Humanisti porotokassa eli tilaustyön ihanuus ja hulluus

P2060061-2Viime aikoina olen ajatellut työtä. Joskus kuvittelin, että työn totaalinen omaehtoisuus on kirjoittajalle jonkinlainen tavoitetila. En ole enää varma. Mitä sitten tapahtuisi niille uskomattomille harhapoluille, joille ei koskaan tulisi lähteneeksi omin päin?

Erityisen lämpimästi olen ajatellut vuotta, jonka vietin kierrellen Suomea ja haastatellen luonnosta eläviä ihmisiä luonnonvaratutkimuksen historiikkia varten. Nyt se tuntuu jo melkein unelta. Istuin poromiesten keittiöissä ja kalamiesten seminaareissa, tutkijoiden kammioissa ja päättäjien pöydissä. Ja sitten kirjoitin. Millä ihmeellä olisin sellaiseen itse päätynyt, jos en nimenomaan ihmeellä?

Olisi tietenkin kiva olla niin menestynyt ja itsellinen, että elelisi herroiksi ihan omilla projekteillaan. Mutta sitten sitä olisi vain oman mielikuvituksensa varassa, ja ainakaan minun mielikuvitukseni ei kykenisi loihtimaan puoliksikaan niin erikoisia juttuja, kuin millaisiin olen pyydettynä päässyt. Niin kauas mukavuusalueeltaan kuin humanisti on porotokassa tulee harva tässä elämässä valitettavasti itse lähteneeksi.

On huojentavaa ymmärtää, miten monta tapaa on tehdä työstä mieleistään, silloin kun on omalla alallaan. Harharetki odottaa kulkijaansa joka hetki – sille lähteminen vaatii vain vähän luovaa hulluutta. Onneksi hulluus näyttäisi olevan ehtymätön luonnonvara.

Ja parhaassa tapauksessa harharetket poikivat lisää harharetkiä. On taas aika sukeltaa uuteen tuntemattomaan, kun aloitan tilaustyön, jollaista en olisi itse kyennyt kehittämään edes unissani. Jos päädyn taas porotokkaan, te kuulette siitä ensimmäisinä.

Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *

Kehon kieltä

Kello tulee kahdeksan. Pimeää. Naapuritalojen takaa nousee voimalan savuvana, joka kaupungin valaisemana halkoo muuten tummaa taivasta kuin hidas, suttuinen salama. Tällaisina aamuina mietin, miten kukaan voi elää näin, pimeästä pimeään.

Mitä vanhemmaksi tulen, sitä enemmän kehoni haluaa kertoa mulle tosiasioita. Älä juokse sinnepäin, siellä on liukasta. Kuinka monta työväenopiston kurssia sanoitkaan varanneesi töiden ohelle? Perut ne kaikki. Ja velkaa et hanki, et rahavelkaa etkä varsinkaan univelkaa.

En haluaisi kuunnella kehoa, koska se on melkoinen nillittäjä. Se tahtoo istua ergonomisissa asennoissa, nukkua yhdeksän tuntia yössä ja syödä vihreitä asioita, ja sen mielestä minun pitäisi voida hankkia sille paljon enemmän aurinkoa kuin mitä Helsingissä on talvikuukausina tarjolla. Se ei selvästi pidä Helsingistä, mikä kiristää välejämme entisestään.

Toisaalta on pakko arvostaa kehon lahjomattomuutta. Sen mielestä nykyihmisen oravanpyörä ei ole mitään muuta kuin epätoivoinen yritys unohtaa kuolevaisuutensa. Ja fiksukin keho on – se on tiennyt paljon ennen tutkimuksia, että iltaisin ei kannata pitää kirkkaita valoja tai uni viivästyy, ja että keskittymiskyvyn yhtämittainen maksimikesto ei ole kovin pitkä.

Ulkona taivas on saanut sinisen sävyjä, mutta edelleen on pimeää. Outoa, että värit muuttuvat ennen valoa. Sen verran kuitenkin jo näkee, että voi tarkkailla naapureita (siis silleen laillisesti ilman välineitä tai erityistä tarkoitusta). Naapureista kaksi, nainen ja mies, tuli äsken tupakalle yhtä aikaa. Vaikka parvekkeet olivat eri kerroksissa ja lasilla eristetyt, hetki tuntui katsojasta melkein liian intiimiltä todistettavaksi. Mies oli ilmeisesti samaa mieltä, koska katosi. Vain Suomessa voi katsojakin kiusaantua kahden ihmisen lyhyestä hetkestä eri parvekkeilla.

Kehon mielestä auttaisi, jos muuttaisimme ulkomaille. Rohkenen epäillä.

Kommentit (2)
  1. Carita Korolainen
    3.2.2017, 19:50

    Elämän makuista tekstiä, ihanaa luettavaa.
    Näitä aamusivullisia lisää, kiitos!

    1. Kiitos! Ilahduttava palaute ja blogin ensimmäinen kommentti! 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *