Kiitos ajatuksesta, Amos!

En ole vielä lukenut Amos Ozin uutta kirjaa, mutta Anita Konkka siteeraa blogissaan siitä pätkiä, jotka sattuneista syistä kovasti koskettavat minua nykyisessä elämäntilanteessani. Oz puhuu huonoista ja hyvistä lukijoista:

”Huono lukija nauttii kun niinkin kiitettyä, kuuluisaa ja kunnioitettua kirjailijaa kuin Dostojevskia aletaan äkkiä epäillä pelottavasta halusta tuhota ja tappaa vanhoja naisia. Tai William Faulkneria sukurutsauksesta ja Nabokovia alaikäisten hyväksikäytöstä.”

kun taas…

”hyvä lukija ei pohdi kirjallisuutta lukiessaan kirjoittajan ja tekstin yhteyttä vaan omaa suhdettaan tekstiin. Ei siis näin: ”Tappoiko Dostojevski opiskeluaikoinaan tosiaan vanhoja naisia?” Ei, vaan sinä, joka olet hyvä lukija: aseta itsesi Raskolnikovin asemaan ja tunne hänen kauhunsa ja epätoivonsa, hänen kirottu häpeänsä, tunne hänen napoleonmaisen ylpeytensä ja suurten haaveidensa sekoittuvan kurnivaan nälkään, yksinäisyyteen, himoon, väsymykseen ja kuolemankaipuuseen. Äläkä tee tätä vertaillaksesi romaanihahmon ja kirjailijan elämän skandaaleja, vaan yritä nähdä kirjallinen hahmo suhteessa omaan salaiseen pimeään ja vaaralliseen puoleesi, kurjaan ja syylliseen sekopäähän itsessäsi…”

Aina siitä saakka kun ryhdyin muodostamaan käsityksiäni kirjallisuudesta, olen ollut sitä mieltä että kirjailijakeskeinen, elämäkerrallisia yhteyksiä haarukoiva lähestymistapa on kurjin mahdollinen tapa lukea kirjallisuutta, ja kaiken lisäksi se kertoo vieläpä jonkinasteisesta älyllisestä laiskuudesta, tirkistelyn ja juoruilun halusta puhumattakaan.

Tämä käsitys on vain vahvistunut julkaistessani omia kirjallisia tekeleitäni.

Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *

Hyväksyn Kirsi Pihan

Nuorena epäsosiaalisena ja sulkeutuneena valtiotieteilijänä ahdistuin nähdessäni Kirsi Pihan telkkarissa. Hän oli politiikan suurlupaus, kolmekymppinen tahtonainen, jolla oli positiivinen elämänasenne ja joka näki mahdollisuuksia siellä missä toiset näkivät rajoitteita. Hän oli myös radikaali suorasuu kuten Lenita Airisto nykyisin. Jonkin sortin konservatiivikin hän taisi olla, vaikka omahyväisyydessäni ajattelin, ettei hän ole takuulla eläissään lukenut Edmund Burkea. Nykyisin Kirsi Piha toipuu politiikasta ja käyttää toipilasaikansa lukemalla parasta maailmankirjallisuutta. Hesarin nettisivuilla pitämässään Lukupiirissä hän kehuu lukemiaan kirjoja ”upeiksi” ja ”kiehtoviksi”, koska ne ”sisältävät teräviä havaintoja ihmisenä olemisesta”. Kirsi Piha on sivistysporvari: avaramielinen, moniarvoinen ja innostunut kuin nykypäivän Suomi, jossa vastakkainasettelujen aika on ohi. Kirsi Piha pitää kestävien, ajattomien arvojen puolta kaupallisuutta ja pinnallistumista vastaan. Kenenkään kirjailijan ei tarvitse pelätä joutuvansa lihaksi Kirsin piikkiin.

Kommentit (3)
  1. HS:n Talousosaston lehtiartikkeli oli hyvä. Huomenna luen K_P:n jutun, katsotaan mitä siellä on kirjoitettu.

    Kirjasi on luettu.

    Yllättävää mitä Pihasta sanoit. Aika muuttaa Pihaa ja mielipiteitä.

  2. Tommi Melender
    7.10.2007, 21:30

    ”Yllättävää mitä Pihasta sanoit. Aika muuttaa Pihaa ja mielipiteitä.”

    Paljastan salaisuuden, mutta älä missään nimessä kerro tätä kellekään: tuossa tekstissä saattoi olla mukana aivan pieni hitunen ironiaa…

    Lisäksi se on kursivoitu, mikä blogissani tarkoittaa, että se on enemmänkin kirjoittavan minän kuin arkiminän tuotosta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *