kamalaa, mä en ole päivittänyt blogia sataan vuoteen! Mä jäin johonkin outoon epätilaan joulun ja uuden vuoden ajaksi. Puuttuu ryhti ja rytmi, ajattelin, kunnes tajusin, että ei. Puuttuukin kiire, joka on jonkinlainen katapultti mun…

Minun vuoteni – kaksitoista kuvaa menneeltä vuodelta

Vuosi 2018 Sinne se meni, mutta millainen se oli? Päätin valita yhden itselleni merkityksellisen kuvan jokaisesta kuluneesta kuukaudesta. Tehtävä oli todella vaikea ja aikaa vievä. Päätin heti, että kuvat eivät saa kertoa töistäni, koska vaikka…

Kaksi tarinaa samassa – tämänhetkiset tunnelmat ja kodin yksityiskohdat

Koko koti on ihan hiljainen, muutama kynttilä palaa ja olen vähän ihmeissäni siitä, ettei tarvitse tehdä yhtään mitään. Tätä on jatkunut nyt jo monta päivää, vaikka sekä jouluaattona että tapaninpäivänä otin vain täällä kotona, sisätiloissa,…

Kauralastujen leipominen vei joulumuistoihin

Jotenkin erikoinen tällainen joulu, kun ei ole ollenkaan kiire! Kortit jäi lähettämättä, koska vielä menneellä viikolla oli ihan hullu kiire, enkä vaan yksinkertaisesti ehtinyt. Ei voi mitään, vaikka harmittaakin. Sanottakoon heti tähän alkuun siis kaikille…

Joulupöytä kukkii – ihanat joulukukat juhlapöytiin

Kun yhdistää Joulukukat muihin luonnon materiaaleihin, saa aikaan upeita ja runsaita kattauksia. Olin keväällä tekemässä juhlakattauksia Kotkassa kauppakeskus Pasaatissa. Kun suunnittelin kattausesitystäni, sain yhteistyökumppaneikseni kaksi ihanaa naista ja hyvät ystävykset Viherkuution Minnan ja Sammalsydämen Sallan….

Nahkahousut – vaatekaapin paras luottovaate – aina toimii

Mun vaatekaapissa on muutamia tukipilareita, jotka voin vain siepata päälleni ja oon heti hyvin puettu. Tärkein vaatekappale kaapissani on nahkahousut. Ne kun nykäsen jalkaani, niin aina toimii. Yläosina voi käyttää tilanteen mukaan aivan mitä tahansa….

Ja haarukka lensi kuin ohjus suoraan maaliinsa

Olin varmaan kuuden vanha, kun olimme syömässä perheen kanssa erittäin hienossa ravintolassa. Jossain särkyi laseja ja kurkotin kaulaani pitkälle nähdäkseni mitä tapahtui. Isä torui ja sanoi, ettei sovi olla huomaavinaankaan, jos jotain sellaista tapahtuu. ”…

Koulun joulujuhlat – taianomainen joulun aloitus

Vanha koulutoverini mainitsi Facebook-päivityksessään meidän koulun joulujuhlat ja avasi muistojeni arkun. Kuinka en ole muistellut joulujuhlia ollenkaan? Kaikki ovat kovin innostuneita koulujen kevätjuhlista ja Suvivirrestä. Mutta minä inhosin kevätjuhlia ja Suvivirsi ahdisti vielä aikuisenakin pitkään….