Vegaanista ruokakritiikkiä Flow-kansalle
Koska Flow Festivalin bänditarjonnasta itseäni kiinnostaa noin kolme esiintyjää (joista Iggy Pop eilen oli muuten aivan upea!), päätin keskittyä toiseen suosikkiaktiviteettiini eli ruokaan. Tänä vuonna Flow’ssa ollaan todella panostettu kasvisruokaan, ja täysin vegaanisissa toimijoissa on jopa valinnanvaraa. Eilen testasimme kahta ruokamyyjää, itäisen välimeren ruokaan keskittyvää Baba Foodsia sekä villiä vegaaniruokaa lupaillutta Cargoa.
Cargon vegaaninen burgeri, 14 €
Cargo tarjoili mustapapupihvitäytteisen hampurilaisensa fritattujen kukkakaaliwingsien kanssa. Ikävä kyllä annos näytti paremmalta kuin maistui, vaikka siinä potentiaalia olikin.
Cargon sämpylä oli todella hyvä – pinnaltaan briossityyppinen ja omatekoisen oloinen. Majoneesia oli hampurilaisen välissä kuitenkin niin pihisti, että mureneva papupihvi yhdistettynä muhevaan sämpylään oli kuiva kokemus. Pihvissä näkyi käsityön jälki, mutta mausteet ja esimerkiksi jokin tuore yrtti olisi tehnyt sille ihmeitä – varsinkin, kun Cargon menun on suunnitellut villiyrttispesialisti Sami Tallberg.
Neljäntoista euron hintaan olisi myös odottanut hampurilaisen sisällön olevan jotenkin ajatellumpi; punasipulin olisi voinut marinoida tai tomaatin työstää vaikka salsaksi. Se olisi auttanut myös kuivuusongelmaan. Lisukkeena tarjoillut kukkakaaliwingsit olivat hauska idea, mutta nekin olisivat kaivanneet dippiä seurakseen päälle roiskitun hipsteriketsupin eli Srirachan sijaan. Hieman ehkä noloa myöntää, mutta Cargon annos parani huomattavasti, kun lainasimme siihen kastikkeita Baba Foodsilta maistamastamme annoksesta.
Baba Foodsin Baba Dip Plate, 10 €
Vähittäiskauppoihin välimerellisiä valmisruokia valmistavalla ja catering-yrityksenä toimivalla Baba Foodsilla ei ole ainakaan vielä ravintolaa, mutta sen Flow’ssa tarjoilemat herkut saivat toivomaan, että asian tila muuttuu. Baba oli pitänyt listansa simppelinä, tarjolla oli periaatteessa vain yksi annos, jonka sai tavallisena tai premium-versiona. Söimme kymmenen euron hintaisen dippilautasen, joka sisälsi falafeleja, kahta erilaista hummusta, marinoituja kikherneitä, harissaa, tomaattista antipastoa, oliivitahnaa, pieniä pitaleipiä sekä baba ganoushia. Jälkimmäistä saa harvoin vegaanisena, minkä lisäksi se oli maultaan erinomaisen lempeää ja täyteläistä.
Baban rapeat mutta kosteat falafelit oli uskallettu maustaa kunnolla, mikä toi niihin luonnetta Helsingin kovatasoisenkin falafelskenen keskellä. Myös kaikki Baban tahnat olivat erinomaisia. Vaikka annoksessa oli kahta erilaista hummusta, se ei hallinnut kokonaisuutta liikaa. Ylipäätään kokonaisuus oli tasapainoinen ja tuntui harkitulta, ja sen kaikki komponentit toimivat hyvin yhteen. Jos jotain valittamista haluaa hakea, niin hieman platkun antipaston sijaan olisimme mielellämme ottaneet toisenkin lusikallisen erinomaisia, mutta kitsaasti annosteltuja kurkumamarinoituja kikherneitä.
Kaiken kaikkiaan on ilahduttavaa, kuinka paljon vegaanista ruokaa Flow’ssa tänä vuonna on. Se kannustaa toimijoita myös panostamaan siihen, kun kerrankin ei voi luottaa olevansa ainoa vegaaninen vaihtoehto. Suosittelemme lämpimästi tänään esiintyvälle Morrisseylle Baban dippilautasta – hänellä lienee varaa myös sen laajennettuun versioon.
Ravintolakriitikot luojan armosta: Hanna Räty ja Mirjami Mykkänen
Niin tässä kuin Nytinkin Flow-ruoka-arviossa jäin miettimään vegaanista baba ganoushia. Tietämätön kysyy: Millä siitä saadaan ei-vegaanista? Ainakaan mun reseptiin ei tule mitään eläinperäistä, ellei *muna*koisoa lasketa.
P.S. Ruuat näyttävät ihanilta!
Kysäsin tästä paikan pyörittäjältä ja kuulemma reseptiin tulee usein majoneesia 🙂
Söin yhessä paikassa ja riitti. Makkaraperunat takas ja äkkiä. Pissaa ja tujaus kakkaaa. Onneksi iggy ja 3d pelasti illan, mut mitä teen tälle kolmen päivän rannekkeelle?